Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Otomotivcilerin koronavirüs savaşı

Koronavirüs nedeniyle otomotivciler branşlarının dışında tıbbi cihaz üretimi için kolları sıvadı. Amerikalı otomotiv markaları solunum cihazı için çalışmalara başladı. Türkiye’de ise firmalar koronavirüsle mücadele için maske ve siperlik üretiminin yanı sıra sağlık çalışanlarını korumak için özel kabinler geliştirdi

Çin'de ortaya çıkan, sonrasında tüm dünyaya dalga dalga yayılan koronavirüsle mücadele tüm hızıyla devam ediyor. Salgının hızla yayılması üzerine, dünyada birçok hastanede insanların hayatını kurtaran solunum cihazlarına ihtiyaç arttı. Ancak tıbbi cihaz üreten firmaların kapasitesi talebi karşılamakta zorlanınca devreye otomotiv sektörü girdi.
Koronavirüs nedeniyle fabrikalarını kapatan otomotivciler kendi branşlarının dışında tıbbi cihaz üretimi için kolları sıvadı. Ford, General Motors, Fiat Chrysler, Ferrari, Tesla solunum cihazı üretimi için çalışmalara başladı. Volkswagen Grubu ve BMW de solunum cihazı üretimine hazır olduklarını açıkladı. Motorsporları takımları da boş durmadı. Mercedes-Benz Formula1 takımı mühendisleri de yeni bir solunum cihazı geliştirdi. Uyku apnesi tedavisi için geliştirilen bir cihazı modifiye eden ve yeniden tasarlayan Mercedes-Benz Formula1 takımı, günde 300 adet üretim yapabilecek.
Aslında otomotiv sektörü için bu, yeni bir durum değil. Bugün koronavirüsle savaş için tıbbi cihaz üreten otomotiv sektörü, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı'nda da hükümetlerin emriyle tüfekten topa, uçaktan tanka kadar birçok silah üretmişti. Sadece üretim değil aynı zamanda bu ürünlerin AR-GE ve tasarımını da yapmışlardı. Ford tank, BMW uçak motorları ile çeşitli askeri araçlar, Opel ise uçak parçaları ve tankların üretimini gerçekleştirmişti.



TÜRKİYE'DE DE ÜRETİM VAR
Türkiye'deki otomotiv fabrikaları da koronavirüse karşı harekete geçti. Ford Otosan, sağlık çalışanlarının güvenliğine yönelik yüz maskesi üreteceğini duyurdu. Tasarımı Ford Otosan AR-GE Departmanı tarafından iyileştirilen yüz maskesi, benzerlerinden farklı olarak, 150 derecelik bir açıyla yüzün tamamını korurken, ön camı özel olarak geliştirilen PET veya PETG malzemeden kesilerek üretilecek.
Tofaş da sağlık çalışanları için tıbbi destek ekipmanları üretmeye başladı. Sağlık personelini ve hastane ortamını virüsten korumak amacıyla geliştirilen biyolojik örnek alma kabini ve entübasyon kabini geliştiren şirket, yaptığı ilk örnek kabinleri Bursa Şehir Hastanesi'ne teslim etti. Tofaş, bu ekipmanlara ek olarak bu hafta itibariyle siperlikli maske üretimine de başlayacak. Entübasyon kabini, hastalardan numune alırken hemşire ve doktorların korunması amacıyla kullanılıyor. Kabin, hasta ya da virüs şüphesi olan kişi bu kabinin içine girdikten sonra şeffaf ve izole edilmiş delikleri olan ön kısımdan sağlık personelinin numune alma işlemini yapabileceği şekilde tasarlandı. Biyolojik örnek alma kabini ise entübasyon operasyonu sırasında, hastalar operasyon yatağındayken doktorları aerosollerden koruyor.
Tofaş mühendisleri, kabini tasarlarken mor ötesi ışın lambaları ile sterilizasyon sağlayacak sistemler geliştirdiler. Ayrıca, kabin içinde negatif basınç oluşumu elde edilerek, hem sağlık personelinin hem de test yapılan kişinin korunması sağlandı.
Oyak Renault da sağlık personelinin virüsten korunması amacıyla hastanelerde kullanılan mobil test ve numune alma kabini, entübasyon kuvözü ve ateş ölçüm ünitesi gibi tıbbi ekipmanları üretiyor. Üretilen tıbbı ekipmanların ilk partisi, Bursa Şehir Hastanesi ile Bursa Yüksek İhtisas Hastanesi'ne teslim edildi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA