Tüp bebek tedavisinde genetik inceleme kimlere yapılır? Tüp bebek tedavisi genetik inceleme nedenleri

Tüp bebek tedavisinde Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT), en sağlıklı embriyoların tespit edilmesini ve bu embriyoların anne rahmine transfer edilerek gebelik şansının artmasını sağlayan bir yöntemdir. Genetik inceleme en başta yaşı ilerlemiş olan anne adayları olmak üzere hemen hemen herkese uygulanabilmektedir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebek tedavisinde genetik inceleme yapma nedenleri hakkında çok önemli bilgiler verdi.

Giriş Tarihi: 12.2.2021 17:03 Son Güncelleme: 12.2.2021 17:03
Tüp bebek tedavisinde genetik inceleme kimlere yapılır? Tüp bebek tedavisi genetik inceleme nedenleri

PGT için çiftlerde bazı özel koşulların mevcut olması gerekmektedir. Cerrahi girişim gerektirmeyen, sadece anne adayından alınan kan örneği ile test yapılmaktadır. Özellikle ailesinde genetik hastalıklara sahip olanlar bu konuda daha dikkatli davranmalıdır. Kromozom bozukluğuna sahip gebelik geçmişi olan annelere, tek-gen hastalıkları konusunda risk taşıyan çiftlere, birden fazla düşük geçirmiş annelere, 36 yaşının üzerindeki anne adaylarına, erkek infertilitesine (kısırlık) sahip olunan durumlarda, genetik hastalık taşıyan çiftlere ve birkaç defa tüp bebek tedavisi başarısız olan çiftlere uygulanmaktadır.

NE ZAMAN GEREKLİDİR?

Genetik tarama ile embriyolar her durumda değerlendirilebilir. Ancak ortaya çıkan bazı belli başlı durumlarda genetik tarama kaçınılmaz olabilmektedir.Her seferinde sağlıklı ve kaliteli embriyonun seçilmesine rağmen 2 ya da daha fazla tüp bebek girişiminin başarısız olduğu durumlarda genetik tarama yöntemine başvurmak mümkündür. Ayrıca 2'den fazla kez gebelik sürecinin düşükle sonuçlanması da genetik tarama yapılmasına neden olmaktadır.

Anne adaylarının 35 ve üzeri yaşta olması, anne veya baba adayında herhangi bir kromozom anomalisinin bulunması veya çiftin cinsiyet geçişli genetik hastalıklara sahip olması genetik taramanın yapılması için yeterli nedenler arasında yer almaktadır. Bu şekilde yaşanabilecek olan potansiyel olumsuzluklar minimuma indirilmektedir ve gebelik şansı önemli ölçüde arttırılmaktadır.

FAYDALARI NELERDİR?

Embriyodan biyopsi ile alınan örnekten DNA'nın içeriği belirlenmektedir. Bu işlem için son derece yüksek teknolojiye sahip cihazlar kullanılmaktadır. Anormal DNA içeren embriyolar transfer edilmemekte ve sağlıklı DNA içeren embriyolar transfer edilerek çiftlerin sağlıklı bebek sahibi olmaları sağlanmaktadır. Tüp bebek tedavisinde gerçekleştirilen genetik uygulamalar sayesinde, çoğul gebelik ihtimali, düşük riski ve gebeliğin tıbben sonlandırılma ihtiyacı azalmaktadır. Üstelik tüp bebek uygulanmasıyla başarı şansı artmaktadır. Bebeğin sağlıklı olmasının yanı sıra gebeliğin kendisi de daha başarılı geçmektedir. PGT embriyolarınıza, size ve bebeğinize zarar vermeyen bir testtir.

ARKADAŞINA GÖNDER
Tüp bebek tedavisinde genetik inceleme kimlere yapılır? Tüp bebek tedavisi genetik inceleme nedenleri
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA