Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Anadolu’nun gizli hazinesi: Hünnap

Depresyondan kabızlığa, bağışıklık sisteminden uykusuzluğa pek çok rahatsızlığa şifa olan hünnap meyvesi, İbn-i Sina’nın bile reçetelerinde yer verdiği, Anadolu’nun gizli şifa hazinesi…

Hünnap, Çin hurması olarak da bilinen Güney Asya'ya özgü fakat Anadolu'muzun topraklarında büyük çalılık veya ağaçlarda yetişen, tohum içeren bir çukura sahip küçük, yuvarlak bir meyvedir. Olgunlaşınca sarı veya koyu kırmızıdan koyu kahverengiye kadar farklı renkler alan hünnap, tatlı tadı nedeniyle kuru meyve olarak yaygın tüketilmektedir. Hünnabın yaklaşık 56 cins ve 900 türü olduğu bilinmektedir. Türkiye'mizde altı cinsi ve buna bağlı olarak 25 türü yetişmektedir. Hünnap tıbbi amaçlı yenilebilen Anadolu'nun gizli hazinesidir. Hünnap bitkisine ilk olarak; İbn-i Sina'nın öksürük kesici, laksatif etkili, tansiyon düzenleyici ve mide ülseri tedavisinde hazırladığı reçetelerde rastlamaktayız. Ancak balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı, enerji verici ve toksin atıcı olarak kullanımı da tavsiye edilmektedir. Hünnap taze veya kuru meyvesi, püre şeklinde özü, sirkesi ve çayı olmak üzere farklı kullanım şekillerine göre sağlık yararları da daha etkili olabilmektedir.

Uyku ve anksiyeteye doğal ilaç
Hünnap tüm meyve olarak yendiğinde sedatif etkiye sahip olduğu bilinen çok sayıda peptit yapılı siklik alkaloidin olduğu bilinmektedir. Özellikle spinosin ve swertisin adlı hünnapa özgü olan iki flavonoidin yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle hünnap özünü bir tatlı kaşığı olarak gece yatmadan önce bir su bardağı ılık su ile tüketmek genel depresyona neden olan anksiyetenin azalmasına yardımcı olmaktadır.

Diyabette düzen sağlıyor
Diyabette en önemli konu yaşam boyu kan şekeri yüksekliğinin önlenmesi ve dokularda yüksek kan şekerine bağlı hasarların önlenmesidir. Hünnap bitkisinin yapraklarının kaynatılarak içilmesinin hipoglisemik etkiyi sağladığı keşfedilmiştir. Çalışmalarda hünnap meyvesinden elde edilen bitkisel desteklerin glikozun emilimini azaltarak kan şekerinin yükselmesini engellediği görülmüştür. Son bilimsel verilerde hünnabın diyabetiklerde alfa amilaz enzimi üzerindeki baskılayıcı etkisiyle tercih edilebilecek en sağlıklı meyvelerden biri olduğu da belirtilmektedir.

Bolca antioksidan içeriyor
Hünnap meyvesinin besin değeri açısından kalorisinin düşük olup yüksek lif içermesi birçok meyveye nazaran daha sık tüketilmesi gerektiğini bize göstermektedir. 100 gram hünnap 79 kalori içerirken 10 gram kadar diyet lifi ihtiva etmektedir. Bu diyet lifi miktarı günlük ihtiyacımız olanın yüzde 50 gibi çok büyük bir miktarının vücuda alınması anlamına gelmektedir. İçerdiği tanin, müsilaj ve yüksek C vitamini sayesinde bağışıklığın çok iyi çalışmasını sağlar. Ayrıca demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, manganez minerallerinin de iyi kaynağı olan hünnap fenolik bileşiklerden de zengindir.

Kabızlığa çözüm
Pektin, laksatif etkiye sahip bir karbonhidrat türüdür. Kronik sindirim güçlüğü olan kişilere sonbahar ve kış aylarında daha uzun süre ulaşabildiğimiz pektin zengini ayvayı beslenme uzmanları olarak öneririz. Ancak hünnap ayvaya nazaran daha fazla bu polisakkariti içerir. Ve sadece günde bir avuç hünnap, bağırsakların hızlı çalışması için yeterlidir.

Depresyona şifa
Bu minik meyvenin içerisinde bolca bulunan izoproterenol adlı fenol antioksidanının kalp kası hastalıklarını önleyebildiği ve vücutta biriken alüminyum toksininden arındırdığı rapor edilmiştir. Alerjik reaksiyonları azaltan üriner sistem enfeksiyonlarını, kronik bronşit ve depresyonu azaltabilen biyokaitf bileşenlere sahip olduğu bildirilmiştir. Kanser türleri her geçen gün yaygınlaşmakta ve bitkisel tedavi seçenekleri de dünyanın her yerinde daha fazla ilgi çekmektedir. Tıbbi tedavilerin yanında hünnap bitkisi ile yapılmış çalışmalar servikal kanser hücrelerinin meyvenin olgunlaşma aşamasında tüketilmesi ile inhibe ettiği gözlenmiştir.

Bağışıklığı güçlendirmede etkili
Aslında propolis, kahve, nar, yeşil çay ve kızılcık gibi birçok meyve farklı türde enfeksiyonların ilerlemesini önleyeren güçlü antioksidan içerikleri sebebiyle daha fazla konuşulduğu için popüler hale gelmiştir. Aynı etki hünnap meyvesi için de geçerlidir. En son yapılan değerli bir araştırmada hünnap bitkisinin gövde ve yapraklarından elde edilen betulinik asit adlı bitkisel kimyasalın HIV enfeksiyonunun bile ilerlemesini yavaşlattığı bulunmuştur. Ayrıca taze ve kuru meyvesini tüketmenin bilinen antibiyotiklere karşı direnç geliştiren patojenik bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde potansiyel ilaç kadar etkili gizli bir hazine olduğu belirtilmiştir.

Çayı ve özü çok faydalı
Hünnap için bir porsiyon taze meyve alternatifi sekiz-10 adet iken kuru meyve yerine yemek isterseniz altı adettir. Kuru meyvesini çay olarak tercih etmek isterseniz altı adet hünnabı ikiye bölün, çaydanlığa hünnapları atın, bir adet rulo tarçın ekleyin. Üzerine biraz su koyarak 15 dakika kadar kaynatın. Gün içinde yemeklerden sonra birer su bardağı olarak tüketin. Böylece hazımsızlığınızda hünnap sayesinde iyileşecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA