Eyvah! Çocuğum bitlendi

Miniğiniz sürekli kafasını kaşıyor ve huzursuzlaşıyorsa, bitlenmiş olma ihtimaline karşı gardınızı almalısınız!

Giriş Tarihi: 26.8.2017 10:32 Son Güncelleme: 5.1.2018 14:47
Eyvah! Çocuğum bitlendi
Okul çocukları için tam bir baş belası olan bitler, şiddetli kafa kaşıntısına neden oluyor. Saçları istila eden bu minik canlılar anne-babaların da korkulu rüyası. Çünkü bir kere bulaştı mı, çabucak çoğalıp yayılıyorlar. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Güvenç, anne-babaları ve öğretmenleri bit sorununa karşı önlem almaları için şu şekilde uyarıyor: "Çocukların kişisel temizliğine mutlaka dikkat edilmeli".

Bit nedir?

Bit, eklembacaklılar ailesinden yassı, uçamayan, 2-4 mm büyüklüğünde bir böcektir. Baş, vücut ve kasık bitleri vardır, en sık rastlanılanı baş (saç) bitleridir. Sirke adı verilen beyazımsı ve aşırı yapışkan yumurtalarla çoğalırlar. Yakın temas ile aile bireylerinden ve okul arkadaşlarından geçebilir, ortak kullanılan şapka, eşarp ya da tarak gibi eşyalarla da kolayca bulaşır.

Hastalığa sebep olur mu?

En sık kreş, yuva ve okullarda ortaya çıkan bit, çocuklarda şiddetli kaşıntıya neden olur. Kaşıntı sonucunda tahrişten dolayı egzama görülebilir veya derinin zedelenip bütünlüğünün bozulmasıyla mikrobik cilt sorunları ortaya çıkabilir. Bitler ısırarak beslendiği için, ciltte ısırık izleri ve şiddetli şekilde kaşındığı için, kaşıntı izleri olabilir.

Çocuklar bitlerden nasıl korunabilir?

Çocuklar düzenli olarak banyo yapmalılardır. Evde anne-babalar, çocuklarının kişisel temizliğine özen göstermelidir. Okullarda, çocuklar temizlik yönünden eğitilmelidir. Temizlik kurallarına uymayan öğrenciler mutlaka uyarılmalıdır. Ayrıca bit önleyici rozetler de, yetişkin kontrolünde çocukların giysilerine takılabilir.

Tedavisi nasıldır?

Bitler kendiliğinden yok olmaz. Aile boyu tedavi yapılmalıdır. Tedavi genellikle ilaçlı şampuanlarla yapılır. Bu ilaçlı şampuanlar başa sürülür ve bir süre saçta bekletilir. Bit tarağı denilen çok ince bir tarakla saçlar taranır, ancak bu yöntemle aşırı yapışkan sirkelerden (bit yumurtalarından) kurtulmak mümkün değildir. İlaçlar sirkeleri etkilemediğinden 1 hafta sonra 2. uygulama gereklidir.

Hazırlayan: Başak Doğru YETERLER

ARKADAŞINA GÖNDER
Eyvah! Çocuğum bitlendi
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA