Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Kitap okumuyor İvedik seyrediyorlar

Genç nüfusun yüzde 81’i konser ve tiyatroya gitmiyor. Boşanmaların yüzde 27’sine, tam da yapıştırıcı güç olması gereken aileler sebep oluyor. Elimizdeki iki araştırmada da yüzdelerin yüzümüze bakacak yüzü yok!


SİNEMA + TİYATRO + KONSER = YOUTUBE MU?
Medya takibiyle tanıdığımız Ajans Press, Türkiye gençliğinin kültür sanat notunu belirlemek için bir araştırma gerçekleştirmiş. Durum anlaşılmaz biçimde acıklı: Gençlerin yüzde 81'i konsere ve tiyatroya gitmiyor. Sinemaya gitmeyenlerin oranı yüzde 43. Kitap satın almayanlar ise yüzde 55.
Ne seyrediyor peki bunlar? Neyi nereden öğreniyor? Neyle oyalanıyor? Boş zamanında ne yapıyor? Kendini, başkalarını, dünyayı nasıl anlıyor? Vah vah...
Galiba sadece telefonla oluyor bütün bunlar. Sinema, tiyatro, konser yerine de bknz YouTube. Yılın sonuna gelirken, 2017'de Türkiye'de You- Tube'u en sallayan videolar açıklanmış. 'YouTube Rewind' başlığı altında, genel içerik ile müzik olarak iki grupta...
Genel içerikte bir numarada Recep İvedik 5-Fragman yer alıyor. Arif V 216 ve Ahmet Kural & Murat Cemcir -Sie Liegt In Meinen Armen (Çalgı Çengi İkimiz Sinemalarda) da listede... Ama bir de YouTube içerikçileri tarafından hazırlanan videolar var malum: Reynmen Ft. Lil Bege, YouTuberların Düşüşü 'Despacito' Parodi, Yorumlarla Şarkı Yapmak (Ece Seçkin - Adeyyo), Berkcan Güven - YouTube Benim İşim! (Dıss)...
İlginç mi bunlar? Komik mi? Değişik mi? Taze mi? Zekâ mı vaat ediyorlar, bilgi mi? Bana değil valla. Ama işte bazıları sadece bunlarla yatıp kalkıyor, besleniyor, eğleniyor. Buna da nesil farkı deniyor!

AİLE + AİLE = BOŞANMA MI?
Evlenirkenki amaç bir aile kurmak, öyle değil mi? Peki sonra o aileyi ne yıkıyor? Onu kurarken varını yoğunu ortaya döken iki aile!
Türkiye'nin en çok oy kullanılan sosyal anket platformu olduğunu söyleyen www. poltio.com'da bir araştırma yapılmış: Türkiye'de Evlilik Algısı Araştırması. Belli ki algılarımız epey başka!
"Evliliğinizde en çok hangi konu yüzünden tartışıyorsunuz?" sorusuna cevap verenlerin yüzde 28'i, "Aile meseleleri" demiş çünkü.
"Çevrenizdeki insanlar genelde neden boşanıyor / Siz niye boşandınız?" sorusuna ise yüzde 27 oranında verilen cevap: "Aileler işin içine girince sorunlar baş gösteriyor."
Çocukları evlensin diye onca uğraş veren ailelerin, sonrasında da yara bandı, yumurta akı, zamk olacaklarına keskin bıçak işlevi görmesi ne tuhaf.

OKUMA + BULMACA = DANS MI?
Alzheimer riskini hangi aktivitelerin hangi oranda azalttığını biliyor muyuz? Buna dair yıllardır süren araştırmaların da sonuçları açıklanmış.
Yıllardır şifacı olacağı düşünülen bulmaca çözmek, yaya kalmış. Bunu haftada en az dört kere yapmanın faydası yok değil ama riski azaltma oranı yüzde 47. Okumak ondan da düşük: Yüzde 35. Bisiklete binmek, golf oynamak ve yüzmek, tamamen etkisiz elemanlar: Yüzde 0!
Alzheimer' en kışkışlayan, riski en sağlam düşüren uğraş ise dans etmekmiş! Çünkü aynı anda farklı beyin düzeneklerini devreye sokuyormuş. Kinestetik, rasyonel, müzikal ve emosyonel dediklerini...
Neticede sık sık müzik eşliğinde dans etmek, yüzde 76 oranında uzaklaştırıyormuş Alzheimer'ı. Nihayet yüzümüzü güldürecek bir yüzde! Valla dans ederek kutlanacak bir sonuç bu doğrusu...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA