Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir? Hamilelikte mide yanması ilaç kullanmadan nasıl geçer?

Hamilelikte birçok kadının şikayetleri arasında mide yanması bulunur. Hatta halk arasında buna sebep olarak bebeğin saçları gösterilir ama uzmanlar bununla hiç alakası olmadığını belirtiyorlar. Peki hamilelikte mide yanmasının nedenleri nelerdir? Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir? İşte merak edilen bu soruların yanıtları...

Giriş Tarihi: 24.8.2021 12:58 Son Güncelleme: 24.8.2021 12:59
Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir? Hamilelikte mide yanması ilaç kullanmadan nasıl geçer?

Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Barış Vurallı, gebelikte sıklıkla karşılaşılan mide yanması ve önlemleri hakkında bilgiler verdi. Mide yanmasına gebelikte sıkça rastlandığını kaydeden Op. Dr. Barış Vurallı "Pek çok kadın genelde zararsız olan bu yakınmayı gebe kaldıktan sonra tecrübe eder. Mide yanması (asit reflüsü) göğüs kemiğinin altından genize kadar olan bölgede yakıcı tarzda bir rahatsızlık hissidir. Bu durum gebelik sırasında vücudumuzda ortaya çıkan hormonal ve fizyolojik değişikliklerden kaynaklanmaktadır. En önemli sebep gebelik sırasında artan annelik hormonlarından progesteron dur. Progesteron rahimdeki düz kasları gevşettiği gibi mide ile yemek borumuz arasında bulunan kapakçığında gevşemesine neden olur. Bu durum mide asidinin yukarı kaçmasına ve hoş olmayan bir yanma duyusuna neden olur" dedi.

Gebelikte oluşan mide yanmalarının önüne geçmek için ilk önce diyette, basit değişiklikler ve bazı alışkanlıkların düzenlenmesi gerekir" diyen Op. Dr. Barış Vurallı "Dikkat ile takip edilirse bazı gıdaların mide yanmasını artırdığı fark edilebilir. Kahve, çikolata, asitli içecekler, asitli gıdalar( limon,sirke, hardal gibi), işlenmiş etler( sosis, sucuk gibi) naneli, baharatlı yiyecekler, kızartmalar ve yağlı yiyeceklerden sakınılmalıdır. Tek oturuşta tıkabasa yemek yenmemeli, öğün sayısı artırılmalı, yemekler daha küçük porsiyonlar halinde gün içerisine yayarak yenmelidir. Yemek ile birlikte fazla miktarda sıvı tüketilmemeli- bu sayede mide şişkinliği ve reflüsünün önüne geçilebilir. Ancak gebelik sırasında vücudun günde 8-10 bardak suya ihtiyacı olup, bu ihtiyaç öğün aralarında giderilmelidir. Yemeklerden sonra sakız çiğnenmeli, Sakız tükürük bezlerini çalıştırıp oluşan tükürük ile yemek borusuna kaçan asiti nötralize eder.Yatmadan hemen önce yemek yenmemeli, yemek yedikten sonra iki üç saat geçmeden uzanılmalıdır" şeklinde konuştu.


Antiasitlerin mide yanması şikayetinin düzelmesinde hızlı ve etkili bir tedavi seçeneği olduğunu vurgulayan Vurallı, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Gebelik sırasında antiasitler güvenle kullanılabilir. Ayrıca gebelikte günlük 1000 ile 1300 mg elementer kalsiyum ihtiyacı olup antiasitler kalsiyum çeriği ile bu ihtiyaca destek sağlarlar. Antiasit kullanımında dikkat edilmesi gereken nokta gebelikte yine sık olarak kullanılan demir ilaçları ile aynı zamanda alınılmamasıdır. Her iki ilacında tam olarak faydalarının ortaya çıkması için en az iki saat ara ile kullanılmalıdır."

Bebeklerde Öksürüğe Ne İyi Gelir? Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer? Bebeklerde Öksürüğü En Çabuk Ne Keser?

KULLANICILARIN MERAK ETTİĞİ DİĞER SORULAR

Mide yanması nasıl geçer evde çözüm?

Mide yanmasına iyi gelecek doğal çözümlerElma sirkesi. Midenizde yanma hissi yaşıyorsanız elma sirkesi iyi bir çözüm olabilir. ... Karbonat. Karbonat midede yanma hissi gibi sindirim problemlerini tedavi etmek için iyi bir çözüm olabilir. ... Probiyotikler. ... Turşu suyu.30 Nis 2021

Hamilelik döneminde mide yanmasına ne iyi gelir?

İçeceğiniz bir bardak ılık süt ve lifli gıdalar mide yanmanızı büyük ölçüde rahatlamaya yarayacaktır. Bol bol su içmek ve açık havada günde en az iki saat yürüyüş yapmak mide yanması şikayetinizi büyük ölçüde azaltacaktır.

Hamilelikte gece mide yanmasına ne iyi gelir?

· Hamilelik sırasında sıkça rastlanan mide yanması durumunda ilk başvurulması gereken gıda ılık süttür. Ilık süt mide yanmasını azaltır. · Aynı şekilde uzmanlar tarafından da tavsiye edilen lifli gıdalar reflüye iyi gelir, lifli gıdalar hamilelikte mide yanmasına da iyi gelir.

Hamilelikte mide ve bogaz yanmasına ne iyi gelir?

Gebelikte mide yanmasına ılık süt iyi gelir. Bunun yanı sıra meyve tüketimi de mide yanmasını azaltır ve mideyi rahatlatır. Badem lifli bir gıda olduğu için midenizin yanmasına iyi gelecektir. Gebelik süresince mide yanmasını arttıran besinlerden uzak durulmalıdır.

ARKADAŞINA GÖNDER
Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir? Hamilelikte mide yanması ilaç kullanmadan nasıl geçer?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA