Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Bezdiren fon müziklerinin yok mu bir çaresi?

Bu konuda kaç yazı yazdım, sayısını ben bile unuttum. Değerli dizi yönetmenleri, ses sorumluları, miks operatörleri, kanalların ana kumanda görevlileri; hepinize sesleniyorum: Dizilerdeki yüksek fon müzikleri yüzünden millet ekran başında büyük çile çekiyor. Diyaloglar anlaşılmadığı için reytingler düşüyor. Binbir emekle hazırlanan diziler, sırf bu nedenle erkenden yayından kalkmak zorunda kalıyor.
Şu teknoloji çağında yok mu bunun bir çaresi? Artık umudumu kesmek üzereyim.
Ayrıca duyma yetinizden de şüphe etmeye başladım. Bizim okurlarla birlikte bunca çığlığımızı duymayan, ekrandaki yüksek fon müziklerini nasıl duysun ki! İşte okurlarımızın haklı isyanı. Bir kez daha...
İnatla...
"Sayın Aytuğ, daha önceki yazılarınızda da değindiğiniz dizilerdeki aşırı abartılı ve hatta gürültülü fon müzikleri maalesef son zamanlarda fon olmaktan çıkmış, seyirciyi deli edecek, çıldırtacak bir kakofoniye dönüşmüş durumdadır.
Özellikle nihayet final yapan 'Vurgun' dizisi başta olmak üzere 'Kuzgun' ve 'Avlu' gibi birçok dizi her nedense sanki 'Bizi duymayın, bizi izlemeyin' dercesine, bunalan seyirciyi bir gürültü kirliliği ile başbaşa bırakmaktadır. Karakterlerin sesini duymak için sesi açtığımızda, fon müziği başlar başlamaz elimizde kumanda sesi kısmak zorunda kalıyoruz. Hele bir de gecenin sessizliğinde bu gürültü iyice sinir bozucu hal almaktadır.
Ekranlardaki gürültü kirliliğine neden olan bu gereksiz ve abartılı fon müziklerine son verilmelidir. Saygı ve selamlarımla." (Ceyhan Yalçın) "Yüksel Bey, köşenizi düzenli olarak takip etmekteyim.
Benim şikayetim, köşenizde birçok kez yazmanıza rağmen dizilerdeki müzik sesinin çok yüksek olması. Bundan dolayı televizyon karşısında kumanda elimizde olmadan dizi izleyemez olduk. Özellikle 'Diriliş Ertuğrul' dizsinde bu durum daha fazla rahatsız edici oluyor. Belli ki yapımcılar 'Bizi izleyenler ne kadar söylerse söylesin biz bildiğimizi yaparız. Nasıl olsa bizi izliyorlar' düşüncesindeler ama deniz bitince ne yapacaklar bilmiyorum. İyi günler, iyi çalışmalar dilerim." (Murat Öturhan) Görüyorsunuz, dizilerdeki yüksek fon müziklerinden 'Sağır Sultan' bile rahatsız oldu ama bizimkilerde hâlâ 'tık' yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA