Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Kite sahilinde meteor yağmuru buluşması

Bir yere iki günlük diye gidip yerleşiyorsanız o yerin mutlaka bir mucizesi vardır... Akyaka'nın birçok kişide oluşturduğu etki tam da böyle. Her yıl başka bir gündemi ve sürprizi var. Benim bu yaz maceram dünya genelinde ülkemizi başarıyla temsil eden ve dereceler alan milli sporcumuz Bilge Öztürk'ün okulu KiteMercedes By Bilge Öztürk'te başlıyor. Öztürk sezona yüksek enerjiyle başlamış, öyle bir çalışıyor ki... Tam bir kadın gücü örneği izliyorsunuz. Kitesurf yapılan sahil bu yıl başka bir güzel, terapi yeri gibi...

Bu arada bu yılki Akyaka ziyaretim tam da yılın en önemli gök olayları arasında gösterilen Perseid Meteor Yağmuru'na denk gelmiş de haberim yok. 'Kite sahilinde akşam beraber yıldızları izleyelim mi?' diye teklif aldığım vakit öğreniyorum bunu. Meteor yağmuru için akşam sahilde toplanılıp ateş yakılacakmış... Gök bilimi üzerine sohbetler, yıldızları tanımak tam unutulmaz bir keşif gecesi.

Bu özel gün için Kitebeach Hotel'in bungalovlarında yer kalmamış. Saatte yaklaşık 200 meteor yağmurunun gözlenebileceği dev gök olayı, 24 Ağustos'a kadar sürecek. Şanslıysanız bungalovlarda yer bulabilirsiniz. Bu arada birlikte gökyüzüne baktığınız, yıldız kaydığında dilek tuttuğunuz kişi özeldir, bir de meteor yağmuru söz konusuysa... Siz de bu deneyimi ölmeden önce yapılacaklar listenize mutlaka ekleyin.

Capetown'dan Türkiye'ye motosiklet macerası
Akyaka'da meteor yağmuru romantizmi, kiteboard maceraları derken, dört ayda Capetown'dan motosikletle Türkiye'ye gelen, dünya genelinde farklı ve zorlu rotalar kurgulayarak motosiklet turları düzenleyen Ride the Earth'ün kurucusu Sarper Sesli ile karşılaşıyorum. İnanılmaz bir yol hikayesi. 'Kesinlikle ya kitap olmalı, ya da film' diyorum çünkü motosikletle 90 ülke gezmiş Sesli. Sorunsuz, arızasız, soyulmadan, en önemlisi ceza yemeden bin bir hikayeyle ülkelerine döndükleri bir macera.

Çok etkileyici, daha önce kat edilmemiş, farklı destinasyonları kapsayan uzun rotalar kurgulamışlar. Afrika'nın en güneyinden yola çıkıp Namibya, Botswana, Zimbabve, Zambiya, Malawi, Tanzanya, Zanzibar, Kenya, Uganda, Etiyopya'dan geçmişler. Etiyopya'daki gümrük kuralı yüzünden gezilerine ara vermek zorunda kalmışlar. Zorlu ama unutulmaz bir macera.

AZMAK'TA ÇÖPLER YÜZÜYOR BU KATLİAMA SON VERİLMELİ
Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi tarafından 'Sakin Kent' ilan edilen Akyaka, korkarım bu unvanını ilkelerini hayata geçiremediği için kaybedebilir. Cittaslow felsefesi, yerel yönetimlerin kentlerinin kendilerine has özelliklerine sahip çıkması ve sürdürülebilir bir gelişmeyi hedeflemesi anlamına geliyor. 'Peki Akyaka'daki son durum ne, doğal güzelliklere ne kadar sahip çıkılıyor?' diye sorarsanız; doğaya saygı duyan, tarihine, kültürüne sahip çıkanlar da var, güzellikleri yok etmeye çalışanlar da.

Örneğin; Azmak Nehri'nin şiirsel güzelliği, günübirlikçilerin pikniğini nehrin içinde yapmasından dolayı ciddi bir çöp sorununa yol açmış. Nehrin korunması için hepimizin üzerine sorumluluklar düşüyor çünkü burası hassas bir habitat. Nehir, Gökova Körfezi'nde Kırmızı Liste kapsamına giren 36 türe (su samuru, porsuk gibi memeliler, deniz kaplumbağaları, Atlantik kıyılarından göç eden su yılanları vb) ev sahipliği yapıyor. Canlıların yaşam alanlarını piknikle işgal etmesek nasıl olur? Bu durumda belediye ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na çok iş düşüyor. Başka Azmak yok, o yüzden bu canlı işgaline bir son verilmeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA