Son dakika haberleri: Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında, 27 Kasım'da, Esad rejimi güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başlamıştı. Esad rejimi karşıtı silahlı gruplar, Halep ve İdlib illerinin ardından ilerledikleri Hama ilinde 16 yerleşim bölgesini daha rejim güçlerinden geri aldı.
Muhalifler, Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'ten sonra Tel Rıfat'ta da kontrolü sağladı. Türkiye sınırına 18 kilometre mesafedeki Tel Rıfat, 8 yıldır terör örgütü YPG/PKK'nın işgalinde bulunuyordu. Suriye Milli Ordusu'nun (SMO), PKK/ YPG'ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu ile Tel Rıfat ilçe merkezinin tamamında kontrol sağlandı. Çok sayıda bölge ve stratejik nokta terör örgütünden kurtarıldı. Tel Rıfat'ın ardından gözler Münbiç'teki terör yuvalarına çevrildi.
Esad rejimi güçleriyle 6 gündür çatışan Heyet Tahrir Şam'ın başını çektiği rejim karşıtı gruplar, Hama ili istikametinde bazı küçük yerleşim yerlerini ele geçirdi. Halep kent merkezinin büyük bölümünü ve İdlib ilinin tümünü rejim güçlerinden geri alan silahlı gruplar, İdlib'in güneyinde yer alan rejim kontrolündeki Hama'da da Celime, Elzeka, Beridec, Cübbeyin, Tel Meleh, Kırkat, Muğayyir ve Mabtan yerleşimleri ile Gab Ovası'nda Tüveyne, Huveyz, Şeria ve Bab Taka köylerini kontrolü altına aldı.
Heyet Tahrir Şam'ın başını çektiği rejim karşıtı gruplar ayrıca, Hama'nın kuzeyinde Van Vastani, Madbaa, Ebru Seyf köyleri ve Suran ilçesini kontrol altına aldı.
Rejim karşıtı silahlı gruplar, Hama kent merkezi yakınlarında İran destekli grupların kaldığı bir yeri de hedef aldı. Rejim karşıtı silahlı gruplar ayrıca kurdukları özel birlik Şahin Tugayları ile Hama merkezi ve çevresinde kamikaze dron saldırıları düzenliyor.
Suriye'de sıradaki hedef neresi? A Haber sıcak bölgede | Video
Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) Tel Rıfat'ı terör örgütü PKK/ YPG'den kurtarmasını ilçe halkı sevinçle karşıladı. Rejim ve terör örgütünün baskısı nedeniyle Tel Rıfat ve Halep'ten ayrılmak zorunda kalan halk, yeniden evlerine dönmeye başladı. İlçe merkezinde çok sayıda sivil uzun zamandır görmedikleri akrabalarına kavuştu.
ESAD REJİMİ SİVİLLERİ ALIKOYUYOR
Öte yandan bölgeden bir son dakika haberi daha geldi. Suriye'de Beşşar Esad rejimi, Lazkiye ilinde zorla askere almaları artırdı.
REKOR FİYAT TEKLİFİ
Yerel kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Lazkiye'de zorla askere almaları artıran rejim, Tartus ili ve Lazkiye'ye bağlı Banyas ile Ceble'deki ilçelerinde mühimmat ve silah dağıtıyor.
Rejim, gönüllü olmak isteyenlere aylık yaklaşık 200 dolara tekabül eden 3 milyon Suriye lirası teklif ediyor. Bu miktar, Suriye'de bir memur maaşının yaklaşık 10 katına denk geliyor. Suriye rejimi ordusuna katılmaya kimse gönüllü olmayınca, rejim, dün ve önceki gün sanayi bölgelerine baskın düzenleyerek 18-40 yaş arası kişileri alıkoydu.
İşte PKK/YPG'den temizlenen üsten görüntüler | Video
TERÖR GÜÇLERİ HALEP'İ TERK EDİYOR
PKK/YPG'Lİ teröristlerden oluşan ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin Halep'in kuzeydoğusundaki bölgelerden çekilmeye başladığı öğrenildi. Fransa, İngiltere, Almanya ve ABD, ortak bildiriyle Suriye'de gerginliğin düşürülmesi çağrısında bulundu.
ABD'DEN "GERİLİM AZALSIN" ÇAĞRISI
ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'deki gelişmelere binaen politikalarında herhangi bir değişiklik olmadığını belirterek, ülkedeki Beşşar Esad rejimi ile rejim karşıtı gruplar arasındaki çatışmalarla ilgili "gerginliğin azaltıldığını" görmek istediklerini açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında konuştu. Esad rejimi güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasında 27 Kasım'dan bu yana devam eden çatışmalar hakkında Miller, "Görmek istediğimiz şey, gerginliğin azaltılması, sivillerin ve azınlık gruplarının korunmasıdır, ancak genel politikamız aynı. Bu iç savaşı kesin olarak herkes için sona erdirecek ciddi ve güvenilir bir siyasi süreç görmek istiyoruz." dedi.
Sivil Savunma kaynakları, Esad rejimi ve Rusların 27 Kasım-2 Aralık tarihlerinde Halep ve İdlib'e düzenlediği saldırılarda ölen ve yaralananların sayısını açıkladı. Açıklamaya göre, saldırılarda 81 kişi yaşamını yitirdi, 304 kişi yaralandı.