Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

İstanbul Sinema Müzesi Ekim’de açılıyor

Eğer gerçek bir sinema tutkunuysanız, gittiğiniz her ülkede, şehirde film kültürünüzü pekiştirecek harika bir sinema müzesi ararsınız. Ülkemiz için de geçerli bu, Yıllardır 'Harika bir sinema müzemiz olsa da gitsek' diyorduk, sonunda geliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu söylenenleri, gereksinimi görmüş olacak ki, bu tür bir çalışmaya girerek boşluğu doldurmayı amaçlamış. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hayata geçireceği İstanbul Sinema Müzesi, Atlas Sineması'nda hayat bulacak. Nasıl mı? Sinema estetiğini dünü ve bugünüyle yeni nesillere aktarmak amacıyla Ekim ayında kapılarını yeniden açmayı hedefliyor. Kronolojik olarak dünyanın en zengin koleksiyonlarından birine sahip olması tasarlanan müze, etkileşimli dijital uygulamalarla geleceğin sinemacılarına benzersiz bir deneyim alanı sunacak.

Türk sinemasının hafızasının yer alacağı dijital masa uygulaması, artırılmış gerçeklik odası, hologramlar, hiper gerçekçi heykellerle sinemamıza ve evrensel sinema kültürüne önemli bir katkı sağlayacak. İstanbul Sinema Müzesi, Hacivat ve Karagöz'le başlayacak tematik anlatımını sinema endüstrisi ve izleyici deneyimine ışık tutacak bir koleksiyonla beraber sunacak. Sinema endüstrisi için bir buluşma noktası olacak ortak çalışma alanıyla İstanbul Sinema Müzesi, ulusal ve uluslararası dijital arşivlere erişim olanağı sağlayan bir altyapı ve ihtisas kütüphanesine de sahip olacak. Tarihi Atlas Sineması'nın yenilenmesiyle sinema endüstrimizin ihtiyaç duyduğu gala ve prömiyer gösterimlerine ev sahipliği yapacak olan müzede gerçekleştirilecek sürekli tematik programlarla, sinema sanatının farklı sanat disiplinleriyle buluşması sağlanacak. Atlas Sineması film festivalleri ve özel gösterimlerin de vazgeçilmez durağı olacak. Sanatseverlerle buluşmaya hazırlanan bu sanat mekanı, belli ki her köşesiyle Beyoğlu ve İstiklal Caddesi'nin kültürel kimliği ve marka değerine de nitelikli bir katkı sunacak. Müzenin açılışı tüm sinemaseverler gibi benim de merakla beklediğim anlardan biri. İlerleyen günlerde detayları müzeyi gezdikten sonra sizlerle paylaşacağım.


'Mulan' 30 dolar
ücret karşılığında rekora koşuyor
'Mulan' filminin Disney+ abonelerine 30 dolar ücret karşılığında sunulduğu ABD'de, ilk dokuz günde yaklaşık 9 milyon abone tarafından kiralanıp izlendiğine dair bir rapor yayınlandı. Disney, Ağustos ayının başında yayınladığı bir açıklama ile 'Mulan'ın, Disney+'ın aktif olduğu ülkelerde platform üzerinden aylık abonelere 30 dolar karşılığında PVOD (Premium video-ondemand) olarak sunulacağını, diğer ülkelerde ise planlandığı gibi sinemalarda vizyona gireceğini açıklamıştı. 'Mulan'ı ilk dokuz gününde bu ücret karşılığında platform üzerinden rekor sayıda kişi izledi. Dünya genelinde 60 milyonu aşkın abonesi bulunan platformun ABD'deki abone sayısının 30 milyon civarı olduğu belirtiliyor. 4-12 Eylül tarihleri arasında bu toplam sayının yüzde 29'unun 'Mulan'ı izlediği sonucu ortaya çıkıyor. Disney'in bahsi geçen periyotta 'Mulan' ile sadece ABD'de elde ettiği miktarın 261 milyon dolar olduğu tahminleri yapılıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA