Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Alzheimer riskini, fıstık ezmesi koklayarak ölçün!

Alzheimer riskini, fıstık ezmesi koklayarak ölçün!

Fıstık ezmesi ve mentol ile yapılan koklama testi alzheimer riskini ortaya koyuyor. Uzmanlar "20 santim mesafeden koku alamamak beyindeki hasarın işareti" diyor.

Didem SEYMEN/SABAH

Alzheimer riskini, fıstık ezmesi koklayarak ölçün!

Alzheimer olup olmadığınızı anlamak için bir çay kaşığı fıstık ezmesi yeterli. Bilim adamları, koku testi ile alzheimer riskinin tespit edilebileceğini açıkladı.

Alzheimer riskini, fıstık ezmesi koklayarak ölçün!

Bu testi mentol, fıstık ve sabun ile yapmak mümkün. ABD'nin Florida Üniversitesi McKnight Beyin Enstitüsü Koku ve Tat için Merkezi'ndeki araştırmacılar; hastalığın erken dnemlerinde insanların sol burun deliğinden koku alamayınca alzheimer'a yakalanma risklerinin arttığını açıkladı.

Alzheimer riskini, fıstık ezmesi koklayarak ölçün!

Zira koku alma merkezi bozulması alzheimer işareti.

Alzheimer riskini, fıstık ezmesi koklayarak ölçün!

ÖNCE SOL HEMİSFER ETKİLENİR

Fıstık ezmesinin keskin kokusu nedeniyle bu test için en ideal madde olduğu ifade ediliyor.

Alzheimer riskini, fıstık ezmesi koklayarak ölçün!

Yapılan testlerde alzheimer hastalarının burnun sol tarafında yapılan 20 santim testinde kokuyu alamadıkları görüldü.

Alzheimer riskini, fıstık ezmesi koklayarak ölçün!

Araştırmacılar bu durumu "Alzheimer hastalığında ilk etkilenen sol hemisferdir. Daha büyük bir dejenerasyon gösterir" diyerek açıkladı.

BİZE ULAŞIN