Türkiye'nin en iyi haber sitesi

15 milyon dolar kazandırıyor

  • 1
  • 8
15 milyon dolar kazandırıyor
15 milyon dolar kazandırıyor

Türkiye'nin ihraç ettiği en önemli su ürünlerinden biri olan deniz salyangozunun hem eti hem de kabuğu, Karadeniz'deki firmalar tarafından Çin, Güney Kore, Tayland, Japonya ve ABD gibi pek çok ülkeye gönderiliyor. Yılda 3 bin ton civarında ihracat yapan firmalar, ekonomiye 15 milyon dolar kazandırıyor.

  • 2
  • 8
15 milyon dolar kazandırıyor
15 milyon dolar kazandırıyor

Samsun ve Sinop'ta bulunan firmalar tarafından başta Çin, Güney Kore, Tayland, Japonya ve ABD olmak üzere pek çok ülkeye deniz salyangozu ihraç ediliyor.

  • 3
  • 8
15 milyon dolar kazandırıyor
15 milyon dolar kazandırıyor

Denizlerde balık avı yasağının 15 Nisan'da başlamasıyla Karadenizli balıkçıların umudu, deniz salyangozu oldu.

  • 4
  • 8
15 milyon dolar kazandırıyor
15 milyon dolar kazandırıyor

Dalgıçlarca 5 ila 25 metre derinlikten tek tek toplanan deniz salyangozu, fabrikalarda yüksek derecede suda kaynatıldıktan sonra temizleniyor ve eti kabuğundan ayrılıyor.

  • 5
  • 8
15 milyon dolar kazandırıyor
15 milyon dolar kazandırıyor

Fabrikada temizlenen deniz salyangozunun eti gibi kabuğu da başta Çin, Güney Kore, Tayland, Japonya ve ABD olmak üzere pek çok ülkeye ihraç ediliyor.

  • 6
  • 8
15 milyon dolar kazandırıyor
15 milyon dolar kazandırıyor

Bölgedeki bir firmanın sahibi Mustafa Sadık, AA muhabirine, Türkiye'den yılda 3 bin ton civarında salyangoz ihracatı yapıldığını, bunun yüzde 35'ini kendilerinin gerçekleştirdiğini söyledi.

  • 7
  • 8
15 milyon dolar kazandırıyor
15 milyon dolar kazandırıyor

Deniz salyangozunun etinin işçilerce kabuğundan tek tek çıkarıldığını anlatan Sadık, şöyle konuştu:

"Salyangozlar denizde dalgıçlar tarafından tek tek avlanıyor. Salyangoz, işlenmesi çok zor bir ürün. Sırayla 2 tür yıkamadan geçiriliyor. Denizden çıkan pislikler temizlendikten sonra kalibre makinesinde boyutlarına göre ayrılıyor. Daha sonra klorlu bekleme havuzlarına dökülüyor. Burada yaklaşık bir saat bekletiliyor. Kasalara konularak 10 kilogram olacak şekilde tartılıyor. Ardından sıfırın altında 35-40 derecede şoklanıyor. Bir gün burada kalıyor. Ardından paketlemeye geçiyor. Paketlendikten sonra sıfırın altında 18 derecedeki soğuk hava depolarında bekletiyoruz. Daha sonra ihraç ediyoruz. Etinden ayrılan kabuğu ise daha çok Uzak Doğu ülkelerine ahtapot avında kullanılması için ayrı satıyoruz."
Salyangoz etinin kilogramının yaklaşık 5 dolar, kabuğun ise 50 sent olduğunu belirten Sadık, Türkiye ekonomisine yılda 15 milyon dolar kazandırdıklarını vurguladı.

BİZE ULAŞIN