Türkiye'nin en iyi haber sitesi

uyarı geldi: Bu gıdaları alırken etiketine dikkat edin

Hazır ambalajlı ışınlanmış gıdaların etiketlerinde, "Işınlanmıştır" veya "Işınlama işlemi yapılmıştır" ifadesi ve yeşil renkli uluslararası ışınlama sembolü olan ""nın kullanılması zorunlu olacak. Tarım ve Orman Bakanlığının Gıda Işınlama Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlıktan uyarı geldi: Bu gıdaları alırken etiketine dikkat edin

Hazır ambalajlı ışınlanmış gıdaların etiketlerinde, "Işınlanmıştır" veya "Işınlama işlemi yapılmıştır" ifadesi ve yeşil renkli uluslararası ışınlama sembolü olan ""nın kullanılması zorunlu olacak. Tarım ve Orman Bakanlığının Gıda Işınlama Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlıktan uyarı geldi: Bu gıdaları alırken etiketine dikkat edin

Hazır ambalajlı ışınlanmış gıdaların etiketlerinde, "Işınlanmıştır" veya "Işınlama işlemi yapılmıştır" ifadesi ve yeşil renkli uluslararası ışınlama sembolü olan ""nın kullanılması zorunlu olacak.

Bakanlıktan uyarı geldi: Bu gıdaları alırken etiketine dikkat edin

Tarım ve Orman Bakanlığının Işınlama Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlıktan uyarı geldi: Bu gıdaları alırken etiketine dikkat edin

Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu olarak hazırlanan yönetmelikle, ışınlama tesislerinde ve gıda bileşenlerinin iyonlaştırıcı radyasyonla ışınlanması, ışınlanan gıda ve gıda bileşenlerinin piyasaya arzıyla resmi kontrollerine dair usul ve esaslar belirlendi.

Bakanlıktan uyarı geldi: Bu gıdaları alırken etiketine dikkat edin

Düzenlemeye göre, gıdalar yalnızca mevzuatta belirtilen iyonlaştırıcı radyasyon kaynaklarına tabi tutulabilecek. Teknolojik olarak ihtiyaç duyulması halinde ışınlama yapılacak

Bakanlıktan uyarı geldi: Bu gıdaları alırken etiketine dikkat edin

ışınlama işletmesi kurmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, Nükleer Düzenleme Kurumundan ışınlama tesisi işletmek için işletme lisans belgesi ve işleme kayıt belgesi alacak.

Bakanlıktan uyarı geldi: Bu gıdaları alırken etiketine dikkat edin

Işınlama işlemi, kaynaklı hastalıkların önlenmesi, bozulmaya neden olan mikroorganizmaların yok edilmesi, çürümenin önlenmesi veya geciktirilmesi, gıdaların bozulmasının önlenmesiyle ürünün raf ömrünün artırılması, filizlenme, çimlenme ve olgunlaşmayla oluşabilecek gıda kayıplarının azaltılması, bitki ya da bitkisel ürünlere zarar veren organizmaların etkisiz hale getirilmesi amaçları için belirlenmiş ışınlama dozunda, uygun teknolojik ve hijyenik koşullarda yapılacak.

BİZE ULAŞIN