Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Sağım solum sosyopat imdat!

'Ben bir psikopat değilim, yüksek işlevli bir sosyopatım' diyor. Sherlock Holmes. Bu itirafı yapamayan bir çok sosyopat ile hayatınızı beraber geçirdiğinizi biliyor muydunuz? Ben de bilmiyordum, taa ki 'Sağım solum sosyopat olmuş, imdaaaat' diyene kadar. Bir arkadaşım eski sevgilisinin, ablam komşusunun, yönetmenler oyuncularının, beyaz yakalılar müdürlerinin sosyopat olduğundan bahsediyor da bahsediyor. Daha fenası var, bu zamanda ilişki yaşayamayanların tek sorunu neredeyse bu deniliyor. Peki bu sosyopat nedir, nasıl anlaşılır?

HER 25 KİŞİDEN BİRİ
Sosyal kanunlara, toplumsal hayatın gerektirdiği kurallara uyamama durumuna sosyopati (antisosyal kişilik bozukluğu) denir. Tanımı korkutucu değil, hatta havalı duruyor. Parantez içinde asi, ne istersek onu yaparız, bize kimse karışamaz durumu var. Harvard Üniversitesi'nden psikolog Martha Stout, her 25 insandan birinin sosyopat eğilimler gösterdiğini söylüyor. Bu çok ciddi çünkü bu insanlara artık tahammül etme yetinizi kaybettiyseniz yalnızlaşmaya başlıyorsunuz. 'Birinin sosyopat olduğunu nasıl anlarız?' diye sayısız makale okudum. Burada asıl mesele önce sosyopatın farkında olmak, sonra nasıl davranacağınızı bilmek. Bir sosyopat ile karşı karşıya geldiğinizi nasıl anlarsınız? En korkutucu ve belirgin özellikleri, empati duygularının olmaması ve şiddete yatkın olmaları. Karşısındaki insana verdiği zarardan büyük keyif alırlar, hükmetmekten hoşlanırlar. Eleştirirken hiç yapıcı değildirler. Abartmaya bayılırlar, aşırıya kaçarlar. Açıklarınızı, zaaflarınızı suratınıza büyük keyifle söylerken bunu iyi niyetle yaptıklarını savunurlar. Başarınızı her zaman yok sayar, görmezden gelirler. Saygınlığınızı yok etmeye, özgüveninizi sarsmaya çalışırlar. Size karşı bire bir üstünlük kuramayacağını anladığında arkanızdan işler çevirirler. Onlar için yalan söylemek kusursuz bir sanattır. Kandırma ve etkileme konusunda ustadırlar. Özetle birlikte çalışırsanız, işinizde yükselemez, aşık olursanız çok üzülür, ağlarsınız, arkadaş olursanız da çok yorulursunuz. Yapılacak en güzel şey, hayatınızdan çıkarmak ama çıkaramayacağınız yakınlıkta olanlar var ise hayatınızdaki yerini değiştirmeniz yeterli olacaktır. Bu da zaten en güzel cevap değil mi? Sosyopatlardan uzak durduğunuz bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle...

HÜZÜNLÜ HİKAYEYE SAHİP VETMAPP
Sizi, gece geç saatte yol kenarında trafik kazası geçirmiş yaralı köpek gören bir hayvanseverin bu hikaye sonrası hayata geçirdiği şahane bir uygulama ile tanıştırmak istiyorum. Vet- Mapp hayvan sahiplerini en yakın, en uygun veterinerler ile buluşturmayı hedefleyen bir mobil uygulama. Türkiye'nin mobil tabanlı veteriner haritası da denebilir. Uygulamanın kurulduğu günden bu yana sponsoru olan Nestle Purina Petcare Genel Müdürü Ayça Erkol, uygulamanın hüzünlü hikayesini şöyle anlatıyor: "Uygulamanın yapımcısı o gece yaralı köpeğe yardım etmek için arama motoruna 'Topkapı gece açık veterinerler' yazarak en yakın kliniği arıyor ama bulamıyor. Toplamda bir saati geçen arayışın sonunda bir kliniğe gittiklerinde maalesef köpek hayatını kaybediyor. Uygulama böyle üzücü olaylar tekrarlanmasın diye hayata geçiriliyor. 94 binin üzerinde indirilen uygulamanın, toplam 79 bin 224 kullanıcısı bulunuyor. 11 bin 224 evcil hayvanın kayıtlı olduğu uygulamadan bin 487 veteriner kliniğine ulaşılabiliyor. İstanbul, Çanakkale ve İzmir çevresinde veterinerlerin bulunduğu uygulamaya yeni veterinerler kaydoldukça yaygınlaşmaya devam ediyor. Daha da yaygınlaşmalı. O yüzden Vetmapp'i indirin, tüm hayvan severlere de önerin.

TÜRK KAHVESİNİ EN ÇOK EGELİLER İÇİYOR
Türk kahvesi içmek bir keyif işidir. Peki bu geleneksel keyfi en çok kimler yaşıyormuş biliyor musunuz? Tabii ki biz Egeliler. Araştırmaya hiç şaşırmadım çünkü Egeliler'in keyfine düşkünlüğü tartışılmaz bir gerçek. Kahve Dünyası, Türk kahvesi tüketim alışkanlıklarına yönelik bir araştırma gerçekleştirmiş. Yapılan araştırmaya göre; her 100 kişiden 95'i Türk kahvesini seviyor. Türk kahvesi en çok Ege'de tüketilirken, tüm bölgelerde en çok köpüklü ve orta şekerli kahve tercih ediliyor. Türkiye'de Türk kahvesi en çok aile ve arkadaşlarla birlikte içiliyor. Kadınların yüzde 57'si Türk kahvesini arkadaşlarıyla, erkeklerin yüzde 63'ü ise aileleriyle içmeyi tercih ediyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA