Yaza özel sağlıklı beslenme önerileri

Aşırı sıcaklardan fazla etkilenmemek, eğer bir de hamileyseniz pek de mümkün değil. Ama beslenme düzeninizde yapacağınız ufak değişiklerle, yaz aylarını daha rahat geçirmek elinizde…

Giriş Tarihi: 7.8.2017 12:25 Son Güncelleme: 19.8.2017 15:18
Yaza özel sağlıklı beslenme önerileri
Anne karnındaki bebeğin 9 ay boyunca sağlıklı olarak gelişimini tamamlayabilmesinde, beslenme önemli bir yer teşkil eder. Bu nedenle kışın olduğu kadar yaz aylarında tüketilen besinlerin de önemi büyüktür. Eğer, hamileliğiniz yaz dönemine denk geldiyse, aşırı sıcaklara rağmen şanslısınız. Çünkü bu dönemde tüketebileceğiniz besinlerin sayısı diğer aylara oranla hem daha fazladır hem de serinletici etkisi vardır. Aşırı sıcaklarda en doğru nasıl beslenilebileceğiyle ilgili bilgileri, Diyetisyen Melis Zorgör'den aldık. Hangi besinleri tüketirken hangilerinden uzak durmanız gerektiği hakkında da bilgi veren uzmanımızın önerileri, yazın sıcak günlerinde hem sağlıklı beslenmenizi hem de serinlemenizi sağlayacak.

Yazın fazla sıvı kaybı yorgunluk nedeni!

Yaz mevsiminin gelmesiyle beraber, hamilelerin beslenme programlarını gözden geçirmeleri ve değiştirmeleri gerekir. Çünkü anne adaylarının hormonal dengesi sürekli olarak; yüksek sıcaklık ve nem oranı ile birlikte değişir. Hamilelik döneminde metabolizma daha hızlı çalışır. Daha çok terlemelerine ve enerji ihtiyacına gereksinim duyarlar. Bu nedenle sıvı ve mineral kayıpları fazla olur. Eğer günlük alınan sıvı; mineral ve enerji açığını kapatmazsa sık sık halsizlik, yorgunluk, ani şeker düşmeleri görülebilir. Bu sorunları önlemek için sık aralıklarla gün boyunca 2-2.5 litre su içilmesi, terle birlikte kaybolan sıvı açığını dengeler. Böylece düşük kan şekeri ile oluşabilecek olumsuzlukları önler. Sıvı ve mineral ihtiyacı için hazır meyve suları veya asitli içecekler tüketmek yerine, taze sıkılmış meyve suları, süt-ayran, meyvenin kendi şekeriyle yapılmış komposto ve bitki çayları tercih edilmelidir. Yoğun kalsiyum içeriği nedeniyle her gün mutlaka süt, yoğurt, ayran ve peynir; demir ihtiyacını karşılayabilmek için ise kırmızı et, yumurta sarısı ve pekmez tüketilebilir. Ancak demir içeren gıdaların, kalsiyum içerenlerle aynı anda alınmamasına dikkat edilmelidir.

Öğünlere yaz uygulaması getirin

Kahvaltı: Anne adayı yaz aylarında kahvaltıda haşlanmış yumurta, yağsız yapılmış omlet veya menemene yer vermelidir. Kahvaltıda; ferahlık sağlaması açısından soğuk sütün içine kahvaltılık tahıllı gevrek, taze-kuru meyveler, tuzsuz badem, fındık ve ceviz ekleyerek tüketebilir. Süt tüketemeyen anne adayları yoğurt tercih edebilir. Kilo kontrolü olanlar 1 veya 2 ince dilim az yağlı beyaz peynir ve yanında mutlaka yeşilliklere yer verilmelidir.

Öğle: Yüksek sıcaklıklar nedeniyle öğlen saatlerinde iştahta azalma olabilir. Bu nedenle kuru baklagil eklenmiş çorbalar, zeytinyağlılar, ayran ve bol yeşillikli bir salata tüketimi kolaylaştırır. Anne adayları her öğüne mutlaka protein kaynaklarından olan et, tavuk, balık, kuru baklagillerden birisini eklemelidir. Eğer öğünde kırmızı et tüketiliyorsa demir emilimini azaltmamak için yanında süt ürünleri tüketmemeli, onun yerine bol C vitamini içeren yeşil salata tercih etmelidir.

Akşam: Yaz aylarında havanın geç kararmasıyla birlikte akşam yemekleri geç saatlere kayar. Ama basit bir hesapla, anne adayları en geç saat kaçta yemek yiyeceğine karar verebilir. Akşam yemeği uyumadan en az 4 saat önce, ara öğün ise yine uyumadan en az 2.5 saat önce yenilmelidir. Çünkü geç yenilen bir akşam yemeği sonrası hemen uyumak, sindirim sistemi problemlerini artıracaktır.

Ara öğün: Hamilelerde ara öğün tüketimi çok önemlidir. Ama hamileliği yaz aylarına gelen anne adayları meyve konusunda çok şanslıdırlar. Bolca vitamin, mineral alabilmek adına hamileler, bol miktarda mevcut olan meyvelerden mutlaka yararlanmalı ve ara öğünlerde tüketecekleri meyvelerin yanına süt, yoğurt, ayran ekleyerek kan şekerini dengeleyebilirler. Yaz aylarının en çok sevilen ve tüketilen meyvesi olan karpuz, ara öğünde az yağlı beyaz peynir ile aşırıya kaçmadan tüketilebilir. Ara öğünlere sütlü veya meyveli olmak şartıyla 2 top dondurma veya sütlü tatlı da ilave edilebilir.

Yasaklı besinler

Yazın yapımı kolay olması nedeniyle patates, kabak, patlıcan ve biber genellikle kızartılarak tüketiliyor. Bunun yerine ızgara, buğulama, fırınlama veya haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Vücutta şişkinlik oluşmasını ve tansiyon yükselmesini önlemek amacıyla tuz içeren salamura gıdaların, zeytin ve şarküteri ürünlerinin alımı sınırlanmalıdır. Kullanılacak tuz iyotlu olmalıdır. Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünler ve mide boşalma süresi uzadığı, yazın daha fazla rahatsız edeceği için çok şekerli, şerbetli ağır tatlılardan uzak durulmalı, bunun yerine hafif sütlü tatlılar ve dondurmalar tercih edilmelidir.

Hazırlayan: Şenay ÇELİK

ARKADAŞINA GÖNDER
Yaza özel sağlıklı beslenme önerileri
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA