“Yaşlanma kaçınılmaz bir süreçtir ama önemli olan sağlıklı bir şekilde yaş almaktır”“

Nöroloji Uzmanı Dr. Akçay Övünç, yaşlılığın canlının olgunlaşma süreci tamamlandıktan sonra fizyolojik yedek kapasitelerinin giderek azaldığı, yıprandığı ve buna bağlı olarak da yaşam fonksiyonlarının aksadığı bir süreci ifade ettiğini belirterek, “Elbette yaşlanma kaçınılmaz bir süreçtir ama önemli olan sağlıklı bir şekilde yaş almaktır. Yaşlılık yıllarını sağlıklı geçirebilmek için gençken hem beynimize hem de vücudumuza iyi davranmamız gerekmektedir” dedi.

Giriş Tarihi: 31.3.2020 12:51
“Yaşlanma kaçınılmaz bir süreçtir ama önemli olan sağlıklı bir şekilde yaş almaktır”“

Yaşlılık sınırının genel olarak 65 yaş olarak kabul edilse de günümüzde biyolojik yaşın kronolojik yaştan daha önemli olduğunun kabul edildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Akçay Övünç, "Ülkemizde yaşlı nüfusun genel nüfusa oranının yıllar içinde artacağı öngörülürse yaşlılıkta görülen hastalıkların toplum ve hasta yakınları için ciddi bir bakım ve tedavi yüküne neden olacağı açıktır. Yaşlı nüfus oranının 2025 yılında tüm nüfusun yüzde 9,8'ine erişeceği düşünülmektedir" diye konuştu.

Yaşlanma ile birlikte bazı nörolojik hastalıkların görülme sıklığında belirgin bir artış meydana geldiğinin altını çizen Dr. Övünç, bu hastalıkların başında da demans, Parkinson hastalığı ile nörodejeneratif hastalıklar ve inmenin geldiğini ifade etti. En sık görülen demans tipi olan Alzheimer hastalığının görülme sıklığının 65 yaşından sonra her 5 yılda bir katlanarak arttığına dikkat çeken Övünç, "İnme geçirenlerin yüzde 70'i de 65 yaşın üzerindedir. Parkinson hastalığı ortalama başlangıç yaşı 50-60 yaş aralığı olup, görülme sıklığı yaşla birlikte artmaktadır. Yaşlanma ile ilişkili normal kognitif değişiklikler özellikle hafızada, plan yapmada ve öğrenme performansında azalma ile gözlenir ama günlük yaşamı etkileyecek kadar belirgin değildir" şeklinde konuştu.

Yaşın inme için önemli ve değiştirilemez bir faktörken, hipertansiyonun en güçlü değiştirilebilir risk faktörü olduğunu kaydeden Övünç, "Damar sertliği yapan risk faktörlerinin sıkı kontrolü, uygun diyet ve egzersiz hem inme hem de demansdan korunmada önemlidir. Egzersiz olarak hafif tempolu yürüyüşler bile yeterlidir" ifadelerini kullandı.

Yaşlılıkla beraber uyku ihtiyacının azaldığına, kaliteli, bölünmeyen bir uykunun kişiyi ertesi güne zihinsel ve bedensel olarak hazırladığını söyleyen Övünç, "Elbette yaşlanma kaçınılmaz bir süreçtir ama önemli olan sağlıklı bir şekilde yaş almaktır. Yaşlılık yıllarını sağlıklı geçirebilmek için gençken hem beynimize hem de vücudumuza iyi davranmamız gerekmektedir. Hobilerin olması ve bunu yaşlılıkta da sürdürebilmek, zihinsel aktivitelerde bulunmak, yeni şeyler öğrenmek, üretmek kişiyi hem fiziksel hem zihinsel hem de ruhsal olarak zinde tutmaktadır" dedi.

ARKADAŞINA GÖNDER
“Yaşlanma kaçınılmaz bir süreçtir ama önemli olan sağlıklı bir şekilde yaş almaktır”“
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA