Kaliteli bir yaşam için

  • 1
  • 6
Kaliteli bir yaşam için
Kaliteli bir yaşam için

Diyetisyen Nurten Gündüz, fazla tuz tüketiminin bazı hastalıklar için büyük risk taşıdığını söyleyerek, bir çok sağlık sorununa neden olabileceğinin de altını çizdi.

  • 2
  • 6
Kaliteli bir yaşam için
Kaliteli bir yaşam için

Gündüz, besinlerinin pek çoğunun içinde bulunan ve tuzun ana maddesi olan sodyum, vücuttaki sıvı dengesini sağlanması ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineral olduğunu ifade etti.

  • 3
  • 6
Kaliteli bir yaşam için
Kaliteli bir yaşam için

Uzman Diyetisyen Nurten Gündüz, "Fazla tuz tüketimi bazı hastalık için büyük risk faktör oluşturur. Dünyada en fazla tuz kullanan ülkelerin başında gelmekteyiz. Ülkemizde günlük 18 gram, Japonya da 11.6 gram, İngiltere de 8,5 gram, ABD ise 9,6 gram, tuz tüketilmektedir.

  • 4
  • 6
Kaliteli bir yaşam için
Kaliteli bir yaşam için

Dünya Sağlık Örgütü' nün önerdiği değeri ise günlük 5 gramdır.Günlük tuz alımının erişkinler için 5 gramı geçmemesi, tuz tüketiminin az miktarda dahi azaltılmasının, kalp ve damar hastalıkları riskine büyük etkisi olduğunu görülmektedir.Günlük beslenmede tuz tüketiminin 10 gramdan 5 grama düşürülmesi ile inme riskinin yüzde 23 ve kardiyo vasküler hastalıkların riskini yüzde 17 azalttığı görülmüştür.

  • 5
  • 6
Kaliteli bir yaşam için
Kaliteli bir yaşam için

Eğer hipertansiyon gibi sağlık probleminiz varsa, mutlaka satın aldığınız hazır ürünlerin etiketlerini okuyunuz. 'Tuzsuz' ya da 'tuzu azaltılmış' besinleri tercih ediniz. Yemekler az tuzlu ve/veya tuzsuz pişirilmelidir. Sofrada ayrıca tuz kullanılmamalıdır.

  • 6
  • 6
Kaliteli bir yaşam için
Kaliteli bir yaşam için

Hipertansiyondan korunmak için tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır. Tuz tüketimi günde en fazla 5 g olmalıdır.Ekmeğinizi tuzsuz tercih ediniz.Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçiniz.Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih ediniz. Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu, salata sosları gibi yiyeceklerin tuz içeriği yüksektir. Bu besinlerden uzak durunuz ya da çok nadir tüketiniz.Satın aldığınız gıdaların ve maden suları gibi içeceklerin sodyum içeriğini etiketinden kontrol ediniz.Şunu da unutmamak gerekir ki, az tuz tüketirken iyotlu olanı tercih etmeliyiz" ifadelerini kullandı.kaynak:iha

BİZE ULAŞIN