10 Adımda keyifli yaz

Yaz hamileleri için sıcaklar, her geçen gün büyüyen bir göbekle birlikte çekilmez oklabilir. İşte bu dönemde sağlıklı ve keyifli bir hamilelik için tüyolar.

Giriş Tarihi: 16.11.2017 11:57 Son Güncelleme: 5.12.2017 16:48
10 Adımda keyifli yaz

Zaten hamilelik hormonlarınızın etkisiyle hem fiziksel hem de ruhsal anlamda pek çok değişim yaşadığınız bir dönemdesiniz. Bir de üstüne sıcak ve nem eklenince, yaz dönemi sizin için zor geçiyor olabilir. Ferti-Jin Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, bazı noktalara dikkat edilerek yazın da hamileliğin tadının çıkarılabileceğini söylüyor. Nasıl mı? Kıyafet seçimlerinizle, tüketmeniz gereken besinlerle, denize girerken dikkat etmeniz gerekenlerle ilgili ve diğer bazı konularda önlemler alarak…

1- Açık renkli kıyafetler giyin
Sentetik olmayan kumaşlarla yapılan, pamuklu ve ısıyı yansıtan açık renkli kıyafetler tercih edin. Hamilelikte vücut ısısının yükselmesi ve efor kapasitesinin azalması terlemeyi artırır. Terlemeye bağlı ciltt e oluşabilecek sorunları sık duş alarak ve doktor önerisiyle kullanılan kremlerle gidermeniz de mümkündür.

2- İç çamaşırınız pamuklu olsun
Hamilelikte vajinal enfeksiyonlar sıklıkla görülür. Bu durum yaz aylarında daha da çok ortaya çıkabilir. Enfeksiyona karşı korunmak için, genital bölgenin kuruluğuna dikkat edilmeli, pamuklu iç çamaşırı kullanılmalıdır. Pamuklu, cilde nefes aldıran kıyafet seçimi; anne adaylarını cilt mantarları ve genital mantardan korur. Günlük pedler kullanılmamalı; sıkı, dar ve hava aldırmayan kıyafetler tercih edilmemelidir. Bunların yanı sıra düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve güçlü bir bağışıklık sistemi de her türlü enfeksiyonla mücadele etmede önemli faktörlerdir.

3- Yüksek koruma faktörlü kremleri tercih edin
Hamilelik döneminde değişen hormon seviyeleri, ciltt e de bazı değişikliklere yol açar. En çok karşılaşılan cilt problemlerinden biri ciltt e görülen renk değişiklikleridir. Alın, burun, yanaklar ve çenede görülen lekeler genellikle doğum sonrası kaybolur. Güneş ışınları ve hamilelikte salgılanan hormonlar nedeniyle ortaya çıkan lekelerden korunmak için yüksek koruma faktörlü kremler tercih edilmeli, güneşin yoğun ve ışınlarının dik olduğu saatlerde açık havada bulunulmamalı, gölge alanlar tercih edilmeli, bol kıyafetler giyilmeli, şapka ve gözlük kullanılmalıdır.

4- Molalarda veya uçakta yürüyün
Yolculuk sırasında 1.5-2 saatt e bir mola verin ve mutlaka molalarda 5-15 dakika yürüyüşler yapın. Bu sayede bacaklarda ödem ve bacak toplardamarlarında kan pıhtılaşması ihtimali minimuma iner. Ayrıca uzun seyahatlerde pıhtı oluşumunu engellemek için varis çorabı kullanın. Hamilelik döneminde uçak ile seyahat etmek sakıncalı değildir. Yalnız 34. haft adan sonra doktor raporu olsa bile, bazı havayolu şirketleri seyahat etmeye izin vermeyebilir. Bu haft adan sonra şehir içinde veya arabayla gidilebilecek mesafedeki tatil yörelerini tercih etmeniz tavsiye edilir.

5- Emniyet kemerinizi asla çıkarmayın
Anne adayları hangi taşıtla seyahat ederlerse etsinler yolculuk sırasında mutlaka emniyet kemeri takmaları gerekir. Emniyet kemerinin karnın üstünden değil, altından geçmesine ve kalça hizasında olmasına dikkat edilmelidir. Eğer emniyet kemeri tam karnın üzerinden geçecek şekilde takılırsa; olası bir kaza durumunda oluşacak şiddetli basınç, bebeğin plasentasından erken ayrılmasına neden olabilir. Ayrıca emniyet kemeri omuz kısmı bağlandığında tam göğüs arasında olmalıdır. Kemerin boyun hizasında olması tehlikelidir.

6- Ayaklarınızı soğuk suya sokun
Şişmiş veya terlemiş ayaklarınızı ihtiyaç duyduğunuz zaman bir leğen dolusu soğuk suya sokun. Suya damlatacağınız birkaç damla nane yağı ise ayaklarınızın daha da serinlemesini sağlar.

7- Sudan çıktıktan sonra mayonuzu mutlaka değiştirin
Düşük ya da erken doğum tehlikeniz yoksa hamilelik döneminde deniz veya havuza girmenizde sakınca yoktur. Ancak hamilelik dönemi dışında da havuz kaynaklı enfeksiyon hastalıklarının sık görüldüğü unutulmamalıdır. Sudan çıktıktan sonra mayo veya bikininizi mutlaka değiştirmelisiniz. Çünkü ıslak mayo veya bikini ile beklediğinizde, genital bölgenin nemli kalmasına bağlı olarak mantar enfeksiyonu oluşabilir ve tedavisi için ilaç kullanmak zorunda kalabilirsiniz.

8- Denize girerken dikkatli olun
Günün erken saatlerinde ve temizliğine güvenilen yerlerde denize girmeye özen gösterin. Denize girerken, güneş yanıkları ve lekeleri, böcek ısırmaları ve düşmelere karşı da dikkatli olun. Ayrıca günün diğer saatlerinde de sinek ve böcek ısırmalarına karşı gerek sprey sinek kovucu ve kapı ile pencerelere takılan sineklikler gerekse uzun kollu kıyafetlerle kendinizi mümkün olduğunca korumaya çalışın.

9- Çiğ sebzelere temkinli yaklaşın
Öğünlerinizde çiğ sebze ve meyveleri tüketirken iyice yıkanmış ve etlerin iyi pişmiş olmasına dikkat edin. Yöresel yemekleri yerken temkinli olun, mümkünse iyice emin olmadığınız besinleri tüketmeyin. Beslenme programına tatilden önceki gibi devam edin. Açık yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca uzak durun.

10- Kusma ve ishali ciddiye alın
Yaz aylarında dışarıda yenilen gıdalara bağlı olarak gıda zehirlenmeleri daha sık olabilir. Bu nedenle hamilelikte daha dikkatli olunmalıdır. Bulantı, kusma ve ishalle kendini gösteren besin zehirlenmeleri, ateşli durumlar, dinlenmeyle geçmeyen kramplar ve baş ağrıları dikkate alınmalıdır. Bu gibi şikayetlerde hemen en yakın doktora veya merkeze başvurmalı ve özellikle sıvı açığı oluşmaması için uzman doktorların önerileri doğrultusunda tedavi olunmalıdır.

"Yaz ayları hamileler için de keyifli geçebilir"

Yaz ayları yılın en güzel aylarıdır. Bu ayları hamile olarak geçirdiğiniz için çok şey kaçırdığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ama hamile olduğunuz için güzel tatil günlerinden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Doktorunuzun tavsiyelerine uyarsanız ve dikkatli olursanız, sizin de yaz aylarınız yılın en güzel zamanları olarak geçebilir.
- Dr. Seval Taşdemir

ARKADAŞINA GÖNDER
10 Adımda keyifli yaz
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA