Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Yok böyle lezzetli hamburger

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, benim Türkiye'ye gelmesi için günler geceler boyu dua ettiğim, geldiği anda da koşa koşa İzmir'deki şubesine gidip o enfes hamburger zevkini tekrar yaşadığım ve bu hazzı bizlere yaşatan kişileri bulup başlarına ekşidiğim ve sonunda tarifini öğrendiğim dünyanın en güzel hamburgeri var. Anlamı kutsal inek olan ve dünya üzerinde Malezya başta olmak üzere; İsviçre, Kuzey ve Güney Amerika, Endonezya ve Fransa gibi yaklaşık 40 ülkede bulunan bu nefis Holy Cow hamburgerler, artık memleketim İzmir'de. Ben tabii, her şeye maydanoz İdilika, bu lezzeti öğrenmeden döner miyim? Holy Cow'u Türkiye'ye getiren girişimci Doğa Uygar Sütçüoğlu'nu buldum; kasap aşamasından ekmek aşamasına kadar A'dan Z'ye her detayı tek tek kendisinden öğrendim. Restoranlara cost kontrol danışmanlığı veren, yani maliyetlerin hesaplanması ve mümkün olan en minimum hale getirilmesi konusunda uzmanlaşmış Uygar Bey'den daha neler öğrendim neler... İleriki günlerde sizlere maliyetlerin düşürülmesi, ev ekonomisi ve tabak içi maliyetlerin hesaplanması konularıyla ilgili yazılar yazacağım, belki kışa girerken kilerimizi bu bilgiler ile donatırız. Haydi bakalım şimdi nefis bir hamburgeri hücrelerine ayıralım ve mercek altına alalım. Bakalım neler öğreneceğiz?

HAMBURGERİN DE BİR TARİHİ VAR
İlk olarak Cengizhan'nın oğlu Kubilay Han Moskova'yı fethettiğinde; Ruslar Moğollar'dan öğrendikleri bu yemeğe Tatar bifteği adını vermişler. O zamanlar at etiyle yapılırmış. Ruslarla ticaret yapan Almanlar, 1600'lü yıllarda hamburger köftesini ülkelerine götürmüş ve 1800'lü yıllarda Amerikaya göç ederken Hamburger kültürünü de yanlarında götürmüşler. Bugünlük benden bu kadar... Uygar Doğa Sütçüoğlu'na, Holy Cow'un sırlarını bizlerle paylaştığı için teşekkür ediyoruz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
Hamburgerin adının Hamburg'dan geldiğini
Kelime anlamının Hamburglu yada Hamburg'a ait olduğunu
Tarihin hiçbir döneminde hamburgerin içindeki köftenin domuz etinden yapılmadığını ve bu nedenle damak tadımıza uyduğunu
Bir adet hamburgerin kalorisi 294.9 olduğu için birkaç adet yenilecek hamburgerin çok fazla şişmanlatacağını

NEFİS HAMBURGER EKMEĞİ
20 gr. tuz
Kuru maya
Bir su bardağı süt
250 gr. yoğurt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 büyük boy yumurta
Yarım kilo un
1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI:
Un ve tuzu bir kapta karıştırdıktan sonra üzerlerine diğer tüm malzemeleri ekliyoruz ve güzel bir hamur kıvamı elde edene kadar yoğuruyoruz. Daha sonra kabın üzerine güzelce kapatıyoruz ve bir saat mayalanmaya bırakıyoruz. Bir saat sonunda kabı açarak hamurdan istediğimiz büyüklükte burger ekmekleri şeklinde toplar kesiyoruz ve şekil verdikten sonra tekrar bir kapta ağzı kapalı şekilde yarım saat bekletiyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürdüğümüz ve çörek otu-susam karışımı eklediğimiz ekmekleri, fırını 180 derece ısıtıp 20-25 dakika pişiriyoruz.

HAMBURGER KÖFTESİNİN ALASI
500 gr. kaburga
300 gr. bonfile
200 gr. antrikot
Tuz
Çekilmiş tane karabiber

YAPILIŞI:
Etleri, tuz ve çekilmiş taze karabiber ile beraber çektiriyoruz. Hamburger köftesi şekli veriyoruz. Buzdolabında biraz soğutup sıkışmasını sağlıyoruz. Döküm ızgaramızı ya da tavamızı iyice ısıtıyoruz. Kızgın tavaya bıraktığımız hamburger köftesini arkalı önlü pişiriyoruz.

HOLYBURGER
Hamburger ekmeği
Hamburger köftesi
Çedar peyniri
Dana bacon
Tereyağı

YAPILIŞI:
Hamburger köftesini orta pişmiş olacak şekilde ızgarada pişiriyoruz. Hamburger ekmeğini ortadan ikiye kesip ızgarada ısıtıyoruz. Çıtırdayan hamburger ekmeğinin üzerine tereyağı sürüyoruz. Köfteyi ekmeğin üzerine yerleştiriyoruz. Üzerine çedar peynirini ilave edip bir müddet erimesini bekliyoruz. Eriyen çedar üzerine çiğ olarak kontrfile ya da dry aged etten kestirilmiş dana baconu ekliyoruz ve ekmeği kapatıyoruz. Servis ederken ortadan ikiye bölüyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA