Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Doğru besin, güçlü bağışıklık

Çocukların kış aylarını hastalanmadan geçirmeleri için doğru beslenmeleri gerek. Güçlü bir bağışıklık için ilaç içmek şart değil. Yapılması gereken doğanın verdiklerini doğru kullanmak

Her çocuk farklı bağışıklık sistemi kapasitesine sahip olduğu için bazı çocuklar kışı hastalıksız geçirir. Bazıları ise hastalıktan başını kaldıramaz. Okul, oyun alanları, alışveriş merkezleri, çocuk aktivitelerinin yapıldığı her alan hastalıklar için potansiyel zemindir. Ama güçlü beslenme önerileri ile güçlü bir bağışıklık çocuğu korur.
BAĞIŞIKLIĞI KUVVETLENDİREN ETMENLER: Bağışıklık sistemine bağlı hastalıklara yakalanmayı önleyen doğal besinler çok nettir. Bunlar probiyotik içeren sağlıklı yiyecekler, bal ve arı ürünleri, kaliteli hayvansal protein kaynaklarıdır.
PROBİYOTİKTEN ZENGİN BESİNLER: Probiyotikler, gastrointestinal mukozal yüzeyi salgıları sayesinde vücudu hastalık etmenlerine karşı korur. En doğal probiyotik içeren yiyecekler peynir, yoğurt ve kefirdir. Her gün çocuğunuza bir kase yoğurt yedirin. Yoğurt yerine bir su bardağı kefir de içirebilirsiniz.
PEYNİR: Protein, kalsiyum, B2 vitamin ve B12 vitamini başta olmak üzere bağışıklık sistemine yardımcı olan birçok besin öğesinin önemli kaynağıdır. Probiyotik de içerir. Mutlaka, her gün çocuklar bir dilim peynir yemeli.
BAL VE ARI ÜRÜNLERİ: Bal, özel bileşimi sayesinde antioksidan ve antimikrobiyal özellik gösterir. Her gün yoğurda, süte veya adaçayı, ıhlamur gibi bitkisel çaylara 20 gram kadar bal ve arı ürünlerinden birini dönüşümlü karıştırarak veya kahvaltının yanında çocuklara vermek önemlidir.
ARI SÜTÜ: Arı sütü işçi arıların salgıladıkları kraliçe arı ve larvalarının ana besin kaynağıdır. Çocuklarda hücrelerin yenilenmesini bağışıklık yanıtları sağlayan mekanizmaların iyi çalışmasını sağlar. Çocukların zihinsel performanslarını da arttıran arı sütünden 0.2-0.5 gram yeterlidir.
PROPOLİS: Arı kovanını tüm hastalık yapan, arı sağlığını bozan çevresel etmenlerden koruyan propolis çocuklarda da bağışıklığı koruyan dünyanın en güçlü antioksidan kaynağıdır. Bal, polen ve arı sütü ile karıştırarak tüketilmesi bağışıklığı güçlendirir. Çocuklarda vücut direncini arttırırken diş çürüklerini de engeller, ağız kokusunu da giderir.
ARI POLENİ: Sindirim ve idrar yolu enfeksiyonlarından koruyan ve doğal antibiyotik etki gösteren maddeleri barındırır. 10-20 gram kadar verilebilir.
PROTEİNLER: Proteinler vücudun gelişmesi, hücre yenilenmesi, bağışıklık sistemi, bazı hormonlar ve enzimler için elzemdir. Et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller önemli protein kaynaklarıdır. Kırmızı et, tavuk eti, balık veya hindi eti protein dışında demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi mineraller ile B1, B6, B12 ve A vitamini bolca içerirler. Ayrıca çocuğunuza her gün bir adet yumurta tükettirin.

Vitamin ve mineraller güçlendirir

C VİTAMİNİ:
Eksikliğinde vücuda giren patojenlere karşı bağışıklık yanıtlarında bozulmalar meydana gelir. (Domates, portakal, mandalina, maydanoz, limon, kivi.) E VİTAMİNİ: Vücudu zararlı maddelere karşı korur. (Zeytinyağı, fındık, badem, ceviz ve kabak çekirdeği içi.) B6: Bağışıklık sistemi hücrelerinde rol alır. (Balık, tavuk, et, süt ve kuruyemişler.) A VİTAMİNİ: Kan hücreleri ve lenfositlerin büyümesi için elzemdir. (Yumurta sarısı ve süt. Ayrıca A vitaminin öncüsü olan Beta karoten; ıspanak, pazı, havuç gibi sebze ve meyvelerde bulunur.) FOLİK ASİT: Yetersizliğinde bağışıklık sistemi için gerekli olan antikor üretimi azalır. (Yeşil yapraklı sebzeler, tam buğday ekmeği, bulgur.) DEMİR: Bağışıklık sisteminin devamlılığı ve çalışması için gereklidir. (Yumurta ve kırmızı et.)

Çocuklarda bağışıklık sistemini zayıflatan etmenler

TRANS YAĞLAR: Yüksek sıcaklık ve basınç altında hidrojenle doyurulmuş zeytin, mısırözü ve ay çiçek yağlarından elde edilir. Trans yağ içeren besinleri tüketen annenin sütünün kalitesi düşer ve çocuğun bağışıklık sistemi zayıflar.
ÇİNKO: Çinko ile endüstriyel üretimin yapıldığı çevredeki toprak, bitki, ağaç, meyvelerde ve sularda yüksek oranda çinko tespit edilmiştir. Bu topraktaki besinlerden fazla çinko alınmaktadır. Fazla çinko alımı bağışıklık sistemini zayıflatır.
DİOKSİNLER: Gıda ve hayvan yemlerinde bulunurlar. Bu tür yemlerle beslenen bütün hayvanların yağ dokularında dioksin birikimi oluşur. En riskli gruplar; dioksin içeren yemle beslenmiş hayvan etleri, süt ve süt ürünleridir. Dioksinler kanser oluşumunun yanı sıra bağışıklık sistemini de zayıflatır.
BESİNLERDEKİ HORMON: Hayvan yetiştiriciliği, domates, patlıcan, patates, kabak, üzüm, elma, kavun, buğday, arpa, yulaf, çavdar, çeltik gibi birçok alanda hormon kullanılmaktadır. Hormon içeren gıdaları özellikle çocukların bağışıklık sistemini zayıflatır.
MELAMİN: Gıdalarda protein azlığını ortadan kaldırmak amacıyla kullanılır. Sentetik ve ölümcül bir kimyasaldır. Süt, süt tozu, sütlü mama gibi gıdaların üretiminde kullanılır. Bu nedenle bebek mamalarını alırken içeriğine dikkatle bakın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA