Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Kahvaltının Vazgeçilmezi Kuyu Kebabı

  • 1
  • 14
Kahvaltının Vazgeçilmezi Kuyu Kebabı
Kahvaltının Vazgeçilmezi Kuyu Kebabı

Ege'de Osmanlı'dan kalma gelenek ve iş kollarının yaşatıldığı merkezlerden olan Tire, ilginç bir kahvaltı kültürüne ev sahipliği yapıyor.

  • 2
  • 14
Kahvaltının Vazgeçilmezi Kuyu Kebabı
Kahvaltının Vazgeçilmezi Kuyu Kebabı

Gün doğmadan kapılarını açan kuyu kebabı lokantaları, sabah ezanının okunmasıyla müşterilerini ağırlamaya başlıyor, kahvaltı saati bittiğinde kapanıyor.

  • 3
  • 14
Kahvaltının Vazgeçilmezi Kuyu Kebabı
Kahvaltının Vazgeçilmezi Kuyu Kebabı

Tire'de 4 kuşaktır kuyu kebabı yapan Fikri Babaoğlu, AA muhabirine, yöresel ot ve et yemekleriyle zengin bir kültüre sahip ilçede kebap tüketme alışkanlıklarının farklı olduğunu ifade etti.

  • 4
  • 14
Kahvaltının Vazgeçilmezi Kuyu Kebabı
Kahvaltının Vazgeçilmezi Kuyu Kebabı


Geçmişte Osmanlı donanmasının urganlarının örüldüğü Tire'de hanlarda kalan işçilerin ve hasat döneminde çiftçilerin protein ihtiyacının karşılanması için başladığı düşünülen "kahvaltıda kebap kültürünün" ilçedeki kuyu kebabı lokantalarıyla devam ettiğini anlatan Babaoğlu, kültürün turistik olarak da dikkati çektiğini söyledi.

  • 5
  • 14
Kahvaltının Vazgeçilmezi Kuyu Kebabı
Kahvaltının Vazgeçilmezi Kuyu Kebabı

İş yerlerini gece saat 02.00'de açtıklarını, kuyuya attıkları meşe odunlarını tutuşturduktan sonra üzerine bakır kazanın içinde pirinçli su koyduklarını belirten Babaoğlu, ateşin kor haline gelmesi sonrası kazanı kuyunun içine indirdiklerini, kuzu etlerini de kancalarla üzerine astıklarını dile getirdi.

  • 6
  • 14
Kahvaltının Vazgeçilmezi Kuyu Kebabı
Kahvaltının Vazgeçilmezi Kuyu Kebabı


Bu işlemin ardından kuyunun üzerini kapattıklarını ve hava almaması için kenarlarını çamurla sıvadıklarını aktaran Babaoğlu, pişen etlerden süzülen yağların pirinç çorbasının içine aktığını, yaklaşık 1 saat sonra kuyuyu açtıklarında kebap ve çorbanın hazır olduğunu belirtti.

  • 7
  • 14
Kahvaltının Vazgeçilmezi Kuyu Kebabı
Kahvaltının Vazgeçilmezi Kuyu Kebabı
BİZE ULAŞIN