Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Akşama ne pişirsem?

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün sizler için nefis bir sofra hazırladım. Takip edenler bilir, her pazartesi İdilika'nın Mutfağı'nda tam 30 dakikada hazırlayabileceğiniz sofralar kuruyorum.
Belki aranızda soranlar oluyordur, 'Bunları hazırlarken saat mi kuruyorsun? diye hayır tabii ki ancak birçok kez denedim. '30 Dakikalık Yemekler' isimli yemek programında gerçek zamanlı çekimler yaptığımız için, 30 dakikada sofra kurmak konusunda epey tecrübe edindim. Konsepte bağlı olarak bazen üç, bazen dört, bazen de esaslı tek bir yemek hazırlayabiliz. Çalışan hanımların ilgisini çekeceğini düşündüğüm bu bölümde bugün, yine enfes yemekler önereceğim sizlere.
Sevgili okuyucular, hardal soslu bu çorbayı denemeden geçmeyin derim. Kış günlerinde sıcacık ve hardal tadıyla içerken hafif boğazı yakan bu çorba benim favori çorbalarımdan birisi.
Ardından tahinli patlıcan ezme yatağında sucuk köftesi hazırladım. Temelde köz patlıcan ya da yoğurtlu patlıcan ezme ya da patlıcan beğendi gibi tünlü terimler getiren yeni ve hafif bir soluk tahinli patlıcan ezmesi deneyin derim. Meze olarak da sunulabilir, kanepe üstlerine dahi sürülebilir.
Sucuk köftesi ise bana göre çok esprili bir yemek, zira kıymanın içinde rondodan çekilmiş tercih ettiğiniz bir çeşit sucuk var. Bu durum da köftenizi çok süprizli yapıyor.
Hâlâ vakit kalacağına emin olduğum için yapımı 10 dakika almayan ananslı pudingimin tarifini yazdım.
Pişirdikçe İdilika'yı anarsınız. Şimdiden hepinizin eline sağlık, afiyet olsun...

TAZE SOĞAN SOSLU ÇORBA
1 çay kaşığı hardal
1.5 çay bardağı haşlanmış buğday
7 adet taze soğan
1.5 yemek kaşığı margarin
7 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı un
1 adet domates
2 su bardağı et suyu
Tuz
Dereotu
Kuru nane
Kırmızı toz biber

Yapılışı: Haşlanmış buğdayı et suyu ile kaynatın. Yoğurdu çırpıp ilave edin. Orta ateşte pişirin. Unu soğuk su ile sulandırdıktan sonra tencerede alıştırarak ilave edin.

Sosu için: Ayrı bir tavada margarini kızdırın. Doğranmış taze soğan, rendelenmiş domates, dereotu, nane ve hardal ilave edin ve soğanlar ölene kadar kavurun. Çorbanın üzerine dökün, bir taşım kaynatın.

TAHİNLİ PATLICAN EZME YATAĞINDA SUCUK KÖFTESİ
2 adet közlenmiş bostan patlıcan ya da hazır közlenmiş patlıcan konservesi
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı süzme yoğurt
4 yemek kaşığı tahin
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytin yağı
Tuz
Yarım limonun suyu

Üzeri için
Zeytinyağı
Kırmızı biber

Yapılışı: Patlıcanlar ızgarada közlenir. Soğuduktan sonra bir kaşık yardımıyla içindeki patlıcan çıkartılır ve çatal ile iyice ezilir. Ya da hazır konserve közlenmiş patlıcan alınır, bol su ile yıkanır ve süzdürülür. Yarım limonun suyu katılarak karıştırılır. Bir kasenin içerisine yoğurt, tahin, ezilmiş sarımsak, tuz, zeytin yağı katılarak iyice karıştırılır. Ezilmiş olan patlıcanın içerisine alınarak birbirini alıncaya kadar karıştırılır. Maydanoz ilave edilerek renklendirilir.

Sucuk Köftesi için:
Yarım kg. kıyma
1 kangal sucuk
1 adet soğan
100 gr. ekmek içi
1 adet yumurta
Tuz
Karabiber

Yapılışı: Sucuklar minik minik doğanır ve rondoda çekilir. İçine kıyma, soğan ve baharatlar eklenerek robotta çekmeye devam edilir. En son ekmek ilave edilir ve yoğurulup şekil verilir. Teflon tavada arkalı önlü pişirilir. Tahinli patlıcan ezme üzerinde servis edilir.

Püf noktası
Kangal sucuk yoksa o halde kırmızı biber, kimyon, karabiber, yenibahar, zencefil tozu, tarçın, zerdeçal, karanfil, tuz, sarımsak tozu gibi baharatlarla siz de sucuk tadını yakalayabilirsiniz.

ANANASLI PRATİK TATLI
3 su bardağı süt
4 dilim taze ananas
1.5 yemek kaşığı pirinç unu
2 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı Hindistan cevizi rendesi

Yapılışı: Ananasları rondoda püre haline getirin. Derin bir tencerenin içine nişasta, un ve şekeri ekleyip karıştırın. Sütü bu karışımın içine azar azar ekleyin. Tencereyi ocağın üstüne alıp kıvam alana dek pişirmeye devam edin. Püre haline getirdiğiniz ananası ilave edin. Karıştırmaya devam edin. Kıvam aldığı an altını kapatın, içine vanilya ve Hindistan cevizi rendesini ilave ederek karıştırın. Kuplara bölüştürün. Dolapta bir süre dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA