Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAKAN UÇ

Ses telleri üç kat uzun

Şu sıralar herkes ondan söz ediyor, özellikle halk müziğinin dev isimleri onunla düet yapabilmek için birbiriyle yarışıyor... O isim Cem Adrian. Peki onu hayatımıza kim soktu biliyor musunuz?


Yıl 2004... Fazıl Say, bir konserinde onu seyircilerine şöyle takdim etmişti: "Cem Adrian özel bir ses.
Bastan koloratur sopranoya kadar uzanan yedi oktav yelpazesine sahip.
Daha açık anlatmak gerekirse; aynı parçada, ardı ardına bas, bariton, tenor, alto, soprano, koloratur soprano seslerini çıkarabiliyor. Sesini ayrıca pek çok enstrümana dönüştürebiliyor.

Onun sesi hem erkek, hem kadın, hem çocuk sesi... Louis Armstrong, Ray Charles, Mariah Carey, Björk, Ruhi Su, Maria Callas, trompet, sürdinli trompet, viyola, ağız mızıkası, Anadolu gırtlağı, Arap gırtlağı, zenci gırtlağı... Ana evreninde pop ama aynı zamanda caz, rock, klasik, etnik, tekno... Onun sesini duyunca İbrahim Yazıcı'nın karşısına çıkardım. Ne dedi biliyor musunuz: 'Böyle bir ses, dünyaya bin yılda bir gelebilir!' Doktorlara göre, bedeninde bir mucize taşıyor, ses telleri normal bir insanın ses tellerinin üç katı uzunluğundaydı.

İşte Cem Adrian!" Evet, Cem Adrian 2004'ten bu yana müthiş mesafe kat etti. Ve son dönemde bin yıllık türkülerimize yeniden hayat veriyor, gençlere bu eşsiz hazinemizi sevdiriyor.

Bir röpörtajında "Ben popüler şarkılar söylemek istemiyorum" diyordu. Bence de Cem, sen türkülerini söyle ki o eşsiz sesinle bizi mest etmeye devam et.

Gelincikler geldi
Piiz grubu, kayıtlarını 46 Hertz stüdyosunda tamamladığı, sözü Ahmet Çilingir'e, müziği Ahmet Çilingir, Yasin Dinç ve Ozan Ünlü'ye ait yeni teklisi 'Gelincikler'i Arpej Yapım etiketiyle müzikseverlerle buluşturdu. 'Gelincikler'in klibi YouTube Netd müzik kanalında yayınlanıyor. Klipte unutulmamış bir aşk hikayesi konu alınıyor.

Yıldızların mikrofonu
Müzik dünyasında yorum kadar kullanılan aletler de önemli. Adele, Beyonce, Celine Dion, Bruno Mars ve Pink gibi sanatçıların hem canlı performans, hem de stüdyo kayıtlarında Sennheiser mikrofonu tercih ettiğini öğrenince kafama takılan soruları sormak için şirketin Türkiye distribütörü Bircom'un yüksek kaliteli ses ürünleri uzmanı Serkay Aydemir'le buluştum. Türkiye'den de Sezen Aksu, Sertab Erener, Tarkan, Kenan Doğulu ve Gülşen gibi isimlerin konserlerinde bu mikrofonu tercih ettiğini söyleyen Aydemir; "Kaliteli müzik öncelikle iyi bir kaynakla başlar. Bu sebeple müziği dinlediğimiz kaynak önemlidir. Sennheiser, 75 yıldır kulağın duyabileceği en gerçekçi ve en kaliteli sesi kullanıcılarına sunarak onları mükemmel ses kalitesiyle buluşturuyor" dedi.

Herkes onu dinliyor, o kimi dinliyor?
Notalara ve müziğe yön veren adam Sinan Akçıl'ın kimleri dinlediğini merak ettim. İşte Akçıl'ın bu hafta sık sık dinlediği ilk beş şarkı:
1- Sade/ 'No Ordinary Love
2- Khalid/ 'Better'
3- Yüzyüzeyken Konuşuruz / 'Bodrum'
4- The Chainsmokers/ 'Paris'
5- İbrahim Tatlıses / 'Vur Gitsin Beni'

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA