Dişlerdeki renk değişimine dikkat!

Süt dişleri genelde beyaz renk olur. Ve gelişimleri tamamlandıktan sonra, aklınıza acaba çürüyorlar mı sorusunu getirecek renk değişimleri gözlemleyebilirsiniz. Prof. Dr. Hüseyin Güvenç, bu durumun nedenlerini anlattı.

Giriş Tarihi: 16.11.2017 15:57
Dişlerdeki renk değişimine dikkat!

Süt dişlerinde renk değişiklikleri neden olur?
Bebeklerde, 4-6. aydan itibaren çıkmaya başlayan ve 30-36. aylarda çıkması tamamlanan dişlere süt dişi veya bebeklik dişleri denir. Bu dişler beyaz renktir ve renk değişimi olduğunda anne-babalar tarafından kolaylıkla fark edilir. Bu renk değişiminin nedenleri şunlardır:
? Hemen her bebekte 4. aydan itibaren, kansızlık gelişmesini önlemek için kullanılan demir içerikli damla ve şuruplar,
? Ağız içi hijyenin iyi olmaması (diş bakımı-fırçalama yapılmaması), fazla şeker vb. tatlı tüketilmesi sonucu ortaya çıkan çürümeler,
? Sulardaki fazla flor veya bebeklere flor içeren ilaçların fazla verilmesi,
? Meyve suyu ve süt gibi gıdaların uyku öncesi bebeğe verilmesi,
? Bazı antibiyotikler,
? Bebeklikte yürüme-koşma çabaları sırasında görülen düşmelerle oluşan hasarlar.

Ne yapmak gerekir?
Lekesiz dişler için düzenli ağız bakımı yapılmalıdır. Bebeklikten itibaren yumuşak diş fırçası ve bebeklere uygun yutulabilir diş macunları ile dişler temizlenmelidir. Tatlı tüketimi sınırlı olmalıdır. Doktor tarafından önerilmedikçe, herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır. Uykudan hemen önce bebek biberonla beslenmemelidir. Süt dişleri kalıcı dişlere göre daha beyaz olduğundan, diş değiştirme dönemlerinde yan yana görüldüklerinde endişe edilmemelidir. Ayrıca, süt dişleri nasıl olsa dökülecek diye düşünülmemelidir, çünkü sağlıklı süt dişleri, ileri dönemde çıkacak olan kalıcı dişlerin sağlığı için de çok önemlidir.

Diş çıkarma süreci
Bebeklerin diş çıkarması genelde 6-7. aylarda başlar. Ancak bu kesin bir kural değildir, önce de olabilir, sonra da. Bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. Diş çıkarma zamanı ve sırası kalıtsal özelliklere de bağlıdır. Bebeklerin büyük çoğunluğunda öncelikle ön dişler çıkar. Bebekler ilk yıllarını tamamladıklarında ağızlarında genelde 8 süt dişi olur. Üç yılın sonunda ise sırayla köpek dişleri, birinci azılar ve ikinci azılar çıkacak şekilde 16-20 dişi olması normaldir. Dişlerin geç çıkması veya eksik gelişmesi kalıtsal özelliklere bağlı olabileceği gibi Raşitizm (D Vitamini eksikliği) nedeni de olabilir. Bu nedenle doktor takibi çok önemlidir.

Hazırlayan: Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
Dişlerdeki renk değişimine dikkat!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA