Hastalıklardan korunmanın yolu kuru baklagillerden geçiyor. Bağışıklığı güçlendiren kuru fasulye, mercimek ve nohuttu sofranızdan eksik etmeyin! Bağışıklığımızı güçlendirmede beslenme şekli önemli bir yer tutuyor. C, A, D ve E vitaminlerinden zengin beslenmenin yanı sıra kuru baklagiller ağırlıklı beslenmek hastalıklara karşı koruyarak daha sağlıklı bir kış geçirmeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda kuru baklagiller, bitkisel protein içerdiğinden vejetaryen beslenmenin en önemli besin kaynaklarından birini oluşturuyor. Hem içerdiği bitkisel kaynaklı protein hem de lifli yapısıyla sağlığımıza oldukça faydalı besin ögeleri içeren kuru baklagillerin 9 faydasını Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz şöyle sıralıyor... KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR Toplumumuzda görülen kalp hastalıklarının en önemli sebebi; yüksek kolesterol ve doymuş yağlardan zengin beslenme tipi. Oysa kuru baklagillerin içerisinde kolesterol ve doymuş yağ bulunmadığından kalp sağlığını destekliyor. Bu sebeple kalp hastalarının haftada iki kez kuru baklagiller yemeleri gerekiyor. KEMİKLERİ KORUYOR Kuru baklagillerin içerisinde vücudun tüm sistemlerine faydalı vitamin ve minerallerden bolca var. Örneğin kalsiyum. İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik gelişimi ve sağlığını koruyor. SİNİR SİSTEMİNİ DÜZENLİYOR Kuru baklagiller aynı zamanda B vitamini kaynağı. İçerdiği B12'nin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit gibi B vitaminleriyle sinir sisteminin düzenle çalışmasına katkıda bulunuyor. PROTEİN DEPOSU Vücuttaki hücrelerin ve dokuların yapıtaşı olan protein kuru baklagillerde bolca bulunuyor. Sağlıklı bir bireyin kilo başına 0,8-1 gram protein alması gerekiyor. Yani 60 kg olan bir kadının her gün 48-60 gram arası proteine ihtiyacı var. 100 gram kuru baklagiller ise ortalama 23 gram, yani günlük ihtiyacın yarısı protein bulunuyor. Doğru tahıllarla birlikte tüketilirse kişiye sağlanan protein miktarı artıyor. (Örneğin mercimekli bulgur pilavı) Tok tutuyor posalı yiyecekler kişinin acıkma hızını kısaltarak tokluk süresini uzatıyor. Bu sebeple lif acısından oldukça zengin kuru baklagiller zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez ögesi olarak da tercih edilebiliyor. KANSERE KARŞI ETKİLİ Posalı özelliği olan kuru baklagiller kalın bağırsak floramızı da olumlu etkiliyor. Böylece zararlı bakterileri vücudumuzdan uzak tutarak kolon ve rektum kanserinden koruyor. KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR İçerdiği diyet posası sayesinde kan şekerini dengelemeye faydalı kuru baklagillerin glisemik indeksi yani kan şekerini yükseltme hızı da düşük. Bu sayede diyabet hastaları için de tercih edilebilecek bir besin olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, örneğin kuru fasulye, bulgur pilavı, cacık gibi bir menünün porsiyon kontrolü yapıldığında kan şekerini dengelediğini vurguluyor. KABIZLIĞI ÖNLÜYOR Kuru baklagiller, içerdiği posa sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olarak özellikle kabızlık sorunu yaşayanların da bu sorununu çözüyor. Kuru baklagillerin 100 gramında yaklaşık 5 gram posa bulunuyor. Sağlıklı bir bireyin günlük alması gereken posa miktarı ise 25- 30 gram. Kaynak: Takvim