Evde yemek yapmaya üşendiğimizde ya da çoğunlukla dışardayken daha çok fast food restoranları tercih ederiz. Birçok restoran yemeklere istediğimiz özeni göstermeyebiliyor. Bu özeni göstermeyen restoranlar sağlığımızı tehdit ediyor. Peki restoranlarda bizim görmediğimiz kısımlarda neler oluyor? Restoran çalışanları bu konuda itiraflarda bulundu. İşte restoranların görünmeye kısımları ve sipariş verirken dikkat edilmesi gerekenler...
Haber sitesi Insider, profesyonel şeflerle konuşmuş, restoranlarda çalışan aşçı ve garsonların içlerini döktükleri Reddit sayfalarını dolaşmış ve kesinlikle sipariş edilmemesi gereken yiyeceklerle ilgili bazı uyarılar derlemiş. İşte kendileri de bu yemeklerden kaçınan profesyonellerin ağzından, restoranlarda uzak durulması gerekenler…
ÇORBALAR
Çorbasıyla ünlü bir mekanda değilseniz çorbalardan uzak durun çünkü çoğu restoranda çorbalar alelacele hazırlanan, ucuz yan yemekler muamelesi görürler.
BOL SOSLU YEMEKLER
Restoranlar açıkta kalmamak için çoğu zaman ihtiyaçlarından fazla malzeme sipariş ederler. O günün malzemelerini ertesi gün çöpe atmak söz konusu olamayacağı için bunlar genellikle bol soslu yemeklerde kullanılır, makarnaya ya da çorbaya gizlenirler. Pahalı bir protein parçalanıp çeşit çeşit malzemeyle birleştirilerek pişirilmişse muhtemelen çok taze değildir.
SÜSLÜ BURGERLER
Wagyu bifteğinden yapılmış foie gras'lı burgerler kağıt üzerinde çok ilgi çekici görünüyor ancak bu aslında çoğu zaman hamburgerin fiyatını artırmak için yapılmış bir hareket oluyor. Çünkü burgerin iyisi kaburga, döş gibi daha sert etlerden yapılıyor. Wagyu gibi çok kaliteli bir eti burger yapmak için kıyma makinesinden geçirmek israf etmek anlamına geliyor.
SOS KASELERİ
Yemeğin yanında minik kaselerin içinde soslar gelir. Bu sos kaseleri her müşteri için farklı olmayabilir. Bunun yerine boş tabakta kalan kasenin içindeki mayonezin üzerine yeni mayonez ilave edilir ve kase yeniden servise gönderilir.
GÖBEK MARUL
Marullar çoğunlukla iyi yıkanmıyor ve mikroplar yeşilliklerin kat yerlerinde ve köşelerinde saklanıyor. İyi yıkanmış oldukları zaman da çok yumuşamış ve kıvamlarını kaybetmiş oluyorlar. Hele bir de mayonezli bir salata sosu üzerine eklendiğinde sonuç felaket.
ÇOK SATANLAR
Her restoranın menüsünde çok satan ürünler vardır ve bu ürünlerin çok fazla tüketildiği için taze taze yapılacağını düşünürüz. Halbuki çok satanlar genellikle önceden hazırlanır ve ambalajlara sarılarak bekletilir. Bunun yerine menüden daha az popüler maddeleri seçin. Bunlar muhtemelen siparişiniz üzerine hazırlanacaklardır.
SPESİYALLER
"Şefin spesiyali" gibi süslü başlıklarla servis edilen ve menünün yıldızı gibi görünen yemekler aslında genellikle restoranın buzdolaplarında kalan artan ürünleri, pek tercih edilmediği için tazeliğini kaybetmek üzere olan malzemeleri değerlendirmenin en kolay yoludur. Gerçekten tanıdığınız mekan ve şeflerin spesiyallerini tercih edin.
HOLLANDAISE SOSU
Balıktan sebzeye birçok tarifte yer alan Hollandaise sosu aslında tereyağı ve çiğ yumurtadan oluşur. Eğer yapıldıktan sonra dört saat içinde yenmezse bakteri yuvasına dönüşebilir. Taze olduğundan emin değilseniz böyle soslar içeren yemekleri sipariş etmeyin.
KEMİKLİ ETLER
Kırmızı etin az pişmişi sorun yaratmaz ancak az pişmiş tavuk tehlikeli olabilir, hastalık taşıyabilir. Kemikli tavuk etlerinin genellikle dışı iyi pişse de içi çiğ kalır. Bu nedenle kemikli etleri dışarıda yememeye çalışın.
TAVUK
Aslına bakılırsa tavuk yemekleri genel olarak çok sıradan tariflerle pişirilirler. Ucuz bir malzemeyle hazırlanmış, hiçbir özelliği olmayan yemekler yemek istemiyorsanız tavuk sipariş etmeyin. İlla tavuk yiyecekseniz de iyice pişip pişmediğini mutlaka kontrol edin.
İÇECEK ÇEŞMELERİ
Özellikle fast food restoranlarında bulunan içecek çeşmeleri daha ekonomik bir seçim gibi görünse de bu çeşmelerin ve tankların içleri çok nadir temizlenir ve içinde küf oluşur.
DENİZ ÜRÜNLERİ
Bir restoran bu yemekleriyle ünlü değilse, menüsündeki deniz ürünleri çeşitlerinden uzak durmanızda fayda var. Çünkü çoğu zaman tazelik sorunlarıyla karşılaşır ya da menüde adı geçen balık yerine daha ucuz bir versiyonunu yersiniz.
ÇOK BÜYÜK BALIKLAR
Fileto olarak servis edilen çok büyük balıkların bünyesinde bol miktarda parazit bulunur. Bu parazitleri siz de yemeğinizle birlikte afiyetle yemek istemiyorsanız, güvenmediğiniz yerde balık yememeye çalışın.
DONDURMA
Çok özel bir lezzet değilse ya da restoranda yapılmıyorsa, dondurmaya verdiğiniz paraya ve aldığınız kaloriye değmez. Çünkü çok büyük ihtimalle marketten yarı fiyatına alabileceğiniz bir dondurma yiyeceksiniz.
PİZZA
Mutfağında özel pizza fırını olmayan restoranlarda yiyeceğiniz pizzalar muhtemelen dondurulmuş gelir ve sipariş üzerine ısıtılır. Yine hem lezzetsiz hem de çok kalorili bir yemek yemiş olursunuz.
İYİ PİŞMİŞ ET
Sağlık sorunları vb. gibi sebepler nedeniyle iyi pişmiş et yemek zorunda değilseniz, etinizi iyi pişmiş sipariş etmeyin. Şefler bu durumdan hiç hoşlanmıyor. İyi pişmiş et sipariş eden müşterilere genellikle pek tercih edilmeyen sert, ince parçalar sunuluyor. İyi pişmiş sipariş edilen etler genel olarak az ya da orta pişmiş etlere kıyasla mutfakta daha az ilgi görüyor.
SÜT KÖPÜĞÜ
Kahvecilerde ise tam tersi bir durum yaşanır. Sütü köpürtmek için kullanılan çubuk her seferinde yıkanmadığı takdirde içinde kurumuş sütler birikir. Bu da kahvenizin tadını bozar. Aynı şey düzenli temizlenmeyen kahve makineleri için de geçerlidir.
ÜCRETSİZ ATIŞTIRMALIKLAR
İçeceğinizin yanında gelen fındık, fıstık, cips gibi atıştırmalıklar çoğu zaman sizden önceki müşterilerin yarım bıraktıklarıyla birleştirilir. Artanlar kavanozlara geri konur, ertesi gün yeniden servis edilir. O çerezlere sizden önce kimlerin dokunduğunu asla bilemezsiniz.
RESTORANIN DENEYİMLİ OLMADIĞI YEMEKLER
Örneğin bir balık lokantasında köfte söylemek ya da burgercide makarna sipariş etmek, bu başlıklar menüde yer alsa da çok mantıklı değildir. Şefler bu yemeği pişirme konusunda çok tecrübeli olmadıklarından mutfakta gereksiz bir telaş yaratır ve lezzetsiz bir sonuçla karşılaşırsınız.
ZİNCİR RESTORANLAR
Fast food restoranları dışındaki zincirlerin menüsü dünyanın öbür ucundaki bazı insanlar tarafından belirlenir ve bu kişinin hiç tanışmadığı aşçılar tarafından pişirilebilecek şekilde tasarlanır.
TRÜF YAĞI
Son dönemde özellikle kızarmış patates, makarna ve pizza gibi yemekleri trüf yağıyla tatlandırma modası çıktı. Ancak gerçek trüf de trüf yağı da çok nadir bulunuyor. Trüf yağı diye kullanılanlar genellikle çeşitli kimyasallarla koku verilen başka yağlar oluyor. Üstelik menüde "trüf yağı" ifadesi geçtiği anda fiyatlar birkaç katına çıkıyor. Bu nedenle uzak durmalısınız.