İleri yaşlarda gerçekleşen hamileliklerdeki riskler nelerdir?

İleri yaşta hamilelik planlayan anne adaylarının; yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi önceden tanısı olan sağlık problemleri varsa bunları önce kontrol altına almalılar. Kilo fazlası var ise vermesi, hamilelik kararı ile birlikte özellikle folik asit içeren vitamin haplarını alması, son olarak da; mutlaka perinataloloji (yüksek riskli hamilelikler) konusunda deneyimli bir jinekolog (obstetrisyen) tarafından hamilelik izlemlerine düzenli bir şekilde devam etmesi önerilir.

Giriş Tarihi: 6.3.2019 17:02
İleri yaşlarda gerçekleşen hamileliklerdeki riskler nelerdir?

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI)

Genelde yaş ile birlikte diyabet görülme sıklığı artar. Hamilelik öncesinde "tip 2 diyabet" tanısı olan (halk arasında "yaşa bağlı şeker" olarak bilinen durum) kadınların hamileliklerinde bazı istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Diyabetik anne adayları "preeklampsi" denilen hamilelik zehirlenmesi açısından diyabetik olmayanlara göre daha yüksek risk altındadırlar. Yine bu anne adaylarında düşükler, erken doğum, plasenta problemleri ve ölü doğumlar normalden daha fazla görülür. Diyabetik annelerden doğan bebeklerde yenidoğan döneminde daha fazla probleme rastlanır. Hamilelik öncesi şeker hastalığı olmayan ileri yaştaki anne adayları ise "gestasyonel diyabet" adı verilen hamileliğe bağlı şeker hastalığı açısından dikkatli olmalıdırlar. Hamilelik takibi esnasında kan şekeri daha sık aralıklarla kontrol edilmeli ve tarama testleri mutlaka yapılmalıdır.

YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)

Yaşla birlikte diyabet gibi artan sıklıkta görülen bir diğer durum da hipertansiyon, yani "yüksek tansiyon"dur. Hamilelik öncesi var olan ya da hamilelikte ortaya çıkan yüksek tansiyon ani bebek ölümü, plasentanın erken ayrılması (ablasyo plasenta) gibi anne ve bebek hayatını tehlikeye atan sonuçlar doğurabilir. Yine preeklampsi/eklampsi görülme sıklığı ve dolayısı ile kalıcı hasar bırakan sinir sistemi problemleri artar.

KROMOZOM ANOMALİLİ (GENETİK YAPISI BOZUK) BEBEK DOĞURMA

Bu risk en bilinen şekli ile Down Sendromu (Mongol bebek)'nda belirgindir. Bu bebeklerde hem zeka hem de bedensel özürler görülebilir. Down Sendromu görülme riski 25-30 yaş grubundaki kadınlarda 1/1250-1/952 iken, 35-40 yaş grubundaki kadınlarda bu değerin 1/385 -1/250'lere çıktığı görülür.

ABORTUS (DÜŞÜK) YAPMA RİSKİ

İleri yaş hamilelerde düşük riski 4 kat fazladır. Bu durum, yaşla birlikte kromozomal anomali riski artması ile doğrudan ilişkilidir. 5Erken doğum riski artar. 6 Dış gebelik (ektopik gebelik) Ortaya çıkma riski, ileri yaş hamileliklerde, genç yaş hamileliklere göre biraz daha fazladır. Çoğul hamilelik oranı (ikiz, üçüz gibi) anne yaşının ilerlemesi ile birlikte yükselir. İlerleyen yaşla birlikte bebeğin plasentası (eş) ile ilgili problemler de daha sık görülür.

DAMAR DOLAŞIMININ İLERLEYEN YAŞLARDA BOZULMASINA BAĞLI OLARAK, DÜŞÜK DOĞUM AĞIRLIKLI BEBEK DOĞURMA RİSKİ, PLASENTAL YETMEZLİK RİSKİ YÜKSELİR

Intrauterin (rahim içi) gelişme geriliği açısından daha yakın takip ve fetal distres (bebeğin hayatını tehdit eden sorunlar) bulgularının erken dönemde tespiti önem arz eder.

Doğum sonrası kanama ve uzamış doğum eylemi nedeni ile sezaryen operasyonu ihtimali artar

ANNE ÖLÜMÜ

İleri yaş anne ölümleri, genç yaş anne ölümlerinden dört kat daha fazladır.

BEBEK ÖLÜMÜ

İleri yaş anne adaylarının bebeklerinin herhangi bir nedene bağlı olarak ölme riski ise genç anne adaylarından yalnızca 1.5 kat daha yüksektir. Aradaki farkın bu kadar az olmasının nedeni yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin teknolojik ve bilimsel imkanlarının çok hızlı gelişmiş olmasıdır. Buna karşın 35 yaş üzeri annelerin bebeklerinin yenidoğan (doğumdan sonraki ilk 30 gün) ve süt çocukluğu (doğumdan sonraki ilk yıl) döneminde ölme riski bariz bir şekilde artar. Bu durumun sayısal oranı ve nedenleri tam olarak bilinmemektedir.

ARKADAŞINA GÖNDER
İleri yaşlarda gerçekleşen hamileliklerdeki riskler nelerdir?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA