Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Yerli ve milli masallar... Nihayet!

Çoğunluğumuzun çocukluk yılları La Fontaine masalları ile geçti. (Uzun gagası yüzünden bir türlü tabaktan su içemeyen o leyleğe ne çok üzülmüştüm) Yıllardır hep yabancı masalları dinleyip durduk. 'Alice Harikalar Diyarında', 'Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler', 'Kırmızı Başlıklı Kız', 'Kül Kedisi', 'Çizmeli Kedi' vs...
Büyüdükçe, yabancı masal kahramanlarının yerini yine yabancı kökenli çizgi romanların, animasyon filmlerinin kahramanları aldı. 'Heidi', 'Sevimli Hayalet Casper', 'Pembe Panter'. 'Pokemon', 'Süpermen', 'Örümcek Adam' ve diğerleri...
Oysa memleketimiz yerli ve milli masallar cenneti. Bir Dede Korkut'umuz var ki, yüzlerce La Fontaine gelse eline su dökemez. 'Keloğlan'ı mı anlatayım, 'Ferhat ile Şirin'i mi, 'Aslı ile Kerem'i mi, 'Tahir ile Zühre'yi mi, 'Dadaloğlu' ve 'Köroğlu' efsanelerini mi... Şimdi sokağa çıkıp önüme çıkan ilk çocuklara şu son saydığım isimleri sorsam, aval aval yüzüme bakarlar, eminim.
Çocuklarımızı kendi öz kültürümüzden haberdar etmek, 'bizden' kahramanlarla tanıştırmak için neyse ki TRT önemli bir adım attı. Şu sıralar bizim minik Ela ile en büyük keyfimiz, TRT Çocuk kanalında 'Kaf Dağı Masalları'nı izlemek. Meddah Yusuf Duru'nun derlemeleri ile yayınlanan çizgi filmlerde çocuklar Türk masallarını öğrenme, sonra da kulaktan kulağa birbirlerine anlatma olanağı yakalıyor.
'Masallar, geçmişi değil geleceği inşa eder' sloganı ile Türk masallarını ön plana çıkarmayı amaçlayan TRT Çocuk, her gün yayınlanan yeni bölümlerle birbirinden farklı Türk masalları ve kahramanlarını hem minikler, hem de 'uyku vakti geldiğinde anlatacak masal bulmakta güçlük çeken' ebeveynlerle buluşturuyor.
Paylaşma kültürü, hoşgörü, sevgi, kahramanlık ve cesaret temalarının öne çıktığı 'Kaf Dağı Masalları' çizgi dizisi ile izleyiciler; 'Şamdan Kız', 'Kediler Sultanı', 'Rüzgar Dev', 'Yedi Başlı Dev', 'Gülen Ayva Ağlayan Nar', 'Hırsız Tahir' ve 'Cesur Prenses' gibi daha önce bilinmeyen karakterlerin hikayelerine tanıklık ediyorlar.
Türk mitolojisine göre düşleri simgeleyen kızıl elmayı bulmak için izleyicileri maceraya davet eden ve hayal dünyasını harekete geçiren 'Kaf Dağı Masalları', her gün saat 21.20'de TRT Çocuk ekranlarında yayınlanıyor. Önemle tavsiye ederim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA