“2 kişilik beslen” baskısına boyun eğmeyin

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz anda beslenme tarzınızla ilgili kendinizi sorgulamaya başlamanız normaldir. Tıpkı, etrafınızın “2 kişilik beslen” baskısına boyun eğmeye başladığınızı fark ettiğiniz gibi. Peki, bu konuda uzmanımız ne söylüyor? Buyrun öğrenelim…

Giriş Tarihi: 18.10.2017 14:33 Son Güncelleme: 5.12.2017 16:55
“2 kişilik beslen” baskısına boyun eğmeyin

Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek istiyorsanız öncelikle hamileliğiniz boyunca dikkat etmeniz gerekiyor. yediğiniz, içtiğiniz her şeyi karnınızdaki de paylaşıyorsunuz. Bu nedenle de beslenme alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirerek hem faydalı tüm temel besinleri tüketmeli hem de bu besinlerin porsiyon kontrolünü sağlayarak sağlıksız kilo alımını engellemelisiniz. Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe, 9 ay boyunca anne adaylarının beslenmede nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve kilo alımı hakkında merak ettiklerinizi anlattı. Sağlıklı ve keyifli bir hamilelik geçirmeniz dileğiyle…

Hamilelik öncesi beslenme alışkanlığınızı gözden geçirin

Hamilelik döneminde sağlıklı ve dengeli beslenmek zannedildiği kadar zor bir şey değildir. Anne adaylarının demir içerikli preparatları düzenli olarak kullanması, yeterli oranda sıvı alması ve ana-ara öğünlerini aksatmaması yeterlidir. Bu şekilde beslenen bir anne adayı normal sınırlar içinde kilo alır ve doğum sonrası formunu korumuş olur. Aslında hamilelik sürecinde beslenmeyle ilgili en önemli detay, hamilelik öncesinden gelen beslenme alışkanlığını gözden geçirmek olacaktır. Sonrasında beslenme konusunda atacağınız her olumlu adım mutlaka hem size hem de bebeğinize yararlı olacaktır. Son aylarınızda olsanız bile beslenme konusunda yapacağınız iyileştirmeler en azından doğacak bebeğinizin doğum sonrası ilk 6 aylık dönemde ihtiyacı olan demir ve vitamin depolarını oluşturmasını sağlar.

Temel besin maddelerini yeterli oranda tüketin

Hamilelik dönemi; günlük kalori, alınması gereken sıvı, protein, vitamin, mineral ve temel elementlere olan ihtiyacın arttığı bir dönemdir. Bu artmış olan ihtiyacı karşılamak için vücudunuz size çoğu durumda yol gösterecektir. Açlık-tokluk merkezlerinin hamileliğe uyum sağlamak amacıyla değişen işlevleri sayesinde bu ihtiyaçlarınızı karşılamış olacaksınız. Hamilelikte önerdiğimiz beslenme şekli, tüm temel besin maddelerinden her birinin yeterli ve düzenli olarak alınmasıdır. Temel besin maddelerinden şekerler ve yağ miktarı yüksek gıdalar hariç her birinden her gün belli miktarlarda mutlaka alınmalıdır. Şekerler ve yağ miktarı yüksek gıdaların size ve bebeğinize yararları yoktur. (Yağların temel besin maddeleri içinde önemleri büyüktür. Burada kastedilen aşırı yağlı yiyeceklerdir ise besleyici özellikleri düşük ve kalorileri yüksek olan gıdalardır).

Vitamin ve demir ihtiyacı…

Hamilelikte bazı özel durumlar hariç düzenli vitamin kullanımı çoğunlukla gereksizdir. Hamilelik dönemi boyunca ihtiyaç duyduğunuz vitaminlerin tümü düzenli beslenme yoluyla alınabilir ve doğru olanı da budur. Şu ana kadar varlığı saptanmış vitaminler dışında vücudun kullandığı çok sayıda vitamin vardır. Düzensiz beslenip vitamin ilaçlarına güvendiğinizde gerekli olan ihtiyacınızın tümüyle karşılanmadığından emin olabilirsiniz. Ancak erken hamilelik dönemindeki şiddetli bulantı ve kusmalarda ve ileri derecede beslenme yetersizliği gösteren anne adaylarında ise düzenli beslenmeye ek olarak vitamin tedavisi verilebilir. Kan yapımında önemli yeri olan demir için ise farklı şeyler söylenebilir. Ne kadar demir içeriği yüksek besinlerle beslenirseniz beslenin, hamilelikte ihtiyaç duyduğunuz demiri alabilmek için belli bir hamilelik haftasından sonra (genellikle hamileliğin ikinci yarısından itibaren) düzenli olarak demir içeren ilaçlar kullanmalısınız.

Alacağınız demirin bebeğinizin demir depolarının oluşmasındaki önemini unutmayın. Tüm bu demir ihtiyacının besinlerden karşılanabilmesi için alınması gerekli besin miktarı normalden fazla kalori içerir ve bu yüzden uygun bir beslenme biçimi değildir. İkiz ve çoğul hamilelik yaşayan, kansızlık bulguları gösteren ya da hamileliğin sonlarına gelmiş olmasına rağmen demir ilaçları kullanmamış anne adaylarında daha yüksek dozlarda demir tedavisi gerekebilir.

En az 5 öğün!

Hamilelikte günlük öğün sayınızı en az 5 olacak şekilde tekrar ayarlayın. Burada amaç midenin aşırı dolmasını ve size rahatsızlık vermesini engellemektir. Toplam alacağınız gıdayı 3 öğün yerine 5 ya da daha fazla öğünde yemek, erken hamilelikte bulantı şikayetlerinizi engellemede, hamileliğin geç dönemlerinde de mide yanması ve şişkinlik şikayetlerinizi önlemede yardımcı olacaktır.

Kilo alımı bireysel değişiklik gösterir

Yakın bir geçmişe kadar doktorlar anne adaylarının kilolarını belli sınırlar içinde tutmaya çalışmışlardır. Hamileliğin seyrinde anne adaylarının kilo artışları sıkı bir şekilde incelenmiş ve "aşırı" kilo alanlara düşük kalori diyeti uygulanmıştır. Bu devrelerde hamilelerin tüm hamilelik dönemleri boyunca 7-8 kilo almaları durumunda daha kolay doğum yapacaklarına ve doğum sonrası kilolarını daha kolay atacaklarına inanılmıştır.

Bu görüş günümüzde geçerliliğini yitirmiştir. Ön planda olan alınan kilonun miktarı değil, bebeğin gelişimi, anne adayının tansiyonunun normal sınırlarda seyretmesi ve idrarda albümin çıkışı olmamasıdır. Sağlıklı bebek doğuran anneler geriye dönük incelendiğinde bunlar arasında hamilelik boyunca hiç kilo almayanlara rastlamak mümkün olduğu gibi, 30 kiloya kadar alanlara da rastlamak mümkündür. Ancak bu uç sınırlar toplumun ufak bir kesimini ilgilendirir ve anne adaylarının büyük bir kısmı tüm hamilelik boyunca ortalama 12.5 kilo alırlar. Hamilelikte alınan kilo bireysel özelliklere göre önemli değişiklikler gösterebilir.

Alacağınız kilo bebeğinizin erişeceği ağırlık, plasentanın erişeceği boyutlar, ırksal özellikler ve en son olarak hamilelik esnasındaki beslenme alışkanlıklarınızla yakından ilgilidir. Hamilelik öncesi kilonuz düşükse, büyük olasılıkla normal kiloda ya da kilolu anne adaylarından daha fazla ve daha hızlı kilo alacaksınız. Karnınızda büyüyen bebeğin ölçüleri de kilo almanızı yakından etkiler. Ufak yapılı bebek doğuracak anneler daha az kilo alırken yapılı bebek doğuracak anneler daha fazla kilo alırlar. Genel olarak söylemek gerekirse hamilelik öncesi normal kilodaysanız, hamilelikte normal beslendiyseniz ve bebeğiniz de ortalama ölçülerde gelişim gösterdiyse bu durumda hamileliğinizin sonunda muhtemelen 10 kilo ile 17.5 kilo arası almış olacaksınız.

ARKADAŞINA GÖNDER
“2 kişilik beslen” baskısına boyun eğmeyin
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA