Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Şimdi pırasa zamanı

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda yine adaletsizliklerle dolu tepkiler alan, soğansı lezzeti ile dikkat çeken pırasanın alternatifli tarif ve sunumlarına yer veriyorum.
'Nedir bu pırasanın çektiği?' dediğim kadar var; 100 küçük çocuğa soralım, eminim 80 tanesi 'En sevmediğin yemek nedir?' sorusuna 'Pırasa' yanıtı verecek.
Pırasa bu muameleyi hak edecek ne yaptı Allah aşkına? Tek suçu annelerimizin bizi ilk pırasa ile tanıştırmalarının; zeytinyağlı, iri iri ve haşlama lezzetinde olan yemekle olması.
Şayet pırasayı çiğ olarak tatmış olsaydık ya da böreğin, köftenin, mücverin içinde denenmiş olsaydık, eminim hepimiz çok sevecektik. Peki o zaman geç kalmadık. Bakın pırasa nasıl enfes sonuçlar veriyormuş pişirme ve sunum farkıyla...

ÇİĞ YENİR Mİ?
Ben bu çiğ pırasa salatasına bayılıyorum.
Bir arkadaşım 'Hazmı zor olmaz mı acaba? Bir suya sokup çıkarsak olmaz mı?' diye sordu. O zaman diriliğini kaybedeceğini düşüyorum.
O kadar ince doğranıyor ki limonla karıştığı için de yumuşuyor ve hazmı kesinlikle zor gelmiyor bana.
Kahvaltılarda, alelacele kurulan akşam sofralarında tam bir kurtarıcı salata. Kış mevsimi boyunca buzdolabında pırasa bulundurursanız, rahatlıkla üç dakika içinde bu salatadan hazırlayabilirsiniz.

BEĞENDİ VE PIRASANIN UYUMU
Beğendili pırasalı kişi, yapmaya karar verdiğimde mutfaktaki arkadaşlar 'İkisi yakışır mı?' gibi bir soruyla karşı çıktılar bu fikrime. Ben ise 'Damak hafızama güveniyorum, bence birbirilerini gayet iyi tamamlayabilir bu iki lezzet' yanıtını verdim.
Nitekim öyle de oldu, kime tattırdıysam ikisinin uyumuna hayran kaldı.
Beğendinin yumuşacık ama tütsülü tadı ile salçalı pırasa; vejeteryan bir hünkar beğendi havası yakaladı. Zaten milföye söyleyecek söz yok; dondurulmuş, müthiş kurtarıcı yağlı hamurlar.
Onlarla mantıdan baklavaya her türlü yemeği yapabiliyorum.
Bugün sizinle paylaştığım pırasa tariflerini umarım denersiniz ve beğenirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Sarımsak ve soğan ile akraba olan pırasanın allium ailesinden olduğunu,
50 kalori olduğunu
İçerdiği polifenol sayesinde bir antioksidan olduğunu,
İyi bir pırasanın koyu yeşil yaprakları ve beyaz alt kısmı olması gerektiğini, yeşil kısmı püskülleşmiş pırasanın makbul olmadığını...

PIRASA SALATASI

2 adet pırasa
Yarım limon suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Zeytinyağı
Tuz
Pul biber

Yapılışı: Pırasaları çiğ olarak mümkün olacak en ince şekilde doğruyoruz ve sos malzemesiyle karıştırıp servis ediyoruz.

PIRASALI BEĞENDİLİ KİŞ

Yapılışı: Beğendi için tereyağı ve unu kavuruyoruz. Közlenmiş patlıcanı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz ve azar azar süt ve tuz ilavesiyle kıvamını almasını sağlıyoruz. Pırasaları minik minik doğruyoruz. Zeytinyağı, salça, tuz ve pul biber ile kavuruyoruz. Milföyleri kare bir kalıbın içine, kenarları dışarı taşacak şekilde diziyoruz; bir çatal yardımınla taban kısmını kabarmaması için deliyoruz. Üzerine beğediyi sürüyoruz ve pırasalı harcı gezdiriyoruz. Kenardan sarkan milföylere yumurta sarısı sürüyor susam ve mavi haşhaş ile süslüyoruz. Hazırladığımız kişi Önceden ıstılmış 175 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkar çıkmaz, sıcakken üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiyoruz, dilimleyerek servis ediyoruz.

10 adet milföy
Üzeri için iki adet yumurta sarısı
Susam
Mavi haşhaş

BEĞENDİ İÇİN :
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
2 adet közlenmiş bostan patlıcan

PIRASA HARCI İÇİN :

3 adet pırasa
1 yemek kaşığı biber salçası
Zeytinyağı
Tuz
Pul biber

PÜF NOKTASI
Beğendi için hazır közlenmiş patlıcan konservelerinden kullanabilirsiniz ancak o zaman mutlaka soğuk su ile yıkayıp süzdürmek gerekiyor çünkü tuzlu oluyor.

PÜF NOKTASI
Milföyleri kullanmak istediğinizde ne tam donuk ne de yumuşamış olmaması gerekiyor. Bu sebeple ben kullanacağım zaman buzluktan çıkartıp buzdolabının normal bölümüne koyup soğukluklarını muhafaza etmelerini sağlıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA