Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Motosikletler birbirleriyle konuşacak

Geleceğin bisiklet ve motosikletleri de geleceğin otomobilleri gibi daha güvenli olacak. Bağlanabilirlik teknolojisiyle birbirleriyle ya da otomobillerle konuşup kazaları daha olmadan önleyecek

İster gelişen pazarlarda bir ulaşım seçeneği olsun, isterse mega kentlerde mobilitenin bir unsuru olarak kullanılsın, iki tekerlekli araçlara yönelik talep giderek artıyor. 2021'de iki tekerleklilerin global üretiminin üçte bir artacağı tahmin ediliyor. Yani üretim yılda 160 milyon adete ulaşacak.
Bu yüzden gelecekte otomobilleri dolayısıyla mobiliteyi kazasız, stressiz ve emisyonsuz bir hale getirmeyi öngören vizyon, bisiklet ve motosikletler için de geçerli...

KAZALARI ÖNLEYECEK
Geleceğin bisiklet ve motosikletleri için teknoloji geliştiren şirketlerden biri olan Bosch, sürüşü kazasız hale getirmeyi amaçlıyor. Elektrikli bisikletler için ilk kez üretilen kilitlenmeyi önleyen (antilock) fren sistemi bunun bir örneği. Bu sistemle fren mesafesi kısalıyor ve gidonun üzerinden takla atarak düşme riski azalıyor.



Yapılan araştırmalara göre tüm bisikletlere ABS sistemi takılması durumunda, kazalar yaklaşık dörtte bir azaltılabilecek. ABS, MSC (Motosiklet Stabilite Kontrolü) ve yan görüş desteği gibi motosiklet sürücü destek sistemleri de kazaları önlemede faydalı oluyor. Fakat motosikletlerde de güvenli sürüş için yenilikçi teknolojilere ihtiyaç var. Bosch, otomobillerdeki gibi yeni teknolojileri kullanarak kazaları daha oluşmadan önleyecek çalışmalar yapıyor. Bağlanabilirlik teknolojisi ile motosikletlerle otomobillerin birbirleriyle konuşmasını sağlıyor. Sürücüler ya da araçlarındaki sensörler, bir motosikleti daha görmeden çok önce bu teknoloji onlara bir motosikletin yaklaşmakta olduğunu haber veriyor ve daha defansif bir sürüş stratejisi izlemelerini sağlıyor.
Sürücünün ağa bağlı ve güvende olmasını sağlayan bir diğer çözüm olan Connected Horizon, sürücüleri ilerideki virajın arkasına bakıp olası tehlikeler hakkında önceden uyarıyor. 2025 yılında de dünya genelinde yeni ruhsat alan motosikletlerin yüzde 70'inin ağa bağlı olacağı öngörülüyor.

SIFIR EMİSYON
Önümüzdeki yıllarda eScooter'lar gibi hafif elektrikli araçlar pazarının yaklaşık yüzde 40 büyüyeceği tahmin ediliyor. Çalışmalar, 2020'de dünya genelinde bu tip araçlardan yaklaşık 100 milyon adet üretileceğini gösteriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA