Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Salepli sürpriz tarifler

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün soğuk kış günlerinde hepimizin çok severek tükettiği salep üzerine bir takım sürprizler hazırladım. Salep; salepgiller ailesinden tel köklü otsu bir bitki olup kök kısmında iki adet yumru bulundurur.
Gövde dik ve silindirimsidir.

SALEPİN ÇAYI OLURMU?

Bu yumrular kazılarak topraktan alınır ve dövülmesi ile içecek olarak kullanılan salep tozu elde edilir. Biz Türkler salebi her daim, üzerinde bol tarçınla sütlü bir şekilde içerek tüketiriz, ancak salep tozundan birçok alternatif çay saati tarifleri hazırlayabiliriz.
Özellikle ülkemizde meşhur olan Maraş dondurması da kıvamını ve eşsiz tadını salepten almaktadır ama salep deyince aklımıza hemen sıcacık salep içeceği gelir.

SAĞLIĞA FAYDASI ÇOKTUR

Soğuklara en çok yakışan içecek; besleyici içeriği ve mis gibi tarçın kokusu ile saleptir. İçeriğinde bulunan protein ve kalsiyum değeri ile içimi kadar vücut için de değerleri olan salebin saymakla bitmeyen faydaları vardır. Sağlığımız açısından faydası çoktur salebin, ancak faydalarından yararlanabilmemiz için katkısız ve doğal yapılmış olmalıdır.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilkaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

SALEPLİ KURABİYE

100 gr. oda sıcaklığında margarin veya tereyağı
2 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
2 Türk kahvesi fincanı buğday nişastası
1 Türk kahvesi fincanı pudra şekeri
3 yemek kaşığı toz salep
1 Türk kahvesi fincanı süt
1 çay kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (yaklaşık 3-3.5 su bardağı)
Yapılışı: Malzemeleri yoğurma kabına alıyoruz ve ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz. Dilediğimiz şekilde şekillendiriyoruz. 180 derecede hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Üzerini pudra şekeri ve tarçınla süslüyoruz.

Püf noktası
Toz salep ve süt yerine hazır paketlerdeki sıvı salepten, 2 Türk kahvesi fincanı kullanabilirsiniz.

SALEPLİ SÜTLAÇ
1 litre süt
1 su bardağı pirinç
1 paket salep
3 yemek kaşığı pirinç unu
1.5 su bardağı şeker

ÜZERİ ÇİN:
Fındık ve tarçın
Yapılışı: Pirinçlerimizi yıkayıp bir litre kadar suda suyunu çekinceye kadar haşlıyoruz. Ardından sütü ekleyip kaynamaya bırakıp o arada pirinç ununu da ayrı bir yerde biraz su ile karıştırıp sütlaca ilave ediyoruz. Sütlaç 10 dakika kadar kaynadıktan sonra şekeri ve salebi ilave edip bir kaç taşım kaynatıp kapatıyoruz. Kaselere döküp üzerine tarçın fındık ile süsleyerek servis ediyoruz.

SALEPLİ TÜRK KAHVESİ

4 kahve fincanı süt
1 çay kaşığı salep
2 çay kaşığı Türk kahvesi
4 adet kesme şekeri
Yapılışı: Tüm malzemeleri cezveye koyup kaynayana kadar kısık ateşte karıştırılarak pişiriyoruz. Kaynayınca 4 fincana bölüşüp servis ediyoruz. Zevke göre daha az veya daha çok şeker ekleyebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA