Geniz eti büyümesi tehlikeli midir?

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Konaklıoğlu çocuklarda sıkça görülen ve tedavi edilmediği takdirde yüz ve çene kemiklerinde kalıcı şekil bozuklukları, büyüme ve gelişme gerilikleri, kalıcı işitme problemleri gibi ciddi hastalıklara neden olabilen geniz eti büyümesine karşı anne babaların dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Giriş Tarihi: 10.1.2019 15:26 Son Güncelleme: 10.1.2019 16:25
Geniz eti büyümesi tehlikeli midir?

TEKRARLAYAN ŞİKAYETLERE KARŞI CERRAHİ

- Spreyler sonucunda fayda görmeyen veya fayda görüp kısa sürede tekrar şikayetlerin başladığı görülen durumlarda cerrahi yapılmalıdır. Cerrahi genel anestezi altında yaklaşık 3-5 dakika arasında sürmektedir. İşlem ağız içinden yapılmakta, yüzde veya boyunda herhangi bir kesi olmamaktadır.

Ameliyat sonrası ağrı olması beklenmemektedir. 3 gün süreyle yumuşak gıdalar alması önerilmektedir. Geniz eti ameliyatı olan çocuklar 1-3 gün istirahat ettikten sonra okula başlamasında bir sakınca olmamaktadır. Hatta ertesi gün bile okula devam etmesi önerilebilmektedir. Ameliyat sonrasında çok nadir olmakla birlikte erken dönemde kanama veya ilerleyen dönemlerde tekrar büyüme görülebilir ama bu riskler çok düşük orandadır.

- Geniz eti problemi çok yaygın olan ama doğru yönlendirilme sorunları olan bir durumdur. Bu nedenle gerçekten cerrahi gereken durumlarda eğer gecikmeler olursa geri dönüşü olmayan yüz ve çene kemiklerinde kalıcı şekil bozuklukları, büyüme ve gelişme gerilikleri, kalıcı işitme problemleri gibi ciddi sorunlarla karşılaşılma olasılığı çok yüksektir.

ARKADAŞINA GÖNDER
Geniz eti büyümesi tehlikeli midir?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA