Nasıl giyinmeli?

Biz kadınlar bazen daracık bir elbisenin içerisinde tüm gün nefesimizi tutabiliyor bazen de incecik topuklu ayakkabıların üzerinde saatlerce ayakta durabiliyoruz. Peki, hamilelikte.

Giriş Tarihi: 23.11.2017 10:17 Son Güncelleme: 23.11.2017 10:21
Nasıl giyinmeli?

Hamileliğinizin ilk günlerindeyseniz, istediğiniz tarzda giyinmenin tadını çıkarın. Çünkü aylar geçip de, göbeğiniz büyüdükçe ve kilonuzda artış oldukça artık eski giysilerinizin içine sığamaz olacaksınız. Belki de şıklık sizin için en önemli şeyken, artık en büyük ihtiyacınız rahatlık olacak. Hamilelikte anne adaylarının nasıl giyinmeleri gerektiği hakkında sorularımızı yanıtlayan Marka ve Stil Danışmanı Burçak Ilıman da bu görüşü savunuyor. Ona göre anne adayları giysi seçimlerinde, modaya uyumdan ziyade kendi konforlarını düşünmeliler.

Hamilelikte giysi seçimi nasıl olmalı?
Hamilelikte, vücutta en fazla büyüyen alan elbette karın bölgesi. Anne adayı öncellikle giysi seçiminde özellikle de karın bölgesini saran kısmın, ne çok sıkı ne de çok gevşek olmamasına dikkat etmelidir. Çok sıkı kıyafetler; vücuttaki kan dolaşımını ve dolayısıyla da bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Ayrıca anne adaylarının rahat nefes almalarını engellediği gibi, hareket kabiliyetlerini de azaltabiliyor. Tüm bu sebeplerle hamile giysilerinde pamuk, keten veya yün gibi doğal, hava alan ve vücut ısısını soğuklaştırmayan yapıda kumaşlar tercih edilmelidir. Anne adayı, ortalama olarak hamileliğin 3. ayından sonra hamile giysilerine gereksinim duyuyor. Ayrıca kilo alımı bireysel faktörlere bağlı olduğundan, kaç kilo alacaklarını ve bölgesel kilo alımının nerelerde yoğunlaşacağını tahmin edemeyebiliyor. Dolayısıyla kilo aldıkça giysi alışverişi yapılması, daha mantıklı ve ekonomik oluyor. Bu nedenle erken dönemde alışveriş yapmaya gerek yoktur. Değişik kombinasyonlar yapılabilecek 4 ya da 5 parça giysi yeterlidir. Anne adayları gündelik giysiler için, göğüs altından bollaşan ve önden bağlamalı elbiseler tercih edebilirler. Kısa elbiseler de tayt, kısa pantolon ya da kot üzerine giyilebilir. Bunların illaki hamile elbisesi olması gerekmiyor; göğüs altından bollaşan ya da önden bağlamalı elbiseler pek çok markada bulunabiliyor. En sık yapılan hatalardan biri de abiye kıyafette büyük beden seçmek. Oysa bazı hamileliklerde tüm vücut değil, sadece karın bölgesi büyüyebiliyor. Büyük beden abiyeler, zarafeti ve şıklığı tam olarak yansıtmayabiliyor. Bunun yerine hamilelik döneminde abiye olarak, rahat ve esnek kumaşlı elbiselerin seçimi daha uygun oluyor. Ayrıca hamilelik döneminde iç giyim de çok önemlidir. Yüzde 100 pamuklu ve karnı saran yumuşak kumaşlardan üretilmesi gerekiyor.

Çalışan anne adaylarına önerileriniz neler?
Terletmeyen, pamuklu, vücudu çok sarmayan giysiler, ince penye hırkalar ve rahat ayakkabılar çalışan anne adayları için oldukça kolaylık sağlıyor.

Ayakkabı seçiminde nelere dikkat edilmeli?
Bu dönemde bütün yükü ayaklar çekiyor. Dolayısıyla mutlaka ortopedik ve tabanı tamamen düz olmayan ayakkabılar tercih edilmelidir. Çünkü düztaban ve yüksek topuklu ayakkabılar doğal denge merkezini değiştirerek bel ağrısına neden olabiliyorlar. Ayrıca ayaklar da şişmeye başladığı için ayakucuna doğru daralan ve bağcıklı ayakkabıları tercih etmemek gerekiyor.

Giysi renklerinin önemi var mı?
İki parçalık bir kombinasyon yapılacaksa birbirine yakın koyu tonlar tercih edilebilir. Siyah gibi koyu renkler daha zayıf gösterir. Yine de, renklerin anne adayı üzerindeki ruhsal etkisi göz önünde bulundurulduğunda, rengarenk giyinmek de anne adayına ve bebeğe olumlu enerji verebilir. Ya da koyu renk pantolonlar üzerine renkli tunikler ile kombin yapılabilir. Büyük desenli ve yakası volanlı tasarımlardan ise şişman göstermeleri nedeniyle uzak durulması gerekir.

Kendi hamileliğinizde ne tür giysilere ihtiyaç duydunuz?
Hem gündelik hayatımda hem de iş hayatımda içinde rahat hissedebileceğim esnek kumaşlı kıyafetler her zaman önceliğimdi. Bunun dışında kırışmayan ve temizlenmesi kolay olan kumaşlara ihtiyaç duydum. Renklerin ruh halimi etkileyeceğini düşünerek canlı renklerdeki kıyafetleri tercih ettim. Rengarenk giyinmenin de anne adayına ve bebeğe olumlu enerji verdiğini düşünüyorum. Hamileliğim süresince; gündelik hayatımda rahat şortlar, bol tunikler ve beli sıkmayan giysiler kullandım. Ayrıca vücut ısımdaki ani artış ve düşmelere önlem olarak her zaman üstten giyip kolayca çıkarabileceğim hırka türündeki giysileri yanımda taşımaya özen gösterdim.

Hamile gardırobunun olmazsa olmazları
Karın ve basenden kilo alan anne adayları için, beli geniş lastikli pantolonlar idealdir. Pantolonun bel kısmında bulunan ve karnı saran (örme kumaştan imal edilmiş) bant esnek olmalıdır. Anne adayı boyu uzunsa, geniş kesimli ya da bol paça pantolonlar; minyon tipliyse, bilekte biten kısa pantolonlar tercih edebilir. Göğüs altından itibaren bollaşan elbiseler ve tunikler de her zaman rahat ve günü kurtarıcıdır.

Hazırlayan: Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
Nasıl giyinmeli?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA