Anne ve bebeğin doğasına ilaçlı müdahale: Epidural doğum!

Son yıllarda bir "doğum yöntemi" gibi sunulan ve moda gibi yansıtılan epidural anestezi ile doğumu herkes “ağrısız doğum” şeklinde kısa tanımıyla biliyor. Evet, kulağa pek bir hoş geliyor bu “ağrısız” tanımı. Peki, ya "doğal bir eylem olan doğum sırasında” ilaçlı müdahale ile ağrının yok edilmesi, annenin ve bebeğin doğasından neleri götürüyor olabilir? İşte cevapları...

Giriş Tarihi: 28.2.2019 17:20
Anne ve bebeğin doğasına ilaçlı müdahale: Epidural doğum!

"EPİDURAL YAPILDIKTAN SONRA TEK BİR POZİSYONDA YATMAK, DOĞUM SÜRECİNİN YAVAŞLAMASINA VEYA DURMASINA NEDEN OLABİLİYOR"

EPİDURALİN ANNE VE BEBEK AÇISINDAN RİSKLERİ NELER?
- Epidural, kan basıncının aniden düşmesine neden olabilir. Bu nedenle, bebeğe yeterli kan akışını sağlamak için kan basıncı rutin olarak kontrol edilir. Kan basıncında ani bir düşüş varsa, IV sıvıları, ilaçları ve oksijeni ile tedavi edilmesi gerekebilir.
- Omurilik sıvısı sızıntısından kaynaklanan ciddi bir baş ağrısı oluşabilir. Kadınların % 1'inden azı bu yan etkiyi yaşıyor. Semptomlar devam ederse, baş ağrısını hafifletmek için gereken medikal tedaviler anestezist tarafından yapılabilir.
- Epidural yerleştirildikten sonra, yatakta belirli bir pozisyonda kalmak ve bebek kalp atım hızındaki değişiklikleri izlemek için sürekli gözlem gerekir. Tek bir pozisyonda yatmak bazen doğum sürecinin yavaşlamasına veya durmasına neden olabilir.
- Titreme, kulak çınlaması, sırt ağrısı, iğne acısı, mide bulantısı veya idrar yapma zorluğu ortaya çıkabilir.
- Epidural ile olan doğumlarda ıkınma hissiazaldığından, forseps veya sezaryen gibi müdahalelere ihtiyaç duyulabilir.
- Nadir durumlarda, kateterin yerleştirildiği bölgede kalıcı sinir hasarı oluşabilir. Araştırmalar biraz belirsiz olsa da, birçok çalışma epiduralin bazı bebeklerde emzirme zorluklarına neden olabileceğini ileri sürmektedir. Diğer çalışmalar, bebeğin solunum depresyonu, fetal malpozisyon ve fetal kalp hızı değişkenliğinde bir artışa neden olabileceğini, böylece forseps, vakum, sezaryen doğumları ve epizyotomilere ihtiyaç duyulacağını düşündürmektedir.

ARKADAŞINA GÖNDER
Anne ve bebeğin doğasına ilaçlı müdahale: Epidural doğum!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA