Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Isparta’nın meşhur lezzetleri

Geçtiğimiz günlerde full organik, gastronomik bir hafta sonu geçirmek üzere, Food&Travel dergisi organizasyonu ile Isparta'daydım. Isparta'nın havasına, suyuna, Eğirdir Gölü'nden antik kent Sagalassos'a kadar her noktasına hayran kaldım. Türkiye'nin dördüncü büyük gölü olan Eğirdir Gölü'nün bölge sınırları içerisinde olması nedeniyle burada balık yemeklerinin de yöre mutfağına ayrı bir zenginlik kattığını gözlemledim. Sazan dolması ve kiremitte kereviti bizzat gidip yerinde denedim ve yapılışını öğrendim.
Türkiye'nin gül bahçesi kabul edilen Isparta'nın meşhur güllerinden gül reçelinin yapımını da sizler için öğrendim.

GEÇİŞ YOLU LEZZETLERİ
Isparta mutfağı; ülkemizdeki belli başlı yörelerin mutfakları kadar bilinmese de, her zaman geçiş yollarının üstünde bir şehir olması ve birçok farklı medeniyetin izlerini taşıması nedeniyle oldukça zengin bir mutfak kültürünü içinde barındırmaktadır.
Et, sebze ve tahıl kökenli yemek çeşitlerinin yanı sıra ekmek, börek ve tatlı çeşitleri de yöreye has bir şekilde yapılmaktadır.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

KİREMİTTE KEREVİT

Yarım kg. kerevit
1 adet orta boy soğan
3 dal maydanoz
3 dal dereotu
1 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı tereyağı
3 diş sarımsak
2 dal maydanoz
Yarım yemek kaşığı salça
YAPILIŞI: Kerevitleri yaklaşık bir saat kadar sıcak suda bekletin. Yeterince yumuşadıktan sonra kabuklarından ayırarak güveç kabına alın. Daha sonra üzerine soğanları halka şeklinde doğrayın. Maydanozları ince ince kıydıktan sonra ilave edin. Dereotlarını da aynı şekilde doğrayıp ekleyin. Sonrasında karabiber, tuz ve sarımsakları da koyduktan sonra 3 yemek kaşığı tereyağı ilave edip ayrı bir kapta yarım çay bardağı su ile birlikte salçalı sos haline getirin. Güveç kabına dökün. Önceden ısıttığınız 180 derece fırına vererek 20 dakika kadar pişirin.

PÜF NOKTASI
İsterseniz, 20 dakika sonra üzerine kaşar ilave edip tekrar pişmesi için fırına verin. Kaşar eriyip bir miktar kızardıktan sonra servis edin.

SAZAN DOLMASI

1 adet 3-4 kg'lık sazan balığı
2 su bardağı bulgur veya pirinç
Birer tutam tarçın, nane, karabiber, kırmızı biber
1 çay bardağı sıvı yağ
1.5 su bardağı su
1 çorba kaşığı salça
Yarım su bardağı kuş üzümü
Yarım su bardağı çam fıstığı
SÜSLEMEK İÇİN:
Bir demet maydanoz
1 adet limon
3 adet orta boy domates
YAPILIŞI: Balığın derisini soyun, sırtındaki yüzgeç ve kanatları temizleyin. Salça, yağ ve baharatlardan oluşturulan sosu balığın içine ve dışına tamamen sürün. Balığı 15 dakika beklemeye bırakın. Yağ, tencerede iyice kızartın, varsa balıktan çıkan havyarı, yumurta sarısı rengini alıncaya kadar kızartın. Baharatlar, bulgur veya pirinci, çam fıstığı ve kuş üzümü ile kavurup su ilave edin. Bu karışımı balığın içine iyice doldurup dikin. Fırında iki saat pişirin. Maydanoz, limon ve domatesle süsleyerek servis yapın.

ISPARTA GÜL REÇELİ

350 gr. reçellik gül
6 su bardağı toz şeker
2.5 su bardağı su
2 çorba kaşığı limon suyu
YAPILIŞI: Reçellik güllerin yapraklarını ayıklayıp yıkayın ve süzün. Gül yapraklarını tencereye alıp şeker ve limon suyunu ekleyin. Hafif ovup bekletin. Suyu ilave edip tencerenin ağzı açık olarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Pişirme sırasında oluşan köpüğü alın. Reçel kıvamına gelince ateşten alın. Soğuyan reçeli kavanozlara paylaştırın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA