Şifa niyetine kış sebzeleri

Sebzeler çocukların fiziksel ve zihinsel gelişmelerine iyi geliyor. Bağışıklık sistemlerini destekliyor ve hastalıkları uzaklaştırıyor. İşte kış sebzelerinin faydaları...

Giriş Tarihi: 26.8.2017 10:26 Son Güncelleme: 5.1.2018 14:48
Şifa niyetine kış sebzeleri
Çocuklara sebzeleri sevdirebilmek ve yedirebilmek hiç kolay sayılmaz. Maalesef ki anneler için oldukça zorlu bir mücadele gerektiriyor. Hatta çocuklarla anneler arasındaki sebzelerle ilgili tatlı çekişme, anneleri farklı stratejiler geliştirmeye zorluyor. Günümüz anneleri albenisi olan, çocuğun ilgisini çekecek menüler hazırlarken çaktırmadan da sebzeleri çocuklarına yedirmenin bir yolunu mutlaka buluyorlar. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan'a göre sağlıklı çocuklar yetiştirmek istiyorsak, onlara mutlaka sebze yedirmemiz gerekiyor.

Kış sebzelerinin faydaları

-İçerdiği mineraller nedeniyle zihinsel gelişime yardımcı olurlar.
-Çocukların büyüme ve gelişiminde etkilidirler. Ayrıca hücre yenilenmesi ve doku onarımını sağlarlar.
-Deri ve göz sağlığını korumada yardımcıdırlar.
-Kan yapımına destektirler.
-Hastalıklara karşı bağışıklık direncini arttırırlar.
-Sindirim sistemi düzensizliklerini giderirler.

Çocuklar bu sebzeleri mutlaka yemeli

Ispanak

-İçerisinde A, B, C ve E vitaminleri ile demir, magnezyum ve fosfat gibi mineralleri barındırır.
-A ve C vitamininin antioksidan etkisinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir. Boğaz enfeksiyonlarına ve soğuk algınlıklarına karşı etkilidir.
-Çocukların göz sağlığını korumada önemlidir.
-Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan lif ve fitokimyasallar yönünden zengindir.

Pırasa

-İçerdiği K Vitamini kan hücresi yapımının artmasını sağlar.
-Bağırsak hareketlerini hızlandırması nedeniyle çocukların bağırsak sisteminin düzenli çalışması açısından çok faydalıdır.
-Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile çocukları hastalıklara karşı korur.
-İdrar söktürücü etkisi vardır.

Karnabahar

-E vitamini içeriği yüksek olup, kansere ve doku hasarına karşı koruyucudur.
-Antioksidan maddeler içermesi nedeniyle çocuğun hastalanmasını engeller.
-Enfeksiyonlara karşı etkili bir besindir.

Kereviz

-A, B, C vitaminleri ile başta fosfor olmak üzere çinko, bakır ve selenyum minerallerini içerir.
-Çocuklarda iştah açıcı özelliği vardır.

Lahana

-Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Balgam sökücü etkisi vardır.
-Çocukların vücutlarında oluşan yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
-Bağırsak hareketlerini düzenler ve kabız olmayı önler.
-İdrar söktürücü etkisi de vardır.

Yer elması

-Demir açısından zengin bir sebzedir, demir eksikliği anemisinde yardımcıdır.
-İçerdiği insülin ile kan şekeri dengeleyici etki gösterir, çocuğun fazla abur-cubur yeme eğilimini azaltır.
-Kabızlık sıkıntısı yaşayan çocuklarda bağırsak hareketlerini düzenler ve etkili sonuç alınır.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Brokoli

-Vitamin ve mineralden çok zengindir.
-A, C, D, K ve E vitamini ile demir, bakır, potasyum ve kalsiyum mineralleri açısından zengin bir sebzedir.
-Çocuğun kemik ve diş sağlığı açısından önemli bir besindir.
-İçeriğinde bulunan bileşenler sayesinde bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar ve hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Sebze yemeğini sevdirmek için tüyolar

-Bir sebzeyi yemesi için çocuğa ısrarcı olmayın ve onunla inatlaşmayın.
-Sebzelerin faydaları hakkında eşinizle ve arkadaşlarınızla çocuğunuzun yanında sohbet edin. Onun görüşlerini de dikkate alın.
-Değişik pişirme yöntemleri deneyin. Örneğin; ıspanağı çorbaya karıştırabilir ya da böreğini yapabilirsiniz.
-Çeşitli lezzetli soslar kullanarak sebzeleri daha lezzetli hale getirin.
-Çocuklar genellikle büyüklerini taklit ederler. Çocuğunuzla birlikte yediğiniz aile sofrasında sebze yemeğinizi ona ve kendinize servis edin.
-Sebze yemeği ve genel menüde, yemek pişime yöntemleri ve lezzet konusunda çocuğunuzla sohbet edin. Onun görüş ve önerilerine açık olun.
-Çocuğunuzla birlikte sebze yapmayı deneyin, böylece kendi el emeği olan bir yemeği yemesi daha eğlenceli olur.
-Sebze yemeğini lezzetli pişirdiğinize emin olun ve eğlenceli sunumlar hazırlayın. Sebzeleri besin değerini kaybetmeden pişirme önerileri
-Sebzelerin doğal rengini korumak ve besin değeri kaybını en aza indirmek için kısa sürede pişirin. Bunun için düdüklü veya buharda pişirme tekniğini kullanabilirsiniz.
-Sebzeleri pişirmek için tencereye koymadan hemen önce doğrayıp kesin.
-Sebzeler pişirilirken kendi suyunu bırakacağı için susuz ya da az suda pişirin. Pişirme suyunu dökmeyin.
-Sebzeyi pişirdikten sonra bekleme süresini uzatmadan tüketin.

Ispanağı, yoğurtla yedirmek yanlış mı?

Ispanak, demir için zengin bir kaynaktır, ancak bitkisel demir olduğu için emilimi ve faydası düşüktür. Ayrıca ıspanağın yapısında bulunan fitatlar ve oksaltlar demir emilimini düşürür. Bu nedenle yanında yoğurt yenmesi halinde ekstra bir kayıp söz konusu değildir.

"Sebze yemeklerini etle pişirin"

Sebzeleri etle birlikte pişirmek, lezzetini ve demir içeriğini attırır. Sebzelerde bulunan demir, hem olmayan demirdir (bitkisel gıdalarda bulunan demir formu). Etlerde ise hem demiri (hayvansal gıdalarda bulunan demir formu) mevcuttur. Hem demiri, hem olmayan demire göre daha kolay emilir ve daha etkin bir şekilde vücuda alınır. Sebzelerde bulunan hem olmayan demirin etkinliğini arttırmak için hem demir kaynağı olan et ile birlikte pişirmek daha faydalıdır.

- Beslenme ve Diyet Uzmanı: Nil Şahin Gürhan

Hazırlayan: Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
Şifa niyetine kış sebzeleri
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA