Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda dönerli tarifler var

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün iftar için, bütün ailenizin çok seveceği İskender kebap yapıyoruz.
'İskender evde olmaz, döneri nereye takacağız?' diye merak ediyorsunuz belki ama inanın bana göre hiçbir farkı yok, hatta kullanacağımız et çok daha ince olacak. Dönerimizin tamamı dana bonfileden oluşuyor. Eh biraz masraflı bir yemek olacak belki ama kimler için çalışıyoruz ki! Evde eşimizle, çocuklarımızla, ailemizle mutlu bir sofranın etrafında bir araya gelmişiz çok mu? Bir defasında tavuk etiyle denemiştim, o da gayet lezzetli olmuştu.

EVDE KEBAP YAPMAK
Döner kebap yapımı çat kapı misafirler için çok uygun değil, çünkü hazırlığına bir akşam önceden başlamak gerekiyor.
Kasabımızdan bir bütün bonfile alıyor ve buzlukta donduruyoruz. Pidemizi de bir akşam önceden mayalayabiliriz.

DÖNER

Öncelikle kişi sayınıza göre değişkenlik gösterecek kiloda bütün bonfile
Tuz
Karabiber
Kekik
Kırmızı toz biber
YAPILIŞI: Buzluktan donmuş bütün bonfileyi çıkartıyoruz ve henüz buzlu iken büyük bir bıçakla ince ince dilimlemeye başlıyoruz. Zaten buzlu olduğu için kağıt gibi incecik dilimleniyor. İncecik donuk bonfileleri bir tencereye alıyoruz, ocağı orta ateşe getiriyoruz ve kapağını kapatıyoruz. Önce suyunu salacak, ardından suyunu çekecek. Bütün bu aşamaları bekliyoruz. Suyu çekince ister margarin, ister ayçiçek yağı, ister tereyağı, isterseniz de zeytinyağı ilavesi ile çevirerek hafif kızartıyoruz. En son olarak ocağın altını kapattığımızda tuz, karabiber, kekik, kırmızı toz biber ilave edip karıştırıyoruz. Sos, pide ve yoğurtla bütünleştirip servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
'Bonfile çok masraflı oluyor' derseniz bir alternatifim daha var; kasabınıza biraz bonfile ve antrikot dilimletin, az kıyma ilave edin. Kuyruk yağı sevenler vazgeçemez, o halde az da kuyruk yağı paketletin. Eve gelince bir folyonun üzerine dilim dilim etleri koyun. Üstüne kuyrukyağını ve kıymayı sıkıştırarak bastırın. Bu sırayla üst üste dizin iyice paketleyip dondurun. Çıkartıp dilim dilim kesin.

İSKENDER

1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı ketçap
Tuz
Karabiber
Kekik
YAPILIŞI: Tereyağını eritip ezilmiş sarımsakları çeviriyoruz. Bütün malzemeyi ilave edip kavuruyoruz ve kaynar su ile açıp pişmeye bırakıyoruz. Pişince döner etlerinin üzerine gezdiriyoruz. En son olarak bir tavada tereyağını yakıyoruz, iyice kızan tereyağını döner sosunun üstüne döküyoruz. Bir kaşık yoğurt, közlenmiş sivri biber ve közlenmiş domates ile birlikte servis ediyoruz. Şimdiden hepinize afiyet olsun...

TIRNAK PİDE

3 su bardağı buğday unu
1 su bardağı su
1 paket aktif kuru maya yeteri kadar tuz ve toz şeker
YAPILIŞI: Büyük bir kasede hamurun tüm kuru malzemelerini karıştırıp suyu ekliyoruz. Tahta kaşıkla karıştırıp yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Ellerimizi unlayarak kasedeki hamura yumruklarımızla bastırıp ters çeviriyoruz. Bunu 10 kere yaptıktan sonra şekil verip pişiriyoruz.

KAKAOLU ŞEKERPARE

1 çay bardağı irmik
2 adet yumurta
1 çay bardağı pudra şekeri
Yarım çay bardağı sıvı yağ
100 gr. tereyağ veya margarin
3 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

ŞERBETI IÇIN
3 su bardağı su
4 su bardağı şeker
2 dilim limon
1 adet kabuk tarçın
YAPILIŞI: Bütün malzemeleri yoğurup yumuşak bir kıvam elde ettikten sonra ceviz büyüklüğünde parça alıp yuvarlıyoruz. Fırından çıktıktan sonra ılık şerbetimizi döküyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA