Sağlıklı ve mutlu hamileliğin sırları…

Bebeğinizi kucağınıza almadan önceki en önemli dönem olan hamilelik sürecini sağlıklı ve mutlu bir şekilde geçirmek istiyorsanız, yazımızı mutlaka okuyun!

Giriş Tarihi: 25.9.2017 14:16 Son Güncelleme: 25.9.2017 14:16
Sağlıklı ve mutlu hamileliğin sırları…

9 aylık heyecanlı bekleyişte anne adaylarının bir kısmı bazı sıkıntılardan yakınır. Bunların başında da bulantı ve meme bölgesinde hassasiyet geliyor. Dahası var. Ama basit birkaç noktaya dikkat ederek bu şikayetleri azaltabilir veya önüne geçebilirsiniz. Memorial Ataşehir Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nil Uğurlu, hem hamilelik döneminde yaşanan şikayetlerle nasıl baş edebileceğinizi hem de nasıl mutlu bir hamilelik süreci geçirebileceğinizi anlattı. Mutluluğun sırrı olumlu şeylere odaklanmak değil midir? O halde siz de hamilelik dönemine özel sıkıntıları en aza indirmeye çalışırken, bir yandan da bu dönemin olumlu yanlarına odaklanmayı ihmal etmeyin. Çünkü bebeğinizi kucağınıza almak için geri sayım başladı!

Hamilelikte birtakım sorunlarla karşılaşabilirsiniz
Hamilelik, bir kadın için hayatının en inanılmaz ve heyecanlı dönemlerinden biri. En başından itibaren, bebek kadınların vücudunda ve hayatında önemli değişiklikler yapıyor. Hamilelik planlandığı anda mutlaka bir doktora başvurulmalı ve hamile kalındığı anda da düzenli kontrollere başlanmalıdır. Bebek, büyüdükçe, annenin vücudunda çok sayıda değişikliklere yol açacaktır. Bunlar fizyolojik değişiklikler olmakla beraber, anne adayına bazı sıkıntılar da getirebilir. Bazen erken dönemde, bazen geç dönemde, bazense tüm hamilelik boyunca görülür. Bu sıkıntılar;

Sık idrara çıkma
Erken haftalarda artmış kan akımı ve hormonal etkilere, geç dönemde ise büyümüş uterusun (rahmin) mesaneye baskısı nedeniyle görülür. Bu durumda su içmeyi asla azaltmamak gerekir, onun yerine kahve, çay, kola gibi idrar sıklığını arttıran içecekleri azaltmakta fayda vardır.

Kasık ağrısı
Rahim büyüdükçe onu destekleyen bağlardaki gerilmeye bağlı kasık ağrıları sık görülür, özellikle de 18-24. hamilelik haftaları arasında. İstirahat ve pozisyon değiştirmek, bu ağrıları azaltacaktır.

Sırt ağrısı
Özellikle son aylarda büyüyen karnın sırt kaslarına ekstra yük getirmesinden dolayı sık rastlanan bir şikayettir. Bunun için sırta sıcak uygulama yapılmalı, ağır kaldırmaktan kaçınmalı, küçük topuklu ayakkabı giymeli (dümdüz değil), dizleri kırarak eğilmeli ve sırt desteği iyi koltuklar tercih edilmelidir.

Varisler
Uzun süre hareketsiz kalınmamalı, egzersiz yapmalı ve varis çorapları kullanılmalıdır.

Bacak krampları
Nedeni net değildir. Fakat kalsiyum eksikliği veya fosfor fazlalığından olabileceği öne sürülür. Fosfor içermeyen kalsiyum destekleri ve magnezyum desteği faydalı olabilir. Ayak masajı ve sıcak uygulama da önerilir.

Memelerde ağrı ve şişkinlik
Hamilelik nedeniyle artan kan akımı ve hormonal uyarı sebebiyle meme dokusundaki değişiklikler şikayetlere neden olabilir. 24 saat giyilen uygun ölçüde sütyen kullanılmalıdır. Soğuk uygulama da faydalı olabilir.

Ellerde uyuşma ve karıncalanma
Hamilelerin en az yüzde 5'inde, en çok da geceleri ve sabah erken saatlerde görülür. Ciddi bir durum değildir, ancak doğum sonrası bebeği taşımaya bağlı olarak devam edebilir.

Bacaklarda, ayaklarda uyuşma ve karıncalanma
Siatik benzeri ağrılar olur. Kalçada ve üst bacakta büyüyen rahmin sinirlere baskısı nedeniyle görülür.

Bulantı ve kusma
Hamilelerin yüzde 70'inde görülür. En sık da 2-12 haftalar arasında... Nedeniyse hızla artan hamilelik hormonu ve progesteron'dur. En çok sabahları görülür ve yemek kokuları bulantıyı tetikleyebilir. Hafif gıdalarla sık sık ve azar azar beslenme ve B6 takviyesi faydalıdır. Duygusal destek gerekir. Fakat günlük hayatı etkiliyorsa, antiemetik tedavi ve zencefil verilebilir. Temiz hava alınmalı ve açık havada kısa yürüyüşler yapılmalı, ağır kokulardan kaçınmalı, sabah yataktan kalkmadan önce kraker veya tost yenmeli, yağsız ve hafif gıdalarla beslenilmeli, yemeklerden sonra dik pozisyonda durulmalıdır.

Nefes darlığı
Özellikle son aylarda rahmin büyümesi nedeniyle diyaframda baskı hissedilir. Bu durumda hareketler yavaşlatılmalıdır, otururken ve ayaktayken dik durmak gerekir.

Diş etlerinde kanama
Daha yumuşak bir diş fırçası kullanılmalıdır.

Burun tıkanıklığı ve kanamaları
Oda nemlendirilmeli ve tuzlu su damlaları kullanılmalıdır.

Uykusuzluk
Yatmadan önce ılık bir duş alınmalı ve yoga gibi gevşeme egzersizleri yapılmalıdır. Yan şekilde, iki bacak arasına yastık koyarak yatılmalı ve gün içindeki uykular azaltılmalıdır.

Duygusal değişiklikler
Anne adayı eşinden ve yakınlarından destek ve yardım almalı, sevdiği ve hoşlanacağı, stres atabileceği aktiviteler planlamalı, egzersiz yapmalıdır.

Reflü
6 öğün beslenilmelidir. Su, yemekle değil de yemek aralarında içilmelidir. Yağlı, baharatlı yiyeceklerden, kızartmalardan uzak durulmalı, asitli içecekler içilmemeli, yemekten hemen sonra uzanılmamalı, yatmadan birkaç saat öncesinde de yemek yenmemeli ve içecek içilmemelidir.

Kabızlık
Bol sıvı tüketilmeli ve yüksek lifli gıdalarla beslenilmemelidir. Egzersiz yapılmalıdır.

Kronik soğuk algınlığı semptomları
Hamilelikte östrojen nedeniyle mukus salınımı artar ve nazofarinks mukozasında ödem ve kızarıklık gelişir. Bu da burun tıkanıklığı ve burun kanaması yapabilir. Bundan dolayı birçok hamile, kronik soğuk algınlığı semptomları gösterir. Ayrıca burun açıcı spreylerden kaçınılmalıdır.

Acil durumlar
Hamilelik döneminde ortaya çıkan vajinal kanama, suların gelmesi, erken doğum, ateş, üşüme-titreme, ciddi karın ağrısı, preeklampsi belirtileri yani tansiyon yüksekliği acil müdahale gerektirir. Ayrıca ellerin ve yüzün şişmesi, baş ağrısı, görme bulanıklığı, üst karın ağrısı gibi durumlardan biri gelişirse mutlaka doktorunuza başvurun.

Hazırlayan: Başak DOĞRU

ARKADAŞINA GÖNDER
Sağlıklı ve mutlu hamileliğin sırları…
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA