Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Hem leziz hem besleyici ballı tarifler

İftar sofralarını leziz tatlılarla taçlandırmak bu ayın bir nevi ritüellerinden. Fakat hem formumuzu hem de sağlığımızı korumak adına tatlı tüketiminde çok dikkatli olmalıyız. İşte bu noktada da imdadımıza ballı tatlı tarifleri yetişiyor…

Hem leziz hem besleyici ballı tarifler

İftar sofralarını leziz tatlılarla taçlandırmak bu ayın bir nevi ritüellerinden. Fakat hem formumuzu hem de sağlığımızı korumak adına tatlı tüketiminde çok dikkatli olmalıyız. İşte bu noktada da imdadımıza ballı tatlı tarifleri yetişiyor…

Hem leziz hem besleyici ballı tarifler

Ramazan'da iftar sofralarında tatlı yeme alışkanlığı bir ritüel olup neredeyse her evde; el açması baklava, revani, kalburabastı, sütlaç ve Ramazan'ın vazgeçilmezi güllaç başta olmak üzere çok çeşitli sütlü ve şerbetli hamur tatlıları oruç açılmasına yakın mutfak tezgahlarında yerini alır. Bugün endüstriyel şeker, rafine un ve katı yağlar ile yapılan tüm tatlıların karın çevresi yağlanması ve insülin direncinden sorumlu olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu nedenle ağır şerbetli tatlılara ara verip evinizde doğal tatlı balla nefis tarifler yaparak da tatlı ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

Hem leziz hem besleyici ballı tarifler

BAL ŞEKER DEĞİLDİR:

Balın sağlık üzerindeki en önemli etkisi güçlü antioksidan özelliğinden kaynaklanmaktadır. Fenoller ve flavonoidlerden zengin , özellikle içme sıcaklığında içilen bitki ve siyah çaya eklenerek tüketildiğinde çayın antioksidan kapasitesini 20-50 kat daha fazla arttırarak vücut içinde hasara uğramış hücre sayısının azalmasında oldukça etkilidir. Sıcak içeceklere bal eklemek, balın besleyici kalitesinde değişime neden olmaz.
Ayrıca bal tüketiminden sonra sindirim sisteminde enzimatik parçalanmaya uğradığında bağırsaklarda kısa zincirli yağ asit üretimini arttırarak bağırsak kökenli immün yanıtın da güçlü olmasını sağlar.

Hem leziz hem besleyici ballı tarifler

DİYABETLİLER DE YİYEBİLİR:

Diyabetli kişilerin uygun miktarda tüketimi kan yağlarını dengelemekte, homosisten düzeylerini azaltarak kalbe giden damarların genç kalmasına destek olmakta ve şerbetli tatlı yerine doğal tatlı ihtiyacını karşılayarak stres hormonlarının da aşırı üretiminden koruyarak diyabet sağlığına fayda sağlar.
Bal, şekerden daha az kalori içerir; 1 gram karbonhidratta 4 kalori varken balın 1 gramı 3 kalori enerji sağlar. Glisemik indeksi yüksek besinleri sık tüketme, karın bölgesi yağlanması olan obezite, karaciğer yağlanması, insülin direnci ve diyabet, bazı kanser çeşitlerine yakalanmayı kolaylaştırdığından balı glisemik indeksinin de düşük olmasından dolayı sağlığı korumada çok yarar veren bir tat verici olarak düşünmek gerekir.

Hem leziz hem besleyici ballı tarifler

MİDE VE BAĞIRSAĞA DOST:

Oruç tutarken mide yanması ve hazımsızlık en sık yaşanan mide problemlerindendir. Genelde tuzlu yiyecekler, fazla kırmızı et, aşırı çiğ sebze tüketimi ve yeterli su içememeye bağlı gelişen mide yanması, şişkinlik ve hazımsızlığa birebir iyi gelen besin baldır. tüketildikten sonra mide ve bağırsak iç yüzeyine yapışarak asit salgılamasını baskılamakta, sindirim enzimlerinin daha fazla çalışmasına olanak sağlayarak hazım problemlerine engel olabilmektedir.

Hem leziz hem besleyici ballı tarifler

TATLILARINIZA BESLEYİCİLİK KATIN:

Sütlü tatlıları hazırlarken süt kaynadıktan sonra ılımaya yakınken balı eklemek tatlıya hem lezzet hem besleyicilik katar. Bu nedenle sütlaçtan güllaca kadar tatlılarınızı endüstriyel şeker yerine kullanarak hazırlamanızı tavsiye ederim. Bilinenin aksine balın özellikleri kısa süreli (30 dk - 1 saat) sıcaklıklardan etkilenmez. Bal uzun süre çok yüksek sıcaklığa maruz bırakılırsa ancak özelliklerinde değişim olur. Bu nedenle bal, yüzyıllardır çeşitli tariflerde kullanılmaktadır.

Hem leziz hem besleyici ballı tarifler

BALLI HAVUÇ TOPLARI (30 ADET)
İftardan sonra 2 top yenebilir

Malzemeler:

1 adet büyük boy haşlanmış havuç
2 adet büyük boy olgun muz
5 yemek kaşığı
2 avuç iri çekilmiş yulaf
2 su bardağı çekilmiş yulaf
Kuru Hindistan cevizi

SON DAKİKA