Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Drone ile katlanabilir ekran İstanbul semalarında buluştu

İstanbul’da sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde şehrin boş halini kayda almak istedik ve katlanabilir ekranlı Huawei Mate XS ile DJI Phantom 4 Advanced drone’u deneyimledik. Açılınca 8 inçlik tablete dönüşen telefonun drone uçuşu esnasındaki performansı nasılmış, gelin yakından bakalım...

Drone'lar insansız hava araçlarına bakış açımızı değiştirdi. Bir yandan gökyüzünü daha demokratik bir hale getirirken bir yandan da herkesin ulaşabileceği ama bir lüks olmaya başladı insansız hava araçları. Hal böyle olunca cihazın regülasyonları konusunda da kurallar oluşmaya başladı.Geçtiğimiz hafta 'Dijital Rehberler' yayını için drone kullanırken harika bir deneyim yaşadık. Herkesin gönüllü destek verdiği projede drone ile çekim yaparken çok keyifli ve bir o kadar da stresli anlar yaşadık. Resmi izinlerle özel çekim yaptıktan sonra sonuca bakarken bomboş meydanlar sanki bir bilgisayar oyununu çağrıştırıyordu.



DEV EKRANLI KUMANDA
Gördük ki çekim yaparken dev ekranlı telefon ya da tablet kullanmak işe yarıyor. Çünkü çekim detaylarını daha iyi görüp müdahale edebiliyorsunuz. Katlanabilir ekranlı Huawei Mate XS'i kullandığımız drone'un ekranı olarak ayarladık. Açılınca 8 inçlik dev ekranı katlanma korkusu olmadan kullandık. Üstelik dosya paylaşımı yapmak da son derece kolay. Uygulama konusunda sıkıntı olmuyor.
Uçuş öncesi hava durumuyla ilgili rüzgar bilgilerini almak uçuş güvenliği açısından son derece önemli. Ayrıca izniniz olsa bile çekim yaptığınız bölgede resmi makamları bilgilendirmek işinizi kolaylaştıracaktır.

MARTILARA DİKKAT
Çekim yaparken sadece insan ve çevreye değil, hayvanlara da zarar vermemek için azami gayret göstermek şart. Özellikle kuş yuvalarının olduğu yerlerde, ağaçlık alanlarda hayvanlar yavrularını kurtarmak için kendilerini yaralama pahasına insansız hava aracına saldırabiliyor. Bu yüzden her cihazı mevcut koşulları iyi değerlendirerek kullanmakta fayda var. Gel gelelim canlı yayın imkanları düşünüldüğünde ortaya harika görüntüler çıkıyor.

KAMERASI AMİRAL GEMİSİNİ ARATMIYOR
Huawei Mate XS sahip olduğu kameralarla hem yakınlaştırma hem geniş açı hem de ultra geniş açılı fotoğraf ve video çekme konusunda oldukça başarılı. Katladıktan sonra diğer telefonlardan daha kalın olsa da oturduğunuz yerde çalışırken sunduğu konfor için "Buna değer" diyorsunuz. Ayrıca aynı anda birden fazla işlem yapma şansı sunması işimizi kolaylaştırıyor. İşlemci ve depolama alanıyla 4K video çekerken de kullanıcıyı üzmüyor.



İLK İZLENİM
"İSTANBUL KANATLARIMIN ALTINDA" DİYEBİLİRİM

Aslında drone ile yapılan çekimlerde "İstanbul kanatlarımın altında" dememek için bir sebep yok. Üstelik tam da bir oyun sahnesini andıran sessizliğe gömülmüşken bu görüntüler çok da önemli birer belgeye de dönüşüyor.
Drone'a, film sahnelerinden tanıdık "Öndeki aracı takip et" deyip nesne izleme takibi yapabiliyorsunuz. ActiveTrack'ın üçüncü sürümünde; gelişmiş nesne izleme ve engellerden kaçınmayla birlikte, izlenen nesnenin geçici olarak başka bir nesnenin arkasına geçmesi durumunda da hızla yeniden takibe başlama yeteneği mevcut. Yani Terminatör filmini gerçek yapan robot sahnelerine hazırlanın. Bu özelliğin yanında aynı zamanda en gelişmiş haritalama teknolojisi ve yeni uçuş rotası algoritmaları da kullanılıyor.

ETRAFINDA PERVANE OL
Ayrıca belirlediğiniz nesnelerin etrafında drone'un pervane olmasını sağlayabiliyorsunuz. Örneğin At Meydanı'ndaki Efsunlu Sütun etrafında döndürürken keyifli görüntüler oluşturabilirsiniz. Eğer ışığınız da iyiyse keyfiniz bir kat daha artacak. Belirli bir nesne etrafında otomatik bir uçuş rotası belirlemenizi sağlayan POI, güncellenen sürümde nesnelerin dinamik olarak daha iyi izlenmesi amacıyla yüzey tanıma işlevi geliştiriliyor. Profesyonel DJI drone'larında bulunan Spotlight özelliği de kullanıcı drone'u serbest bir şekilde hareket ettirirken nesnenin kadraja alınmasını sağlıyor. Şimdilik bunlar ilk izlenimlerim...



NE İZLEYELİM?
HER PERŞEMBE KÜLTÜR SANAT BULUŞMASI

Şu anda Instagram ve Facebook'ta canlı yayın enflasyonu yaşanıyor. Kültür sanat tutkunları için ise Facebook'ta İstasyon Kültür Sanat Buluşmaları İstanbul Modern'le devam ediyor. Facebook'un Türkiye'deki kültür sanat topluluklarını desteklemek ve ülkedeki topluluğunun platformları üzerinden bağlantı kurmaya devam etmesini sağlamak amacıyla hayata geçirdiği Facebook İstasyon Kültür Sanat Buluşmaları epey ilgi çekiyor. Koleksiyon ve süreli sergileri aracılığıyla Türkiye ve dünya modern ve çağdaş sanatı arasındaki süreklilik ve etkileşimi görünür kılan sergiler düzenleyen İstanbul Modern iş birliğinde gerçekleştirilecek gelecek canlı yayınlar sayesinde izleyiciler sergileri, küratörler eşliğinde sanal bir turla gezebilecek.

SANATÇILAR VE ZANAATKARLAR SERGİSİ
Facebook İstasyon Kültür Sanat Buluşmaları kapsamında gerçekleşecek diğer canlı yayınlarda gezilecek sergilerden bir diğeri de İstanbul Modern'in Uluslararası Misafir Sanatçı Programı aracılığıyla bir araya getirdiği 10 uluslararası sanatçının ve İstanbul'daki zanaatkârların eserlerinin yer aldığı Misafirler: Sanatçılar ve Zanaatkârlar sergisi olacak. Serinin 4 Haziran Perşembe günü gerçekleşecek dördüncü canlı yayınında ise insanın kentle, doğayla, fiziki çevresiyle ve kendi benliğiyle olan ilişkisini; tarihsel, toplumsal ve kişisel bağlamda irdeleyen yapıtların ele alındığı Şimdinin Peşinde adlı koleksiyon sergisi küratörler Öykü Özsoy, Deniz Pehlivaner ve Ümit Mesci tarafından gezdirilecek.
Geçen hafta canlı yayınlanan ilk buluşmada, İstanbul Modern Direktörü Levent Çalıkoğlu müze koleksiyonunda yer alan 10 yapıt üzerinden 1945'ten bugüne Türkiye çağdaş sanat tarihinin hikayesine yer vermişti. Facebook İstasyon Kültür Sanat Buluşmaları'nı her perşembe 17:00-18:00 saatleri arasında Facebook Türkiye sayfalarından izleyebilirsiniz.

GELECEK ÜRÜN
VİDEO ÜRETMEYİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Artık pek çok kamera üreticisi, profesyonel ya da amatör YouTube içerik üreticisine yönelik cihazlar üretiyor. Tek elle çekim yaparken ses, görüntü olarak YouTube içerik üreticisini üzmeyecek bir cihaz ortaya koymak kolay değil. Sonuçta içerik üreticiler, görüntü ve ses kalitesi, her ortamda kolayca çekim yapma ve paylaşma rahatlığı gibi başlıkları epey önemsiyor.
Daha önce Nikon Z50, Canon G7X Mark II ve diğerleri gibi kameralar da dahil olmak üzere vlog çekimleri için özel kameralar denendi. Şimdi ortaya çıkan bilgi kırıntıları ise Sony'nin nihayet yeni bir ürün olan ZV- 1 için harekete geçtiğini gösteriyor.
İlk çıkışını 26 Mayıs'ta bayram sonrası yapması planlanan ZV-1, Sony'nin popüler RX100 kompakt fotoğraf makinesinden filizlenecek gibi görünüyor. Sony Alpha ZV-1'in dahili 24-70mm f / 1.8-2.8 zoom mercek, 3.5mm ses girişine sahip olacağı tahmin ediliyor. Detaylar ortaya çıktıkça sizinle paylaşmaya devam edeceğiz.



COVİD-19 İNTERNET ALIŞKANLIĞINI DEĞİŞTİRDİ
Türkiye'de ilk Covid-19 hastası ortaya çıktığından bu yana tüketici alışkanlıkları değişti. Yaşanan değişimlerin bazısı kalıcı, bazısı ise geçici olacak. Telekom şirketleri de bu değişime hızlı ayak uydurmaya gayret ediyor. Artan kapasite ve hız ihtiyacına yönelik fiber kullanımı arttırmak bunların başında geliyor.
Sosyal izolasyon tedbirleri uyarınca evde kalınan bu dönemde dijital dönüşümün önemine tanık olunduğunu belirten Türk Telekom İcra Kurulu Başkanı Ümit Önal, "Mart ayı ortasından itibaren ülke çapında alınan önlemlerle çok sayıda faaliyetin online ortamlara taşınması, hem internet trafiğine yansıdı hem de üst paketlere geçişi hızlandırdı. Ortalama günlük sabit data kullanımı şubat ayına göre, mart ayında yaklaşık yüzde 20, nisan ayında yaklaşık yüzde 45 artış gösterdi. Ayrıca sosyal izolasyon döneminde Online İşlemler uygulamamızı kullanan tekil abone sayısı son üç ayda 2 milyon artışla 19,8 milyona yükseldi" diyerek pandemi döneminde yaşanan dijital dönemi net bir şekilde aktarıyor.

PANDEMİDE KOMŞU ALMAK ŞART
Ayda iki kez yurtdışına giden bir gazeteci olarak evimi, evimin bahçesini, yaşadığım apartmanı ve en önemlisi komşularımı daha çok tanıdım. Apartmanda dört aile oturuyoruz. 12 yıldır aynı apartmanda oturmama rağmen en kısa süredir kalan benim. Herkes birbirini tanıyor. Ancak pandemi sırasında daha da iyi tanımaya başladık. Sosyal mesafede bahçe buluşması yaparken apartmanlarla çevrili bir semtte 150 metrekare bahçe konusunda çok şanslıyız. Ancak daha önemlisi şanslı olmamızı sağlayan üreten, meraklı komşulara sahip olmak. Herkes ünlü birilerine oturup komşu olup canlı konser dinlemeyi beklerken ben bahçemize gözü gibi bakan Süleyman Abi'ye çok şey borçluyum. Bahçeye kadar uzanan kablosuz internet bağlantısını kurarken Süleyman Abi'nin yılların emeğiyle ürettiği güzel alanı kullandım. Öyle ki internet bağlantısını uzatırken, bahçede artırılmış gerçeklikle ölçüm cihazı kullanarak ekeceğimiz bitkilerin mesafesini ölçtüm. Bu yıl kendi bahçemize küçük de olsa emek harcamaktan mutluyum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA