Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Sarıgöl'de salamura yaprak yapımı başladı

Giriş Tarihi: 5.5.2014 15:19

Sarıgöl ve çevresinde ev hanımları evlerinde taze bağ yapraklarından salamura hazırlıklarına başladı.

Bayanlar kendi üzüm bağlarından topladığı taze bağ yapraklarını evlerinde itinayla salamura olarak hazırladıktan sonra, 5'er ve 10'ar kiloluk cam kavanozlara koyarak kış ayları için bekletiyor. Sarıgöllü bayanlar taze bağ yapraklarından hazırladıkları salamura yapraklarını kış aylarında değerlendiklerini belirterek, "Kendi ellerimizle bağlardan topladığımız taze yapraklardan hazırladığımız salamuraları cam kavanozlarda koyarak kış aylarında yenilmesi için kilere koyuyoruz. Çok güzel oluyor. Kendimizin hazırladığını tüketmek daha iyi oluyor.'' dediler.

EVDE SALAMURA YAPIMI
Sarıgöl'den Naime Hasırcı evde taze bağ yaprağından salamura yapımını ise şöyle anlattı: "Önce üzüm bağlarından, taze yapraklarımızı birer, birer topladıktan sonra, evde toplanan taze bağ yapraklarının saplarını kestikten sonra, tomar yapılarak katlarız. Bunları daha sonra geniş kapların içerisinde bir gün su içerisinde bekletiriz. Bu suyu daha sonra, yapraklardan süzdürmek suretiyle boşaltırız. Ocakta uygun ölçüde tuz ve limon tuzu konularak hazırlanan tuzlu suyu sıcak olarak taze bağ yaprakları üzerine dökeriz. Soğumasını bekleriz. Soğuduktan sonra, yaprak demetlerini alarak cam kavanozlara sıkı bir şekilde döşeriz. Döşenen yaprakların üzerine bu kez de soğuyan tuzlu suyumuzu da ilave ettikten sonra üzerine ağırlık olması için küçük bir taş koyarak kavanozumuzun kapağını sıktıktan sonra kış ayları için gölge bir yerde muhafaza ederiz.''
BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
Sarıgöl'de salamura yaprak yapımı başladı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
BİZE ULAŞIN