Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mutfakta aşk kokusu var

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün aşk kokusu var. Bugün Sevgililer Günü. Benim aşkım da işim, mutfağım. Mutfağa olan merakım sadece kendi yaptığım ve yazdığım yemekler kapsamında olan bir merak değil esasen. Yeni açılan ya da yıllardır aynı kaliteyi bozmadan koruyabilen tüm mutfakları ziyaret etmek de müthiş haz veriyor bana. Ve ne kadar çok lezzet denersem damak hafızamın o derece ilerleyeceğine inanıyorum.

PARİS'TEN TÜRKİYE'YE
Paris'te bir kafede yemiştim kestane kremalı ekleri ve tadına baktığım an itibariyle resmen ilk görüşte aşk yaşadığım bu tatlıyı damak hafızama iyi ki kaydetmişim.
Sonra başladım denemeye. O kadar çok deneme yaptım ki sonunda bir gün aynı lezzeti yakaladım. Hadi bakalım geliyor; tarifi İdilika'dan, tadı aşktan..

AŞKINI SÖYLEYEMEYENLER İÇİN ...
Herkes sevdiğine sevdiğini söylesin. Benim sevgi dilim çok 'Seni seviyorum' tadında olamıyor, utanıyorum demeye. Sevgiyi ifade biçimim biraz farklı; sevdiğim kişinin en sevdiği yemeği öğrenip aklımda tutarım, sonra ilk fırsatta ona yapıp sunarım. Böylece onu sevdiğimi, önemsediğimi anlamasını beklerim. Beni anlarsa ve 'Eline sağlık' derse deymeyin keyfime...
Zannedildiği kadar zor değildir karşımızdakini mutlu etmek. Mesela atlıkarınca oyuncakları ve müzik kutularını çok seven beni mutlu etmek basit. Sevdiğiniz kişinin de mutlaka bir merakı vardır. Onu güllere boğmak yerine, aslında ne seviyorsa bulup onu yapmaya çalışmanız kendisini özel hissettirecektir.
Sevginin en gerçekçi ifade biçimi budur.
Bugünlük benden bu kadar, aşkla kalın...

ÇİLEKLİ EKMEK KADAYIFI
1 paket ekmek kadayıfı
1 lt. çilek suyu
1 lt. su
1 kg. şeker
1 kase çilek
2 lt. ılık su
Kaymak

YAPILIŞI: Ekmek kadayıfını derin bir tepsi içine koyuyoruz.
Üzerine 2 litre ılık suyu koyup yumuşamaya bırakıyoruz. Yeterince yumuşayan ekmek kadayıfının fazla suyunu boşaltıp temiz bir bezle üzerine bastırarak fazla suyun süzülmesini sağlıyoruz. Orta boy bir tencereye 1 litre çilek suyunu koyuyoruz.
Üzerine 1 litre su ve toz şekeri ilave ediyoruz.
Kaynatmaya başlıyoruz.
Ekmek kadayıfı tepsisini ocağın üzerine alıp kısık ateşte pişirmeye başlıyoruz. Bu sırada istediğimiz kıvama ulaşan çilek suyunu ekmek kadayıfının üzerinde yavaşça gezdiriyoruz.
Bu işlemi tüm kadayıf pişinceye kadar sürdürüyoruz. Piştikten sonra tepsiyi soğumaya bırakıyoruz. Kadayıf yeterince soğuduğunda yuvarlak ya da kalpli kalıplar ile kesip kaymak ile süsleyerek servis ediyoruz.

KESTANE KREMALI EKLER

HAMURU İÇİN:
100 gr. tereyağı
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 su bardağı un
4 adet yumurta
Bir fiske tuz
Bir çay kaşığı vanilya
KREMASI İÇİN:
2.5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı kestane püresi
3 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı toz şeker
50 gr. margarin
1 çay kaşığı vanilya
1 poşet toz krem şanti
ÇİKOLATA SOSU İÇİN:
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı toz şeker
1 silme tatlı kaşığı un
1 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı tereyağı
Bir çimdik tuz
100 gr. bitter çikolata.
SÜSLEMEK İÇİN:
1 kase dolusu çilek

YAPILIŞI: Süt, toz şeker ve nişastayı tencereye alıp tel çırpıcı ile pürüzsüzleşene kadar çırpıyoruz. Ocağın üzerinde sürekli karıştırarak, koyu kıvam alıncaya kadar pişiriyoruz. Kıvam alınca, içerisine vanilya ve tereyağı koyup karıştırıyoruz ve ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.

ÇİKOLATA SOSU İÇİN: Tereyağı haricindeki malzemeleri tencereye alıp karıştırıyoruz. Üzerine tereyağı ilave edip ocağın üzerinde sürekli karıştırarak kaynatıyoruz. Kaynayınca, içerisine çikolata parçaları ilave edip karıştırıyoruz ve kıvam alıncaya kadar pişiriyoruz. Çikolata sosunu ocaktan alıp karıştırarak soğutuyoruz ve buzdolabına kaldırıyoruz.

EKLER HAMURU İÇİN: Su, tereyağı, toz şeker ve tuzu tencereye alıyoruz ve ocağın üzerinde kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başlayınca içerisine bir su bardağı elenmiş un ilave edip hızlı bir şekilde karıştırıyoruz. Tencerede toplanan hamuru, beş dakika kısık ateşte karıştırarak pişiriyoruz. Altını kapatıp soğutuyoruz. Hamur soğuyunca içine vanilya ve bir yumurta ekleyip mikserle çırpıyoruz. Hamura bir yumurta daha ilave edip çırpıyoruz. Yumurtaları teker teker ilave edip hamura yedirdikten sonra, elde edilen hamuru, sıkma torbasına dolduruyoruz. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak istediğimiz şekilde sıkıyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, fırın kapağını hiç açmadan 35 dakika pişiriyoruz. Kapağını açmadan kurutuyoruz. Hazırladığımız kremanın içine, toz krem şanti ilave edip mikserle çırpıyoruz. Kremayı, sıkma torbasına dolduruyoruz. Eklerleri ortadan kesiyoruz ve aralarına krema sıkarak diziyoruz. Üzerine çikolata sosu döküyoruz ve çileklerle süslüyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA