Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

iyi beslenmenin sırrı tarçında

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, geçtiğimiz günlerde Bestyle ekibinin Yedi Mavi'de düzenlediği Selahattin Dönmez ve Demet Şener'in sağlıklı yaşam üzerine gerçekleştirdiği söyleşiye katıldım. Selahattin Bey'den sağlıklı beslenme ile ilgili birçok bilgi öğrendim.
Beni en çok etkileyen kahve üzerine söyledikleriydi.
Kahve konusunu bilahare işleyeceğim. Bugün ise doğanın mucize baharatlarından biri olan tarçın konusunu işleyeceğim.
Selahattin Dönmez kaynaklı edindiğim bilgilere göre tarçın, içerisindeki karakteristik kokulezzetini veren sinnamik asit ile bakterilere ve mantarlara karşı adeta bir kalkan görevi gören çok mucizevi bir baharat.
Tarçının bir başka güzel özelliği ise sindirimi kolaylaştırmasıdır. Yapılan çalışmalar yemek sonrası yaşanılan mide problemlerini bastırmak için bir adet rulo tarçını, çaya veya süte, 1 tatlı kaşığı toz tarçını ise yoğurt veya meyvelerin üzerine ekleyerek tüketmenin faydalı olabileceğini belirtiyor. Tarçının içerisindeki antioksidanlar ise yaşlanmayı geciktirmeye ve vücut savunmasını güçlendirmeye yarıyor.
Tarçını mucizevi yapan şey ise, mükemmel bir kan şekeri dengeleyicisi olması. Bu sayede hem damar sağlığını koruyup hem de iştahı dengede tutuyor. Ayrıca tarçın, şeker hastalığı gibi kan şekeri dengesi hayati önem taşıyan rahatsızlıkların en büyük yardımcılarından.
Yapılan araştırmalar, günde yarım çay kaşığı tarçının diyabetli kişilerde kan şekerini düzene sokmaya yardımcı olduğunu, trigliserid ve kötü huylu kolesterolü de (LDL) azalttığını göstermiştir.

TARÇIN HAYATIMIZA NASIL GİRDİ?
Tarçının bilimsel adındaki cins adı olan cinnamomum, Yunanca'daki kinnamomon sözcüğünden gelir. İnsanlık tarihinin eski baharatlarından biri. M.Ö. 3000 Çinliler tarafından kullanılıyordu.
Avrupa'da 16'ncı yüzyıldan 18'nci yüzyıla kadar en değerli ve pahalı baharatlarından biri sayılıyordu.
Ünlü tüccar Anton Fugger, 1530'da İmparator V. Karl'ın borç senetlerini onun gözleri önünde tarçın çubuklarından oluşan bir ateşle yakmış, böylece kendi zenginliğini kanıtlamış.
Türkçe'ye tarçın kelimesi, Farsça dilinden geçmiş. Dar-ı Cin veya Dar-ı Çin'dan tarçın kelimesi türetilmiş.

TARÇINLI HAVUÇLU KEK

3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
3 su bardağı un
2 adet orta boy havuç
1 su bardağı ceviz içi
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

YAPILIŞI: Oda sıcaklığında bekletilmiş üç adet yumurta ile bir su bardağı toz şekeri mikserle çırpın, bu işleme şeker tamamen eriyene kadar devam edin. Ardından sırasıyla bir su bardağı sütü, bir su bardağı sıvı yağı ilave edin. Karışıma rendelediğiniz havuç, iri dövülmüş ceviz içi ve tarçın ekleyin. Bu esnada ayrı bir kapta 1.5 su bardağı unu, bir paket kabartma tozunu ve vanilyayı karıştırın, kek hamurunuza eleyerek ekleyip mikserle çırpın. Kekinizin akışkan bir kıvama gelmesi için biraz daha un ilavesinde bulunabilirsiniz. Bu aşamada bir parça margarin ile kek kalıbınızın tabanını yağlayın ki kekiniz yapışmasın. Kalıba aktardığınız keki, önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında, yaklaşık 30 dakika pişirin.

TARÇINLI ZENCEFİLLİ KURABİYE

Yarım paket oda sıcaklığında tereyağı veya margarin(125 gr.)
Yarım su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı pekmez
1 adet yumurtanın sarısı
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Yarım tatlı kaşığı tarçın
1 silme tatlı kaşığı toz zencefil

YAPILIŞI: Kabın içine tereyağını, toz şekeri koyup karıştıralım. Üzerine pekmezi, yumurtanın sarısını ilave edip karıştırmaya devam edelim. Sonra tarçını, toz zencefili, unu, kabartma tozunu koyalım ve iyice yoğuralım. Daha sonra tezgahı unlayıp hazırladığımız hamuru merdaneyle yarım santim kalınlığında açalım ve kalıplarla keselim. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişirelim.

TARÇIN ÇAYI NASIL YAPILIR?

Tarçın çayı için beş tane tarçın kabuğu ve iki su bardağı suya ihtiyacımız var. Bir çaydanlık veya küçük bir tencereye bu malzemeleri koyun ve kaynatmaya başlayın. Ara ara karıştırarak karışımın daha iyi olmasını sağlayabilirsiniz. Suyun fokurdamaya başlaması ile birlikte ocağın altını kısmanız gerekir. Kıstıktan sonra tarçın-su karışımının yarım saat kısık ateşte demlenmesini beklemelisiniz.
Demlenen çayı herhangi bir kavanoza alarak dolaba koyabilirsiniz. Tadının biraz daha tatlı olmasını isterseniz içine karanfil ekleyebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA