Çocukluk dönemi, büyüme ve gelişmenin en yoğun olduğu dönem olduğu için bu dönemde kalsiyum, protein ve enerji alımı önemli oluyor. Dondurma aynı zamanda kolay sindirilebilen enerji içerikli süt ürünü. Lezzetli olduğu için çocuklar tarafından çok seviliyor ve tüketiliyor. Ayrıca dondurmanın kalsiyum ve enerji değeri süte kıyasla daha yüksek.
HAMİLELİK BULANTISINA KARŞI ETKİLİ
Özellikle kalsiyum gereksiniminin arttığı ergenlik, gebelik ve menopoz dönemlerinde dondurmanın besleyici değeri önem kazanıyor. Hamileliğin ilk aylarında anne adaylarının bulantı ve kusma durumlarında da soğuk, hafif ve kokusuz gıdalar tavsiye ediliyor. Bu nedenle bulantısı olan gebelerinde dondurmanın bulantıları hafifletebiliyor. Ama kilo kontrolü için günde üç top dondurmadan fazla tüketmemeye özen gösterilmesi gerekiyor.
UYGUN KOŞULLARDA ÜRETİLMEZSE SALMONELLA YAPAR
Uygun ortamlarda yapılmayan ve saklanmayan dondurmanın salmonella (tifo, paratifo, dizanteri, besin zehirlenmesi yapan tehlikeli bir bakteri) bulaştırma riski var.
SADE DONDURMA TERCİH EDİN
Çocukların günlük beslenme düzenlerinde birkaç değişiklik yapılarak dondurma eklenebilir. Bir bardak süt ve beraberinde meyve yerine çocuğunuza üç ya da dört top dondurma yedirebilirsiniz. Eğer çocuğunuz fazla kiloluysa; bu sıklığı haftada iki güne düşürebilirsiniz. Üç top sade dondurma kalori açısından bir dilim ekmek, bir su bardağı süt ve bir porsiyon meyve toplamına eşdeğerdir. Yetişkinler için de günde üç top dondurma tüketilmesi yeterlidir. Güvenilir yerlerden alınan tüm dondurmalar yenilebilir. Güvenilir markalı hijyenik paketli dondurma boğaz sağlığı açısından da güvenlidir.
ARA ÖĞÜNLERDE TÜKETİN
Dondurmanın nasıl koşullarda hazırlandığı ve saklandığı önem taşıyor. Dondurma, içeriğindeki besinler nedeniyle kolay bozulabilecek bir besin olduğu için soğuk zincirinin bozulmaması da çok önemli. Ayrıca besin değeri ve kalori değerleri dondurma çeşidine göre farklılık gösterdiği için etiket okuma alışkanlığını bu üründe de sürdürmek gerekiyor. Ayrıca dondurma iştah kesebileceği için özellikle çocuklara öğünlerden önce yedirilmemesi öneriliyor. Ara öğün olarak tüketilmesi en ideali olarak görülüyor. Şeker hastaları da tatlandırıcı içerdiği için kan şekerini yükseltmeyen dondurmaları tercih edilebilir. Hijyenik ortamda üretilmeyen dondurmanın içindeki mikroorganizmalar önce bademciğe yerleşir ve bu bölgede enfeksiyonlara neden olur. Bu nedenle güvenilir yerlerden alınan dondurmalar tüketilmelidir. Sağlıklı ortamda üretilen dondurmanın, bademcik hastalıklarını artırıcı bir etkisi yoktur. Ayrıca dondurma yemeden önce mutlaka son kullanma tarihine bakılmalıdır.
DÖRT MEVSİM DONDURMA
Dondurma annelerin besleyici bulduğu ve çocukların da en çok sevdiği atıştırmalıktır. Oysa Türkiye dondurma tüketiminde sezonsallığın en fazla olduğu ülkelerden biridir. Bunun nedeni ise kışın dondurma yemenin üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açtığı yaygın ancak yanlış bir inanıştır. Kişi başı dondurma tüketimi İsveç, Kanada, Finlandiya, Norveç gibi soğuk ülkelerde Türkiye'nin yaklaşık 3 katıdır ve yaz-kış devam etmektedir. İnanılanın aksine soğuk sıvı ya da yiyecek tüketimi ile üst solunum yolu enfeksiyonu arasında kanıtlanmış bilimsel bir ilişki mevcut değildir. Dondurma 37 derece olan ağzımıza değdiği an erimeye başlar ve boğazımızdan geçene kadar sıcaklığı yükselir. Dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; hijyenik koşullarda üretildiğinden emin olmaktır. Çünkü süt ürünleri çabuk bozulan ve yararlarını hızla yitiren gıdalardır. Bu nedenle hijyenik olmayan koşullarda üretilen veya uygun olmayan şartlarda saklanan dondurmalarda zararlı bakteriler üreyebildiğinden her mevsim sağlığı tehdit edecek risk oluşturabilir. Hijyenik şartlarda üretilen ve uygun koşullarda soğuk zinciri kırılmadan saklanan ambalajlı dondurmalar ise bu anlamda çok daha güvenilirdir. Bu nedenle güvenilir markalı, paketli dondurmalar hijyenik şartlarda üretildiği ve soğuk zincir kırılmadan saklandığı için boğaz için güvenlidir ve yaz-kış gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
İYİ BİR ATIŞTIRMALIK
Yeterli ve dengeli beslenme için tüm besin öğelerinden (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller) her gün vücut için gereken düzeyde almak gerekiyor. Dondurma, besin değeri çok yüksek bir tatlıdır. İçeriğinde; protein ve karbonhidratın yanı sıra A, B, D vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, gibi mineraller bulunuyor. Dondurmanın kalori değeri, un ve şekerden yapılan diğer hamurlu tatlılara oranla çok daha düşüktür. Ayrıca dondurma, bisküvi, çikolata vb atıştırmalıklara kıyasla enerji içeriği ve enerji yoğunluğu bakımından genellikle daha düşüktür. Tüm bu özellikleri ile dört mevsim iyi bir atıştırmalık ve ara öğün alternatifi olan dondurmayı, kışın da kendimizi mahrum bırakmadan yeterli ve dengeli beslenme duzeninize dahil edebilirsiniz.
ÇOCUKLARA MASUM VE EĞLENCELİ ARA ÖĞÜN
Çocukluk çağında kalorisi yüksek gıdalardan kaçınılarak besleyici değeri ön planla çıkarılmalıdır. Bu noktada çocuklar ve anneler atıştırmalık tercihleri ile ilgili sürekli tartışma yaşar. Çocuklarımızın sağlıklı büyümesi ve dengeli beslenmesi için ara öğünler çok önemlidir. Ara öğünlerde yüksek kalorili ve besleyici değeri olmayan yiyecekler yerine süt, taze meyve ve sütlü tatlılar ile çocuğu mutlu edecek çocuklara özel dondurmalar tercih edilebilir. Çocuğunuza dondurma yedirirken korkmanıza gerek yok sadece seçimlerinizde tedbirli olmakta fayda var. Güvenilir markalı paketli dondurma, dört mevsim gönül rahatlığı ile tüketilebilecek bir atıştırmalıktır.
DONDURMA YEMEKTEN KORKMAYIN
Güvenilir markalı, ambalajlı dondurma dört mevsim gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
Kuzey ülkelerinde bile kişi başı dondurma tüketimi Türkiye'nin üzerindedir. Kışın soğuk sıvı ya da yiyecek tüketimi ile üst solunum yolu enfeksiyonu arasında kanıtlanmış hiçbir ilişki yoktur.
Hijyenik şartlarda üretilmiş ve saklanmış paketli dondurma kışın da gönül rahatlığı ile tercih edilebilecek güvenli bir besindir.
Ayrıca çocuklara özel dondurmalar ile kışın da çocuğunuzu dondurma keyfinden mahrum bırakmadan yeterli ve dengeli beslenme düzenine çeşitlilik ve renk katabilirsiniz.