Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Akşama ne pişirsem?

Herkese merhabalar. Düşük bütçeli akşam yemeği hazırlamak için markete gittiğimde, aslında aklımda ne pişireceğime dair bir fikir yoktu. Uygun fiyatlı ürünlerden bir mönü yaparım diye düşünüyordum senelerdir mutfakla haşır neşir olmuş biri olarak kendime vakit ya da bütçe sınırı koyduğumda bu iş benim için daha keyifli hale geldiği için, uygun fiyatlı biri mönü oluşturma fikri bu akşam yemeği için beni heveslendiriyordu.
Seneler önce bir yemek programı yapmıştım, programı beraber sundığumuz usta şef Uğur Gömeç'ten öğrendiğim son derece havalı, lakin mütevazi malzemelerle hazırlanan tadına doyum olmayan körili mercimek çorbasını yapmak geldi aklıma. Sonra bir baktım paketlenmiş tavuk göğsü indirimde; nasıl olsa ilham gelir diyerek hemen tavukları sepetime attım.
'Tatlı olarak ne yapsam acaba?' diye düşünürken gözüm mevsimin gözdesi kestanelere takıldı ve kestane püreli, üzeri çikolatalı ve petibör bisküvüli kuplar hazırlamaya karar verdim.
Eve geldiğimde aşağı yukarı nasıl bir akşam yemeği sofrası hazırlayacağıma dair bir fikrim vardı, lakin reçetelerim henüz oluşmamıştı. Aldım tarif defterimi elime, açtım smooth jazz müziklerimi, başladım bir yandan yapıp bir yandan tadıp bir yandan yazmaya…

SOYA SOSLU SARIMSAKLI TAVUK

2 adet tavuk göğsü
1 çay bardağı zeytinyağı
6 kaşık soya sosu
8-9 diş sarımsak
İsteğe göre pul biber ve kekik

Yapılışı: Son derece hesaplı, hızlı ve basit bir tavuk tarifi ile karşınızdayım. Bütün malzemeleyi bir kapta karıştırın. Bir saat buzdolabında dinlendirin. Tercihen bir gece dinlense çok daha lezzetli olacaktır. Ardından teflon tavayı ısıtın ve tavuklar pişene kadar öce yüksek ateşte mühürleyip (suyu içinde kalsın diye) ardından orta ateşte pişirin. Kırmızı soğan ile sotelenmiş haşlanmış bebek patatesler ile birlikte servis edildiğinde enfes oluyor.

KÖRİLİ MERCİMEK ÇORBASI

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet patates
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
6 su bardağı et suyu (tavuk suyu ya da bulyon olabilir)
Tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı köri baharatı

Yapılışı: Tüm malzemeyi aynı anda tenceremize koyuyor, hep beraber kaynatıyoruz. Piştikten sonra blender'da çekiyoruz. Dip not olarak aklınızda bulunsun, aslında köri baharatı diye bir şey yoktur. Köri, 40'ı aşkın baharatın bir karışımı olarak Hint mutfağından bir şekilde modern mutfak kültürümüze girmiş bir baharat karışımıdır.

KESTANE PÜRELİ ÇİKOLATALI KUP

600 gr. kestane
1.5 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
1 adet vanilya çubuğu (Ben mükemmelliyetçi biriyim diye vanilya çubuğu yazıyorum ama sizi zorlamıyorum bir paket şekerli vanilin de olur)
1 su bardağı krema
1 tatlı kaşığı tarçın

Ayrıca
1 paket bitter çikolata
1 paket petibör bisküvi
Süslemek için; çırpılmış krem şanti, limon kabuğu rendesi ve dondurulmuş böğürtlen

Püf noktası
Kestane püresini esmer şekerle yaparsanız rengi daha can alıcı olacaktır.

Yapılışı: Kestanelerin üstünü çiziyoruz. İster fırınlıyoruz (bence öyle daha güzel, rengi daha koyu ve parlak oluyor), ister haşlıyoruz. Kestaneleri, su, toz şeker ve ortasına bir kesik attığımız vanilya çubuğunu bir tencerede pişmeye bırakıyoruz. Ardındarn krema ve tarçın ilavesiyle blenderdan çekip soğutuyoruz. Bitter çikolatayı ise benmari usulü eritiyoruz. Servis edeceğimiz kuplara sırasıyla kestane püresi, kırılmış petibör bisküvi ve eritilmiş bitter çikolata dökerek kat kat istediğimiz kadar çıkıyoruz. En son arzu edersek çırpılmış krem şanti, limon kabuğu rendesi ve dondurulmuş böğürtlenler ile servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA