Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Her 10 kişiden 7’si sürücüsüz otodan korkuyor

Dünyada sürücüsüz araçlara binmekten çekinenlerin sayısı oldukça fazla. Amerikan Otomobil Derneği tarafından yapılan araştırmaya göre bugün her 10 kişiden 7’si otonom araçlardan korkuyor

Bugün yollarda yarı otonom özelliklerine sahip otomobiller bulunuyor. Bu otomobiller, kamera ve sensörler vasıtasıyla hızı ve direksiyonu kontrol ediyor. Öndeki araçla mesafesini ayarlıyor. Herhangi bir kaza riski algıladığında fren yapıp, duruyor. Ayrıca sürücü destek sistemleri sayesinde yol çizgilerini takip ediyor. Otomobilin şerit dışına çıkmasına izin vermiyor. Virajları kendi kendine dönebiliyor. Hatta sollama bile yapabiliyor.

YASALAR DÜZENLENECEK
Tam otonom özelliklere sahip sürücüsüz yani kendi kendine gidebilen araçların 2020'den itibaren kademeli olarak yollara çıkması bekleniyor. Ancak bunun gerçekleşmesi için öncelikle mevcut yasaların düzenlenmesi gerekiyor. Sigorta sistemi, trafik yasaları gibi kuralların yeniden yorumlanması ve yazılması lazım.

GÜVENLİK KAYGISI VAR
Otonom araçların yaygınlaşması için öncelikle sürücülere ve yolculara güvenilir olduklarını ispat etmesi şart. Çünkü, dünyada sürücüsüz araçlara binmekten çekinenlerin sayısı oldukça fazla.
Amerikan Otomobil Derneği tarafından yapılan araştırmaya göre bugün her 10 kişiden 7'si otonom araçlara binmekten korkuyor. İki yıl içinde otonom sürüşten korkanların sayısı artmış. 2017 yılında yapılan aynı araştırmada her 10 kişiden 6'sı otonom araçlardan korkuyordu. Bu sayının yükselmesinde sürücüsüz araçların karıştığı trafik kazalarının etkili olduğu düşünülüyor.
Ancak, otonom araçların gelecekte yolların hakimi olacağını söylemek yanlış olmaz. İleride bir gün herkes otonom araçlara binecek.

Özel yollarda test ediliyor
Otomotiv firmaları yolculuğun geleceğini değiştirecek otonom araçlara milyar dolarlık Ar-Ge yatırımları yapıyor. Bugün hemen hemen her markanın otonom teknolojilere yönelik çalışmaları bulunuyor. Sürücüsüz otomobiller özel yollarda test ediliyor. Çünkü tam otonom araçların kamuya açık yollarda trafikte test edilmesi yasak. Bazı ülkeler sınırlı yollarda test sürüşlerine izin veriyor.

Koltuk yerine yatak
Otonom araçlar ulaşım, trafik güvenliği gibi birçok şeyi değiştirecek. Ancak en büyük değişim otomobil tasarımlarında görülecek. Otomobillerin iç ve dış tasarımları baştan aşağı değişecek. Direksiyon, gaz ve fren pedalı tarihe karışacak. Koltukların yerini yataklar alacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA