Dişlerin sahip olduğu işlevler, sağlığın ve yaşam kalitesinin korunmasında önemli bir rol oynar. Bu yüzden diş sağlığına dikkat etmek, düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş hekimi kontrolleri sağlıklı dişler için gereklidir. Çünkü sağlıklı dişler, genel sağlık durumunu etkileyen bir dizi problemden de korunmaya yardımcı olur. Dişin bölümleri ve görevleri nelerdir, kaça ayrılır öğrenme ise, ağız ve çene yapısını da anlamayı sağlar.
Dişler, işlevlerine göre çeşitli bölümlere ayrılır ve her bölümün belirli görevleri vardır. Dişlerin ana bölümleri ve görevleri ise şu şekildedir:
Diş Kökü (Root)
Diş etinin içine gömülüdür ve dişi çene kemiğine bağlar. Ayrıca, dişi sağlam bir şekilde yerinde tutar. Diş kökü, dişin desteklenmesini ve sabitlenmesini sağlar.
Diş Gövdesi (Crown)
Dişin, diş etinin üzerinde kalan kısmıdır ve ağzın içinde görünen bölümdür. Besinlerin öğütülmesi, çiğnenmesi ve konuşma sırasında rol oynar.
Diş Minesi (Enamel)
Dişin dış yüzeyini kaplar ve diş gövdesinin üzerindedir. Dişin en sert tabakasıdır ve dişi çürümelere, aşınmalara ve fiziksel darbelere karşı korur. Mide asidinin ve bakteri etkilerinin dişe zarar vermesini önler.
Dentin
Mine tabakasının altında yer alır ve dişin iç kısmını oluşturur. Dişi destekler ve dişin sinirlerini ve damarlarını korur. Ayrıca, dişin ısısını ve duyarlılığını düzenler.
Pulpa (Diş Özü)
Dişin merkezinde yer alır ve kökten dişin iç kısmına kadar uzanır. Sinirler, damarlar ve bağ dokusundan oluşur. Dişin beslenmesini sağlar, ağrı ve sıcaklık gibi uyarıları algılar ve dişin iyileşmesine yardımcı olur.
Diş Eti (Gingiva)
Diş kökünü çevreler ve dişle çene kemiği arasında bir kaplama sağlar. Dişi destekler, diş kökünü korur ve diş etlerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca, dişlerin etrafında koruyucu bir bariyer oluşturur.
Kesici Dişler (İncisiv Dişler)
Üst ve alt çenenin ön tarafında yer alır. Besinleri kesmek için kullanılır. İki kesici diş, her çenede bulunur ve ince, keskin uçları ile besinleri kesmede etkilidir.
Köpek Dişleri (Kanin Dişler)
Kesici dişlerin hemen yanında ve köşelerde bulunur. Besinleri yırtmak için kullanılır. Köpek dişleri, keskin ve sivri uçlara sahiptir.
Azı Dişleri (Premolarlar ve Molars)
Kesici ve köpek dişlerinin arkasında, çenenin arka kısmında bulunur. Besinleri öğütmek ve parçalamak için kullanılır. Azı dişleri, geniş ve düz yüzeyleri ile besinleri etkili bir şekilde ezme işlevi görür.