Doğumu kış aylarına denk gelen anneler daha şanslı

Çalışmalara göre doğumu kış ve ilkbahara denk gelen anneler hamilelik sonrası yaşanan postnatal depresyona daha az maruz kalıyor.

Giriş Tarihi: 25.1.2018 14:26 Son Güncelleme: 25.1.2018 14:35
Doğumu kış aylarına denk gelen anneler daha şanslı

Kış ayları birçok kişi için karanlık ve kasvetli olabilir ancak araştırmalar bu mevsimin hamileler için en iyi zaman olduğunu söylüyor. Bu çalışmalara göre doğumu kış ve ilkbahara denk gelen anneler hamilelik sonrası yaşanan postnatal depresyona daha az maruz kalıyor.

AİLE DESTEĞİ DAHA FAZLA

Bebek doğuran 20 bin 169 kadının tıbbi kayıtlarını inceleyen araştırma ekipleri, doğum sonrası yaşanan depresyonu etkileyen faktörlerin olup olmadığını araştırdı. Araştırmalar sonucunda doğumu kış ve ilkbahar aylarına denk gelenlerin depresyona girme oranlarının daha düşük olduğunu gözlemledi. Bu sonucun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bazı tahminler bulunuyor. Bunların başında da bu mevsimlerde aile ve arkadaşların birbirlerine daha fazla zaman ayırarak yardımcı olması gösteriliyor. Ayrıca annelerin yenidoğan bebekleriyle evde geçirdikleri keyifli zamanlarla bağlantı kuruluyor.

DOĞUM SONRASI DEPRESYON HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Doğum sonrası depresyon, bir çocuğun doğumunu takiben hafif bir duygudurum bozukluğu döneminden şiddetli ve devam eden depresyona sürecini kapsıyor. Araştırmacılar, bu depresyonun sebebi olarak hormonal değişiklikler, psikolojik durumlar ve yorgunluğun bir araya gelmesini gösteriyor. Doğum sonrası depresyonu gösteren belirtiler;

- Sebebi olmayan bitkinlik ve ağlama hali.

- Ev halkı yada bebek ile yaşanan sinirlilik.

- Bebeğin neden olduğu zamanlar dışında yaşanan uykusuzluk.

- Endişe düzeylerinin artması.

- Çaresizlik ve değersizlik hissi.

Bu belirtiler çoğunlukla annelerde görülmekle birlikte yapılan bir araştırma doğum sonrasındaki birkaç ayda 25 babadan birinde de görülebiliyor.

Kadinvekadin.net

ARKADAŞINA GÖNDER
Doğumu kış aylarına denk gelen anneler daha şanslı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA