Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Türkiye’nin Oscar aday adayı Kore uyarlaması olmamalıydı

7. Koğuştaki Mucize', sinema alanındaki meslek örgütü temsilcilerinden oluşan 16 kişilik Seçici Kurul tarafından 93'üncü Akademi Ödülleri için 'En İyi Uluslararası Film' dalında Türkiye'nin aday adayı olarak belirlendi.

NEREDE ÖZGÜN SENARYO?

Film olağanüstü, hatta Box Office Türkiye'den toplanan verilere göre, 2019'da 5.3 milyon kişi tarafından izlenerek yılın en çok izlenen filmi oldu ancak film bir Kore uyarlaması. Başarılı bir Kore filmi uyarlaması yerine tümüyle bize ait bir film seçimi neden tercih edilmedi? Nerede özgün senaryo, nerede yerli ve milli değerler? Bir Türk bir filmi seçilemez miydi? Gayet tabii seçilebilirdi ama seçilmedi.
2013 tarihli Güney Kore filmi 'Miracle in Cell No. 7'den uyarlanan filmin oyuncu kadrosunda Aras Bulut İynemli, Nisa Sofiya Aksongur, Celile Toyon, İlker Aksum, Mesut Akusta, Deniz Baysal, Yurdaer Okur gibi isimler yer alıyor. Oscar'da bu filmle sizce şansımız olur mu? Tartışmaya açık bu konunun yorumlarını yollarsanız önümüzdeki hafta bu köşede yayınlayacağım.



KUŞ BAKIŞI TÜRKİYE

Türkiye'nin 81 ilini drone'larla görüntüleyen 'Kuş Bakışı Türkiye' projesi, Türkiye'nin güzelliklerini merak edenlere izlemeye doyum olmaz görüntüler sunuyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleri ve 90 kişilik bir ekibin çabaları ile çekilen, yapımcılığını ve yönetmenliğini Ekrem Doydu'nun yaptığı 'Kuş Bakışı Türkiye', 81 ilin en bilinen doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra az bilinen güzelliklerini de ekrana yansıtıyor.



KARANTİNA EVİRGEN'E ÖDÜL GETİRDİ

Sinemacı kimliğiyle tanınmayı hak eden bir isim Umut Evirgen çünkü çok iyi bir yönetmen ve yazar. Karantinada da hiç boş durmadı İlk uzun metraj filmi 'Ben Bir Denizim' ile Adana Altın Koza Film Festivali'nden ödül getirdi. Bitmedi, 'Dünyanın En Hafif Filmi' isimli ikinci uzun metrajını da karantina sürecinde tamamladı. Film, galasını uluslararası bir festivalde yapmaya hazırlanıyor.
Evirgen'in şu anda proje geliştirme aşamasında olan 'Annesinin Kuzusu' isimli uzun metraj film projesi ise Ankara Film Festivali Proje Geliştirme Platformu'na seçildi. Uçurtmayı Vurmasınlar', 'Umuda Yolculuk' ve 'Kumun Tadı' gibi filmlerin senaristliğini yapan Feride Çiçekoğlu ile Umut Evirgen'in birlikte kaleme aldığı projenin oyuncu kadrosu önümüzdeki günlerde şekillenecek. Kadrosunda Gürberk Polat, Serkan Keskin ve Sitare Akbaş gibi oyuncuların yer aldığı; Adana Altın Koza Film Festivali'nde Sitare Akbaş'a Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü getiren 'Ben Bir Denizim' ise Türkiye'deki ilk gösteriminin ardından festival yolculuğuna tüm hızıyla devam ediyor. Yönetmen Evirgen'in ilk uzun metraj filmi, ilk uluslararası gösterimini bu ay Almanya'da düzenlenecek olan 31st Film Festival Cottbus'da Gençlik Filmleri Yarışmasında (Youth Film Competition) yapacak. Film ayrıca Rhode Island Film Festival ve Edmonton Film Festival'den de davet aldı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA